Petržalské korzo odovzdali verejnosti

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Korzo je atribút, ktorý patrí ku každému skutočnému mestu, pred niekoľkými rokmi však Bratislava nemala ani jedno a od 14. septembra má dve - k staromestskému pribudlo nové korzo v Petržalke.

V kancelárii starostu V. Bajana sa projekt zóny zrodil práve takto - o Petržalke sa hovorilo ako o treťom najväčšom meste na Slovensku, čo starosta komentoval slovami: „Aké je to mesto bez korza?“ Odpoveď začala Petržalka budovať vo februári 2003, v stredu slávnostne odovzdali verejnosti do užívania posledný úsek. Celkové náklady na vybudovanie zóny predstavujú takmer 2,2 milióna eur (bez DPH), z toho fond PHARE prispel takmer miliónom, vyše pol milióna dostalo mesto zo štátneho rozpočtu a zvyšok šiel z rozpočtu Petržalky.

Korzo spája bezbariérovou líniou medzinárodnú železničnú stanicu s Inchebou a ponad Dunaj Novým mostom napojilo najodrezanejšiu časť Petržalky priamo na Staré Mesto. Je to pešia, presnejšie nemotorová, zóna, ktorá slúži chodcom, cyklistom i korčuliarom. Chodníky pre peších - to je 1700 metrov zámkovej dlažby od daňového riaditeľstva po lávku nad Einsteinovou a stade 650 metrov po Nový most. Športovci na bicykloch i korčuliach majú súbežne vybudovaný hladký asfaltový chodník. Korzom sa zo sídliska stalo mesto, korzo zhumanizovalo sídlisko. Je to priestor na pokojné prechádzanie sa, s oddychovými miestami, fontánkami na pitie, informačným systémom, s oživenými prízemnými priestormi v existujúcich i novovybudovaných domoch.

Petržalské korzo má aj kultúrny náboj. Od plastiky ženy v podchode na stanicu, cez pamätníky Bernolákovi a Moyzesovi, až po repliku sochy Krista, ktorú daroval petržalský starosta Jánovi Pavlovi II.. Samospráva chce dielo ďalej zlepšovať. Slnečné hodiny na strane Incheby budú estetickým zlepšením, nájazdové rampy na lávku ponad Einsteinovu, kde ešte nie sú doriešené vlastnícke vzťahy k pozemkom, patria k užitočným.

Páčil sa vám článok?