ROZHOVOR Mário Schwab: Bratislava má pristrihnuté krídla

13.10.2022

Zdroj: TASR - Karin Ošvárthová, Archív Mário Schwab,

Páčil sa vám článok?

Čo brzdí rozvoj kvality života v meste a kde sa dajú nájsť inovatívne impulzy? V rozhovore to prezrádza Ing. Mário Schwab, kandidát na poslanca mestského zastupiteľstva Bratislavy za volebný obvod Nové Mesto.

Máte nejaké skúsenosti s prácou v samospráve?

Áno, trinásťročné. Dosť na to, aby som chápal, čo ľudia očakávajú od samosprávy. Preto si myslím, že trochu rozumiem ľuďom, samospráve, aj poslancom a verím, že by som mohol byť v prípade zvolenia predĺženou rukou aj hlasnými ústami občanov a tiež užitočným členom zastupiteľstva.
Mám tri priority: Prvou sú úspory, nakladanie s financiami podľa zdravého rozumu a rozpočet zameraný na podporu priorít. Druhou je zlepšenie kvality života, kde treba začať dopravou a skvalitňovaním verejných priestorov. A treťou je podpora komunít − deti a ich mamy, mládež a seniori.
Už v roku 2009 som presviedčal miestnych poslancov o úvere na rekonštrukciu starej plesňou napadnutej škôlky, čo bolo výhodnejšie ako stavba novej. Dnes je úver takmer splatený, ostáva už len 8% a to aj napriek Covidovej kríze a inflácii.

Zdroj: Archív Mário Schwab
Nová škôlka Vajnory 2009

Ako poradca starostu / zastupujúci prednosta vo Vajnoroch som hľadal spôsoby, ako nájsť riešenia v prospech ľudí aj vtedy, keď bežná prax mala odpoveď – nedá sa.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Zrekonštruovaný dom kultúry Vajnory

Ako vedúci investičného oddelenia v meste Sv.Jur som zase získal skúsenosti s investičnými akciami od návrhu projektu, cez rozpočet, a financovanie až po realizáciu a kolaudáciu.
A bol som aj aktívny člen komisií a združení, ako napríklad v JuRaVa – Jur – Rača − Vajnory, ktorému sa podarilo za posledných 16 rokov postaviť viac km cyklotrás ako mestu Bratislava.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Cyklotrasa JuRaVA

Mnohí kandidáti na poslancov si dávajú aj určité priority, konkrétne hmatateľné ciele, o ktoré by sa chceli zasadiť. Aké sú tie vaše?

Po prvé. Vynaložené úsilie a zameranie sa na priority bude rovnaké ako v súčasnej práci: Strážiť spôsob nákupu tovarov a služieb v štýle hodnota za peniaze. A tie ušetrené využiť na podporu investícií podľa priorít. Peňazí je dosť, ale je nutné ich správne vynakladať a investovať. Stačí trochu šetriť a obstarávať užitočné veci so „zdravým“ rozumom a transparentne. To je moja prvá a hlavná priorita.
Po druhé. Poslanec vždy môže uchopiť podnety, ktoré dostane od Bratislavčanov a návštevníkov mesta a iniciovať ich riešenie, napríklad tým, že získa finančné zdroje v rozpočte mesta. Keďže som Novomešťan, najčastejšie sa stretávam s pripomienkami obyvateľov mestskej časti Nové Mesto. Práve ich ako poslanec budem zastupovať, a ak ma akceptujú a zvolia, budem dohliadať na riešenia ich podnetov. Najviac sa ich týka spojených nádob − dopravy, bezpečnosti a kvality verejných priestorov. A to je moja druhá priorita.

Mesto nepoužíva správne postupy pri rekonštrukciách ulíc. Napríklad, Karpatská ulica je už vynovená, ale ak by sa doriešilo ešte ca 100 metrov cyklochodníka smerom na Jaskov rad, vznikla by súvislá cyklotrasa, nie dva oddelené úseky odnikiaľ nikam.

Magistrát prehliada autá parkujúce na chodníkoch, ale tie už mal postupne vytláčať na pripravené parkovacie plochy. Chodníky musia byť priechodné a bezpečné. Spýtajte sa chodcov, mamičiek s deťmi a kočíkmi, ako aj starších ľudí.

Bratislava potrebuje rozumné riešenia veľmi jednoduchých vecí. Napríklad parkovacie miesta pred magistrátom, kde treba aspoň polovicu vyhradiť pre krátkodobé bezplatné parkovanie pre občanov do 30 min., ktorí idú niečo vybavovať na magistrát, a nie, aby tam parkovali „vyvolení“ zamestnanci. Cez víkend sa navyše môžu poskytnúť pre verejnosť a návštevníkov mesta.
Tiež sa treba systematicky sústrediť na rôzne drobnosti, ktoré každodenne komplikujú ľuďom život. Napríklad na kanalizačné poklopy, potom na chodníky deformované koreňmi stromov, neskôr na chýbajúce stromoradia, ďalej na zádržné parkoviská pre pendlerov atď.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Prepadnutý kanál – takmer každá ulica

Chýba nám aj vízia dopravy v Bratislave. Viete si dnes predstaviť, že v blízkej budúcnosti by sa len 1 štvrtina Bratislavčanov mala presúvať po meste autami, štvrtina MHD, štvrtina bicyklom a štvrtina peši? To je vážna úloha a mala by to byť aj jedna z hlavných priorít mesta. A čo sa v poslednom období urobilo? Zrušili sa 15 minútové lístky na MHD, čím verejná doprava zdražela a prečíslovali sa trolejbusy.
Mám aj tretiu prioritu – podporu komunít. Aj v Bratislave nám starne obyvateľstvo a ak sa poskytovanie služieb seniorom nezačne riešiť hneď, potom, keď problém bude očividný, bude neskoro. Nebude ani dosť času, ani peňazí na zabezpečenie dôstojného starnutia Bratislavčanov a života seniorov. Tiež nám tu vyrastajú budúce generácie s minimom socializácie vo verejnom priestore.

Pozrime sa na to ešte inak.Boli zvýšené dane z nehnuteľnosti, pribudla daň za zabratie verejného priestranstva, jedna daň v maximálnej sadzbe – poplatok za rozvoj, čo prinieslo mestu za 4 roky viac ako 60 miliónov eur. Zlepšili tie peniaze kvalitu verejných priestorov, kvalitu života obyvateľov, či návštevníkov Bratislavy?

A možné sú aj úspory. Nie sú náklady na zamestnancov a „prevádzku“ mesta v sume 32 miliónov vysoké? Nemali by byť nastavené priority v prospech skupín, ako sú deti a ich mamy cez rozvoj škôlok, škôl a ihrísk? Alebo na podporu voľnočasových aktivít mladých cez ZUŠ-ky, športoviská a komunitné priestory? Či na tvorbu zázemia pre ďalšie komunity, najmä pre seniorov? Peniaze na vznik zázemia komunít a ich aktivít sú a dajú sa nájsť ďalšie.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Zrekonštruované námestie pri kostole Vajnory

Ako vidíte svoje šance, že sa vám ich z pozície mestského poslanca podarí naplniť?

Je to o aktivite, spolupráci a komunikácii. Viem si predstaviť dobrú spoluprácu s časťou poslancov, ako sú starostovia, ktorí riešia praktické problémy mestských častí a skúsení poslaneckí matadori. Verím, že moje skúsenosti zo samosprávy budú nielen na osoh ľuďom a spoločne presadíme veľa potrebných a dobrých vecí pre občanov.
Mnohé z nich sú často jednoduché a rýchlo riešiteľné.
Dnes si nemôžeme dovoliť míňanie peňazí pre „efekt“ a formálne plnenie úloh, ako bolo sadenie mladých stromčekov v Horskom parku pod korunami veľkých stromov, kde nemôžu rásť. Je veľa miest, kde by tie stromčeky boli užitočnejšie.
Spoluprácou sa dá veľa dosiahnuť. Ponúkam hlavne svoj čas, nakoľko mám už tri dospelé deti, a ešte nemám vnúčatá. Viem a aj sa môžem zmysluplne venovať práci pre mesto a tým aspoň trochu prispieť pre lepší život nás všetkých v Bratislave.

Vy ako občan máte nejaké postrehy / pripomienky k práci a hospodáreniu hlavného mesta najmä z pozície obyvateľa nielen Kramárov?

No, bol by som radšej, keby som tie veci nemusel teraz menovať, ale len pochvaľne hodnotiť: Kramáre sú pre každého, lebo nemocnica a národné ústavy slúžia ľuďom z celého Slovenska. Žiaľ, už samotný vstup do nemocnice je „zúfalý“, chodník je rozpadnutý, bezbariérovosť − to ani náhodou. Sám som to nedávno pocítil po ťažkej operácii, keď som s chodítkom prekonával prekážky, z ktorých mi každá pripadala ako Mount Everest.

Obslužná zastávka MHD pri nemocnici je rovnako v žalostnom stave, parkovanie áut po chodníkoch, pritom v okolí je nedávno vybudovaný parkovací dom. O stave nemocnice samotnej nehovorím. Ale aspoň to minimum pre pacientov by hlavné mesto malo a mohlo zabezpečiť. Zoberte mapu, zapichnite špendlík a keď prídete na to miesto, vždy nájdete niečo, čo komplikuje ľuďom život, napríklad, ako v okolí Bárdošovej − od parkovania na chodníkoch, cez bezpečnosť, až po presuny peších.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Zastávka pred nemocnicou Kramáre 2022

Ja sa tu teraz nechcem stavať do pozície jediného všímavého, problémom však je, že tieto postrehy vidím aj ako občan chodec, ako rodič, cyklista, motorkár a aj ako vodič auta, ale riešiť ich z tejto pozície nemôžem. Preto kandidujem. Navyše som presvedčený, že mesto môže peniaze aj ušetriť a tie, ktoré každoročne navyše prichádzajú do rozpočtu, rozumnejšie využiť, investovať.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Oficiálne parkovanie na Rozvodnej ulici

Ako by sa mala zmeniť, zlepšiť práca mestského zastupiteľstva?

Keďže teraz nie som poslanec, neprináleží mi vyjadrovať sa k práci mestského zastupiteľstva, skôr to vidím cez výsledky. Navonok možno neevidujeme nezhody medzi poslancami a magistrátom, ale na uliciach nevidíme zmeny sľubované či už v Pláne B alebo samotnými poslancami pred 4 rokmi. Niečo teda nefunguje.
Možno je potrebná zmena, aj konštruktívna opozícia, možno chýbajú finančné analýzy, možno vízia, priority a možno mnohým chýbali skúsenosti alebo odvaha robiť veci inak. Možno len nechceli vziať na seba zodpovednosť a rozhodnúť, lebo riešenia presiahli 4 ročné volebné obdobie a problémy, ktoré treba riešiť dlhšie, by neovplyvnili nadchádzajúce voľby. Ale netreba strkať hlavu do piesku. Ak dostanem šancu od voličov a vynasnažím sa hľadať zmysluplné riešenia, aby tie najpálčivejšie problémy a priority boli zahrnuté v rozpočte. Aby sme potom nepočúvali, nedá sa.

Venujete sa ekonomike. Ako by ste zmenili hospodárenie mesta? Ako poslanec by ste mohli napríklad presadzovať zmeny v rozpočte. Aké by to boli?

V prvom rade by som zaradil do rozpočtu mesta položku Malé rýchle mestské zásahy, z ktorej by sa každý štvrťrok financovali akútne požiadavky Bratislavčanov, napríklad, do výšky 5.000 € na jeden zásah a v celkovej ročnej sume 100 tisíc eur. Počas volebného obdobia by sme vyriešili 80 akútnych problémov ľudí. To znamená, že každý štvrťrok by sa vyhodnotili tie najžiadanejšie / najvážnejšie a automaticky by tak mali k dispozícii finančné prostriedky z rozpočtu. Pri troche odvahy poslancov by o nich mohli hlasovať aj samotní Bratislavčania.

Zdroj: Archív Mário Schwab

Zrevitalizovaný Park pod Lipami 2014 Vajnory

Ale bude to pravdepodobne chcieť aj vážne rozhodnutia pri hľadaní úspor. Otvorím otázky, či 45 poslancov v MZ nie je náhodou veľa. A máme tu 17 mestských častí, tiež sa treba pýtať, či to nie je veľa? Či počet zamestnancov magistrátu blížiaci sa k tisícke je efektívny, a či nie je prílišná byrokracia na magistráte. Dá sa to vylepšiť? Dá!

A samozrejme je potrebné riešiť energie a efektivitu nákladov pri mnohých položkách. Ročný rozpočet mesta je viac ako 450 miliónov eur, a bude každým rokom vyšší, takže peniaze sú. Je to obrovská suma, že výsledok by mal byť doslova obrovský, ale nie je.

Bez priorít sa urobí zo všetkého troška a nič poriadne, lebo vraj peňazí na všetko je málo. Preto, ak chceme zmeniť veci k lepšiemu, musíme dnes urobiť dve-tri veci poriadne, zajtra ďalšie a Bratislava sa postupne bude meniť a bude stále lepším mestom na život.

A práve preto zabojujem o šancu postrážiť peniaze nás všetkých, aby boli vynaložené na zmysluplné projekty a kľúčové priority: Zamerajme sa na najdôležitejšie bratislavské komunity − deti, mládež a seniorov. A riešme tiež rovnocenne rôzne typy dopravy a verejné priestory, aby slúžili nám Bratislavčanom aj našim hosťom, návštevníkom Bratislavy. Ale pritom nezabúdajme na úspory a zdravý rozum, ako dobrí gazdovia.

Zdroj: Archív Mário Schwab

​​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Objednávateľ: Ing. Mário Schwab, Magurská 5/A, 831 01 Bratislava
Dodávateľ: NIVEL PLUS s.r.o. Ivanská cesta 2D, 821 04 Bratislava 2 IČO: 35712058
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie