Oproti železničnej stanici v Petržalke bude polyfunkčný komplex Vienna Gate

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Vienna Gate 1 postaví oproti petržalskej železničnej stanici polyfunkčný komplex Viedenská brána s dvoma vežiakmi so spoločnou podnožou.

Ide o lokalitu medzi ulicami Vranovská, Kopčianska a Údernícka oproti petržalskej železničnej stanici (ďalej spomenutý športový areál sa nachádza západne od nej). Firma Vienna Gate 1 tu vybuduje dve výškové budovy Viedeň a Brána, dvíhajúce sa z asi trinásť metrov vysokej podnože, ktorej súčasťou má byť aj presklená pasáž. V spomenutej podnoži majú byť reštaurácie, kaviarne, služby, lekáreň, fitnes centrum a sauna, kaderníctvo, kozmetický salón i zubná ambulancia, obchody, pošta, banka, predajňa jedného z mobilných operátorov, advokátska kancelária, notár, disco bar i bowlingová dráha. V podzemí bude asi 330 parkovacích miest, ďalšie majú byť vonku v okolí komplexu.

Dve výškové budovy Viedeň a Brána budú osadené do tvaru krídel otvárajúcej sa brány, vysokých asi 80 a 60 metrov, dvíhajúcich sa zo spomenutej podnože. Tá bude nadväzovať na protiľahlú budovu stanice a jej súčasťou má byť aj presklenná pasáž. Objekt Viedeň s 24 nadzemnými podlažiami bude plniť funkciu dlhodobého prechodného ubytovania, bude v ňom 162 rezidenčných apartmánov rôznych veľkostí. Atrakciou bude vyhliadková kaviareň na 23. podlaží. V objekte Brána s 15 nadzemnými podlažiami plus jedným ustupujúcim bude 120 bytov, polovica z toho dvojizbových.

Natočenie budov do tvaru krídel otvárajúcej sa brány nie je samoúčelné, bývajúcim zaručí dostatok súkromia a zabráni tomu, aby si navzájom pozerali do okien, pričom zároveň umožní výhľad na panorámu mesta i na krajinnú scenériu v neďalekom Rakúsku. Okrem toho zvolené architektonické riešenie dáva celému komplexu nádych symbolickej brány otvárajúcej sa smerom do západnej Európy. Komplex, ktorý bude výrazným mestotvorným prvkom a jednou z dominánt Petržalky, má výhodnú polohu, v neveľkej vzdialenosti od neho sa nachádza Petržalské korzo, nákupno-zábavné centrum Aupark a Sad Janka Kráľa. Ďalšou výhodou sú športoviská v jeho tesnom susedstve. Autormi projektu sú architekti Anita Mudrochová a Fedor Mudroch, dokončenie stavby sa predpokladá v poslednom kvartáli budúceho roku.

Páčil sa vám článok?