Božidara Turzonovová: Starostka Zuzana Aufrichtová to robí dobre. Mala by pokračovať v tom, čo začala.

21.10.2022

Zdroj: Zuzana Aufrichtová

Páčil sa vám článok?

Patrí medzi slovenské herecké legendy. Narodila sa v Sofii, ale celý jej život je spätý s bratislavským Starým Mestom. Herečka BOŽIDARA TURZONOVOVÁ (80) nám porozprávala o tom, ako sa jej tu dnes žije, čo je pre ňu v meste dôležité, prečo nepokračovala v rodinnej tradícii a nestala sa architektkou, ale aj o tom, podľa čoho spoznáte dobrú krajinu a koho bude voliť v komunálnych voľbách.

Vaším rodným mestom je bulharská Sofia, ale od útleho detstva žijete v Starom Meste.

Na Gajovej bývam od roku 1950. Základnú školu som vychodila na Štefánikovej, gymnázium, „Gamču“, na Grösslingovej. Staré Mesto som vždy milovala. Prežila som tu úžasné detstvo, mali sme tu doslova raj. V lete sme sa chodili kúpať do bazénov, napríklad aj tu na Dunajskej, v zime sa do nich napustila voda a na „halifaxniach“ sme sa tam korčuľovali.

Ako dnes vnímate zmeny, ktorými Staré Mesto prechádza?

Berte to len ako môj osobný názor, ale nepáči sa mi, že sa chceme hrať na Manhattan. Všetky tie vysoké budovy, ktoré začali vyrastať okolo novej budovy Slovenského národného divadla. Nie som proti rozvoju, ale myslím si, že k Bratislave sa to akosi nehodí a je potrebné brať na zreteľ urbanizmus. Oceňujem preto zodpovedný prístup súčasnej starostky Aufrichtovej, ktorá sa ako urbanistka snaží tieto tendencie vyvažovať.

Dotýka sa vás to aj preto, že ste vyrástli v rodine architekta?

Asi áno. Otec vyštudoval architektúru a inžiniering v Berlíne. Pamätám si na jeho krásne časopisy o bývaní a architektúre, veľmi rada som si ich prezerala.

Zdroj: TASR

Nelákalo vás, že by ste sa stali architektkou, ako váš otec, či váš brat?

Otec to veľmi chcel, veľmi. Lenže ja som skrachovala na tom, že som si nezapamätala, koľko je sedemkrát osem (smiech).

Váš otecko je autorom vôbec prvého paneláka v Československu, ktorý, mimochodom, tiež vyrástol v Starom Meste, na Kmeťovom námestí.

Áno. Ten dom je veľmi precízne postavený. Môj otec bol v tomto veľký germanofil. Viete, Nemci sfinišujú vec do posledného detailu. U nás sa tomu hovorí puntičkárstvo, ale je to obyčajná precíznosť, kvalita. Keď si ten panelák pri príležitosti výročia jeho postavenia, boli pozrieť pedagógovia z Fakulty architektúry, žasli, ako sa tam myslelo na budúcich obyvateľov. No a tam je pes zakopaný. A opäť sa vraciam k tomu urbanizmu, že keď sa už potom stavali tie panelákové sídliská, tak sa to nestavalo podľa urbanistického rozhodnutia, ale podľa politického. Nehovoriac o tom, že som mala pocit, že tí robotníci, ktorí tie sídliská stavali, že oni v poslednej fáze, ešte pred dokončením stavby, utiekli.

Je veľmi nešťastné, čo všetko skresľuje a ovplyvňuje politikum. Ja som z generácie, ktorá sa ešte každé ráno pred začiatkom školy modlila. A zrazu sme sa museli z nedele na pondelok naučiť Pieseň práce.

A to bolo hrozné, že to politikum presakovalo do všetkého možného. Veď to politikum - alebo to bola nevzdelanosť, neinteligentnosť - spôsobilo napríklad aj to, že vedľa Dómu sv. Martina ide prakticky diaľnica.

Zdroj: profimedia

Práve preto je dôležité, koho si vyberieme vo voľbách. Vy ste sa vyjadrili, že tých nadchádzajúcich podporujete súčasnú starostku Zuzanu Aufrichtovú. Prečo?

Život ma naučil - aj skúsenosti z ciest, na ktoré sme chodili s národným divadlom, ale aj s mužom -, že krajinu a mesto, to, ako dobre sa tam žije, poznáte podľa toho, že sú šťastní predovšetkým penzisti. Ak vidíte penzistov, že sú v pohode, že to nie sú dotrápení ľudia, ktorí smutne vlečú svoje strašné bremeno choroby a chudoby, tak si poviete, áno, toto je dobrá krajina s dobrým vedením.

No jedným slovom - toto je veľmi dôležité. A to kvitujem pri súčasnej pani starostke Aufrichtovej, že ona má toto na zreteli. Lebo  treba brať do úvahy, že Staré Mesto je mestská časť, kde žije veľmi veľa seniorov. Ja tiež patrím medzi nich. A podľa mňa to, ako to starostka Aufrichtová vníma, ako sa tým zapodieva, čo všetko poskytuje starým ľuďom, seniorom - to je skvelé.

Ale veľmi sympatické je mi aj to, že je urbanistka, keďže ja – ako som už povedala, - urbanistiku považujem za veľmi dôležitú. Pozitívne vnímam aj jej podporu kultúre. Jednoducho, Zuzana Aufrichtová to robí dobre, má to dobre nastavané, naplánované aj z hľadiska perspektívy Starého Mesta. Preto si myslím, že by mala pokračovať v tom, čo začala.

Úvodné foto: Zuzana Aufrichtová a Božidara Turzonovová po predstavení Ale, ale pani plukovníková.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Objednávateľ: Zuzana Aufrichtová, Podtatranského 8, 811 05 Bratislava
Dodávateľ: NIVEL PLUS s.r.o., Ivánska cesta 2D, 821 04 Bratislava, IČO: 35712058

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie