Plánovaná výstavba na petržalskom brehu znepokojuje vodákov dunajských lodeníc

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zamýšľaná výstavba na petržalskom nábreží v priestore medzi Starým a Prístavným mostom, kde má vyrásť nové mestské centrum, nepočíta s ďalšou existenciou troch lodeníc, ktoré tu fungujú už celé desaťročia.

Ako sme už informovali, magistrát vlani vypísal súťaž na vypracovanie urbanistickej štúdie na riešenie tohto priestoru, ktorú vyhral návrh architektonického ateliéru MARKROP. Tento návrh sa stal podkladom na prípravu územného plánu zóny Celomestské centrum – časť Petržalka. Na spomenutom území medzi pravobrežnou hrádzou a hlavným tokom Dunaja sa však nachádzajú aj tri lodenice – lodenica Dunajklub Kamzík, lodenica Športový klub polície a lodenica Dunajčík. Návrh zadania územného plánu zóny zaraďuje lodenice medzi objekty určené na asanáciu a v celom procese schvaľovania nebolo pre ne naznačené žiadne náhradné riešenie. Predstavitelia lodeníc sa obrátili na magistrát so žiadosťou, aby lodenice ostali zachované, mesto to však neakceptovalo a návrh územného plánu zóny je v súčasnosti už pripravený na hlasovanie v mestskom zastupiteľstve. Lodeniciam tak bezprostredne hrozí zánik.

„Na petržalskom brehu Dunaja fungujú lodenice vodáckych klubov od 20. rokov minulého storočia,“ argumentuje predseda vodáckeho klubu Dunajčík Vladimír Mišík. „Dnes sa na petržalskom brehu Dunaja poniže Starého mosta nachádzajú tri lodenice, v ktorých vykonáva svoju činnosť päť vodáckych klubov s približne 500 členmi. Vyrástlo tu viacero vynikajúcich úspešných pretekárov v kanoistike. Okrem dlhodobých členov sa za dlhé desaťročia v týchto lodeniciach vystriedali stovky mladých ľudí, ktoré tu isté obdobie športovali.“

Ako dodal, nový územný plán zóny dáva príležitosť na zatraktívnenie tohto územia na oddych Bratislavčanov a zároveň aj na činnosť vodáckych klubov. Architektonický návrh naznačuje aj možnosť obnovenia bývalého Ovsištského ramena, známeho ako Lido zátoka, ktoré bolo medzi vodákmi veľmi obľúbené. „Je paradoxom, že nové zadanie územného plánu zaradilo tri vodácke lodenice na petržalskom brehu Dunaja pri bývalom Lide medzi objekty určené na asanáciu bez náhradného riešenia,“ podotkol V. Mišík. Zároveň vyslovil nádej, že napokon sa podarí lodenice do územného plánu zóny zaradiť, aby pre bratislavské deti ostala zachovaná možnosť športovania. Poukázal na fakt, že v iných hlavných mestách na Dunaji, napríklad vo Viedni a v Budapešti, dokázali tamojšie magistráty športové lodenice bez ich sťahovania či búrania zakomponovať do urbanistickej a architektonickej vízie nábreží.

Páčil sa vám článok?