Areál centrálneho trhoviska by mali obnoviť, nutné je nové riešenie dopravy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Súčasné centrálne trhovisko na Miletičovej ulici je na prahu užívateľnosti z hľadiska hygieny, prístupu návštevníkov, ale najmä z hľadiska novej dopravnej situácii v okolí a v meste ako celku po otvorení Mosta Apollo.

Súčasný areál trhoviska sa skladá z dvoch častí, náhodilo spojených do jedného celku. Prvou je sústava budov pôvodného bitúnku, ktoré boli v 80. rokoch minulého storočia zrekonštruované pre potreby trhoviska, druhou je sústava predajných stánkov, ktorá vznikla na mieste niekdajšieho dobytčieho trhu zbúraním starších objektov a úpravou voľnej plochy. Na túto plochu boli osadené plechové stánky, ktoré slúžia dodnes. Na juhovýchodnom okraji vtedy vznikla skupina drevených objektov slúžiacich ako občerstvovacie zariadenia. Ešte v roku 1987 vznikla v Stavoprojekte Bratislava štúdia na úpravu priestoru trhoviska, k jej realizácii však nikdy nedošlo. Za posledných vyše 15 rokov sa na centrálnom trhovisku nič nezmenilo. Priestor ostal bokom záujmu mesta, mestskej časti, architektov a investorov. Dnes je však jasné aj to, že prestavba tohto priestoru začína byť nevyhnutná.

Kolektív autorov pod vedením architekta Petra Žalmana pripravuje projekt rekonštrukcie a revitalizácie centrálneho trhoviska. Návrh reaguje okrem iného na skutočnosť, že ide o dopravne veľmi preťažené územie. Miletičova ulica, tvoriaca dôležitú spojnicu významných dopravných tepien (Trnavskej a Prievozskej ulice), sa po otvorení Mosta Apollo stane ešte preťaženejšia. Návrh P. Žalmana ráta s predĺžením Košickej ulice a jej napojením na Trnavskú cestu cez Jégého ulicu formou štvorpruhovej komunikácie na teréne. Súčasne by mala byť na štyri jazdné pruhy rozšírená Záhradnícka ulica od križovatky Bajkalská po Jégého a takisto aj ulica Ružová dolina. Alternatívne riešenie ráta s napojením Košickej ulice cez Miletičovu a dnešné trhovisko okolo budovy Kovoprojekty na rozšírenú ulicu Ružová dolina.

Dopravné riešenie zároveň predurčuje spôsob rekonštrukcie a prestavby centrálneho trhoviska. Projekt navrhuje výstavbu dvoch podzemných parkovacích garáží. Jedna z nich by mohla byť vybudovaná pozdĺž Miletičovejs vjazdom od dnešného parčíka na križovaní so Záhradníckou a mala by mať kapacitu 720 státí. Druhá by mala byť v juhovýchodnej časti areálu, na mieste dnešných stánkov s vjazdom z Miletičovej ulice. Samotné trhovisko by ostalo v pôvodnej polohe, ale nie na úrovni terénu, ale na vyvýšenom plató s prístupom v štyroch rohoch cez presklené objekty s výťahmi a pohyblivými schodmi. Projekt ráta aj s novou budovou krytej tržnice s predĺžením popri Záhradníckej ulici. Ráta sa aj s výstavbou prevádzkového objektu a príslušného zázemia.

Projekt existuje zatiaľ v polohe návrhu, ktorého realizácia je neistá. V každom prípade prináša pre tento priestor riešenia adekvátne 21. storočiu.

Páčil sa vám článok?