V areáli bývalej cvernovky na Jégého ulici chcú postaviť veľký obytný súbor

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na neutíchajúci dopyt po bytoch reagujú investori výstavbou nových obytných súborov. Jeden z nich by mal vyrásť v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne na Jégého ulici.

Územie v lokalite medzi ulicami Jégého, Trnavská a Miletičova, na ktorom by mal nový obytný súbor s názvom Tyrnauer vyrásť, je v súčasnosti zastavané. sú tu areálové komunikácie, objekty výrobných hál, skladov a zariadení bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. Tá je pozostatkom priemyselnej zóny zo začiatku 20. storočia. Územie je zanedbané a sú tu skládky rôzneho odpadu. Zámer predpokladá, že jestvujúce objekty budú asanované. Ráta sa tu s vybudovaním dvoch polyfunkčných bytových domov s podstavanou vybavenosťou na prízemí a garážami v suteréne. Polyfunkčný bytový dom A má byť rozdelený na štyri sekcie so samostatnými vchodmi a má v ňom byť 242 bytov. Z týchto štyroch sekcií má jedna tvoriť 20-podlažnú dominantu. jedna má mať 14 a ďalšie dve po 9 nadzemných podlaží. Majú tu byť byty rôznych veľkostí od jednoizbových po štvorizbové, na najvyššom mieste „veže“ nadštandardné mezonetové byty. V garážach je navrhnutých 189 parkovacích miest, na prízemí by malo byť na vonkajšom parkovisku ďalších 137 státí prekrytých zelenou strechou, ďalších 43 miest bude na komunikácii pred objektom.

Polyfunkčný bytový dom B má pozostávať z dvoch sekcií, z ktorých jedna má mať osem a druhá 14 nadzemných podlaží. Je v ňom navrhnutých 50 bytov a 34 apartmánov. V suteréne je navrhnutých 106 parkovacích miest v uzatvorených garážach a na prízemí na vonkajšom parkovisku ďalších 74 parkovacích státí prekrytých zelenou strechou. V prípade oboch domov pojem „zelená strecha“ znamená, že na stropoch prvého nadzemného podlažia má byť umiestnená zeleň, a to až na ploche 4200 štvorcových metrov. Má slúžiť na relax. Sadové úpravy sa plánujú aj v okolí stavby, spolu so strešnou zeleňou na rozlohe takmer 13-tisíc štvorcových metrov.

Zámer naznačuje, že aj v Bratislave sa začína prejavovať trend pretvárať tzv. brown fields - staré priemyselné štvrte - a budovať v nich niečo nové. Podobne sa tento trend už v dohľadnej budúcnosti má prejaviť aj v zóne okolo Chalupkovej ulice, ktorá bola tiež kedysi typickou priemyselnou štvrťou.

Páčil sa vám článok?