Na juh od Petržalky má vyrásť sídlisko, o jeho možnej podobe rozhodne súťaž

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na juh od Petržalky sa pripravuje výstavba nového sídliska s pracovným názvom Slnečné mesto. Jeho možnú budúcu podobu naznačí urbanisticko-architektonická súťaž, ktorú vyhlásila spoločnosť Poper Development.

Územie je vymedzené zo severu sčasti Panónskou cestou a Vyšehradskou ulicou, z východu areálom čistiarne odpadových vôd a ochrannou hrádzou Dunaja, z juhu hranicou katastrov Petržalky a Jaroviec, zo západu železničnou traťou. Cieľom projektu Slnečného mesta je vytvoriť v tejto lokalite kvalitné obytné prostredie s ponukou diferencovaných typov domov s bytmi rôzneho plošného štandardu. Súčasťou sídliska bude občianska vybavenosť, administratívne centrá, ako aj športové a rekreačné zariadenia s bohatým uplatnením zelene a vody. Základným zámerom projektu je vytvoriť podmienky na ďalší rozvoj Petržalky.

Projekt predpokladá, že sídlisko budú tvoriť štyri zóny - A, B, C a D. Zóna A má byť situovaná na západnom okraji územia a jeho podstatnú časť by malo zaberať plánované depo vozidiel rýchlodráhy. Ráta sa tu aj s bytovou a občianskou zástavbou, ktorá má prispieť k vytvoreniu polyfunkčného mestského prostredia v nadväznosti na koncovú stanicu mestskej koľajovej dopravy. Zóna B bude ťažiskovou, ráta sa tu s najvyšším rozsahom plôch bývania doplnených o príslušnú občiansku vybavenosť. Podobne by mala vyzerať aj zóna C, ktorej zvláštnosťou je existencia umelého kopca. Zóna D by mala byť zameraná na rekreáciu a šport a ráta sa tu aj s umiestnením aquaparku. O rozsahu zamýšľanej výstavby svedčí fakt, že tu má byť takmer 700-tisíc štvorcových metrov podlažných plôch určených na bývanie, vyše 200-tisíc štvorcových metrov podlažných plôch určených na administratívu a takmer 400-tisíc štvorcových metrov podlažných plôch určených na občiansku vybavenosť.

Zámerom investora a vyhlasovateľa súťaže je dosiahnuť zmenu plánovaného funkčného využitia územia v platnom územnom pláne mesta. Súťažné návrhy majú riešiť jeho funkčné využitie v súlade s požiadavkami investora, aj keď zmena územného plánu mesta ešte nebola schválená.

Uzávierka prvého kola súťaže je 18. mája, hodnotiaca porota bude mať zasadnutie o dva dni neskôr, uzávierka druhého kola je 1. augusta a hodnotiace zasadnutie poroty sa uskutoční 5. augusta. Výsledky súťaže by sme mali poznať do siedmich dní od zasadnutia poroty.

Páčil sa vám článok?