Na Papánkovom námestí bude aj Infobox

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Papánkovo námestie v Ružinove, ktoré je akýmsi centrom tejto mestskej časti, prejde v budúcnosti rekonštrukciou, vďaka čomu získa oveľa reprezentatívnejší vzhľad, ako je to v súčasnosti.

V prvej etape by mal byť zrekonštruovaný priestor medzi Domom kultúry Ružinov, obchodným domom Prior a budovou Všeobecnej úverovej banky, neskôr by malo prísť na rad aj okolité priestranstvo v smere k Ružinovskej a Tomášikovej ulici. Predpokladá sa, že pod námestím budú vybudované dvojpodlažné podzemné garáže s asi 235 parkovacích miest, ktorých výjazd by mal byť napojený na Tomášikovu ulicu.

Súčasný nevyhovujúci povrch námestia a priľahlých peších ťahov a chodníkov by mala nahradiť dlažba. Ráta sa aj s realizáciou nových prvkov urbanistického mobiliéru (lavičky, odpadkové koše, palisádky, atypické prvky verejného osvetlenia). Súčasťou rekonštrukčných prác sú tiež sadové a terénne úpravy a dobudovanie plôch verejnej zelene. 

Najviditeľnejším prvkom projektu rekonštrukcie námestia, ktorého autormi sú architekti Peter Vitko a Kornel Kobák, je navrhovaný objekt Ružinovského infoboxu. Predpokladá sa, že tento objekt by sa mal nachádzať na západnej hrane námestia a sčasti by prekrýval vjazd do podzemných garáží. Mal by plniť predovšetkým kultúrno-spoločenské účely - mohol by slúžiť ako priestor na výstavy, prezentáciu zámerov mestskej časti, prípadne by tu mohlo fungovať libresso alebo kaviareň.

V suteréne by nový objekt mal byť prepojený nielen s podzemnými garážami, ale aj s plánovanou dostavbou priľahlého obchodného domu. Na úrovni terénu sa ráta so zastrešením vjazdu do garáží a na druhom nadzemnom podlaží by mal byť kultúrno-spoločenský priestor so zázemím.

Na Papánkovom námestí sa konajú jarmoky, koncerty a iné spoločenské podujatia mestskej časti za účasti väčšieho počtu ľudí. Preto návrh predpokladá aj umiestnenie pódia. Dlhodobým zámerom je rozšíriť existujúce námestie v smere k Ružinovskej ulici o plochy, ktoré sú v súčasnosti voľné.

O termíne začatia rekonštrukcie je zatiaľ predčasné hovoriť. Dĺžku prípravy ovplyvnili aj komplikované majetkovo-právne vzťahy na tomto území. Ako sa nám však podarilo zistiť, v uplynulých dňoch už bolo vydané územné rozhodnutie, takže v súčasnosti by sa mali začať pripravovať podklady na stavebné povolenie.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Vitko a Kobák

Páčil sa vám článok?