J. Kuruc, L. Milincká: S „čiernymi skládkami“ sa dá bojovať na rôznych úrovniach

3.10.2022

Zdroj: Jakub Kuruc

Páčil sa vám článok?

Nezatvárajme pred odpadom v prírode oči. Čo s nelegálnymi skládkami vo verejných priestranstvách? Čo všetko môže urobiť samospráva pre čistotu v našej lokalite? Ako sa môžu angažovať samotní obyvatelia Petržalky a zlepšovať tak situáciu v oblasti čistoty priamo v našom susedstve?

Na tom, že odpad do prírody alebo na verejné priestranstvo nepatrí sa zhodneme takmer všetci. Výnimkou sú ľudia, ktorým ochrana životného prostredia nič nehovorí. Výsledkom konania týchto ľudí, častokrát našich susedov, sú neestetické skládky z prerábok bytov, nebytových priestorov a skládky komunálnych odpadov v blízkosti našich domov.

Lenka Milincká a Jakub Kuruc o tom vedia svoje. Téme nelegálnych skládok odpadu sa venujú už roky, hoci každý z inej pozície. Lenka, ktorá pracovala 13 rokov na petržalskom miestnom úrade, z čoho 7 rokov ako vedúca referátu čistoty a poriadku a Jakub ako občiansky aktivista – dobrovoľník, venujúci sa odstraňovaniu skládok odpadu. Podarilo sa im spojiť skúsenosti s odhodlaním a vďaka tomu sa podarilo odťažiť Petržalku o nemalé množstvo nezákonne uloženého odpadu.

Zdroj: Jakub Kuruc

Foto:
Lenka Milincká, kandidátka do miestneho zastupiteľstva za obvod č. 6. (Lúky 4-8, Antolská a Slnečnice)
Jakub Kuruc, kandidát do miestneho zastupiteľstva za obvod č. 6. (Lúky 4-8, Antolská a Slnečnice) a do mestského zastupiteľstva za Petržalku

„Je potrebné si uvedomiť, že aj bežný obyvateľ Petržalky má veľa možností ako reagovať pri zistení nezákonne uloženého odpadu“, uvádza Lenka Milincká.

 V oblasti čistoty verejných priestorov sa dá urobiť veľa. Každý podnet sa dá nahlásiť cez dostupné komunikačné kanály, a je ich naozaj veľa, dokonca existujú na tento účel aj viaceré aplikácie, prípadne webové stránky, zamerané iba na zbieranie podnetov. Taktiež je možné nahlásiť nezákonne uložený odpad priamo samospráve.

Pri súkromných pozemkoch to žiaľ nie je tak jednoduché ako pri tých, ktoré má v správe mestská časť. Vlastníkov súkromných pozemkov môže mestská časť vyzvať k odstráneniu odpadu, alebo postúpi vec na riešenie Okresnému úradu životného prostredia. Ten začne zdĺhavé konanie, v ktorom sa zisťuje, kto odpad nezákonne na pozemok uložil. Áno, hádate správne, toto konanie končí až na veľmi malé percento prípadov tak, že páchateľa nie je možné identifikovať. Následne podľa typu odpadu určí Okresný úrad životného prostredia subjekt, zodpovedný za jeho odstránenie. Vo väčšine prípadov, kedy sa jedná o komunálny odpad je to práve obec a znamená to navýšenie finančných prostriedkov, ktoré by sa dali využiť inak ako na sanáciu skládok odpadu zo súkromných pozemkov.

„Dá sa však zakročiť aj rýchlejšie, ale je to predovšetkým vec spolupráce“, dodáva Lenka Milincká, ktorá vidí výhody v spájaní sa rôznych subjektov, samospráv a dobrovoľníkov s cieľom vyriešenia stavu nelegálnych (čiernych skládok) na verejnom priestranstve.

Vďaka spolupráci sa miestnym iniciatívam, či združeniam podarilo iba minulý rok v Petržalke vyzbierať  viac ako 1 000 vriec odpadu, zaplniť viac ako 10 veľkokapacitných kontajnerov, čím z Petržalky zmizlo viac ako 100m3 odpadu.

Ako uvádza Jakub Kuruc, ktorý bol tiež zamestnancom na miestnom úrade v Petržalke a o tému čistoty verejných priestranstiev sa zaujíma takmer 10 rokov ako občiansky aktivista. „Je dobré, že ľudia sa začínajú viac a viac zaujímať o stav verejných priestranstiev v lokalitách, kde žijú.“ Vďaka tomu vznikajú rôzne komunitné skupiny, ktoré sa iniciatívne púšťajú do verejnoprospešných aktivít vo svojom okolí. Vidieť to pri aktivitách, ktoré často Jakub organizuje. Spája tak príjemné s užitočným, kedy vie ako aktivista zasiahnuť napr. tam, kde hrozia zdĺhavé časové prieťahy pri určovaní osôb zodpovedných za nezákonne uložený odpad.

Jakub zároveň dodáva, že v tejto veci je potrebná aj edukácia, „a to bez rozdielu, či ide o deti v školskom/predškolskom veku alebo už pracujúcich Petržalčanov.“

Lenka a Jakub spolupracovali aj na strategickom dokumente miestnej samosprávy „Nelegálne skládky na území mestskej časti Bratislava-Petržalka a predpokladané náklady na ich sanáciu“, kde zmonitorovali výskyt „čiernych skládok“ na celom území Petržalky. Vedia si však predstaviť aj ďalšiu spoluprácu v tejto oblasti, a to napr. pri riešení preventívnych opatrení v lokalitách, kde prichádza k opakovanému znečisťovaniu.

Tému čistoty a starostlivosti na verejných priestranstvách chcú zastrešovať aj z pozície petržalských miestnych poslancov, na  miesta ktorých budú v tohtoročných komunálnych voľbách kandidovať za koalíciu Team Bratislava, Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita.

Titulná foto: odpad nazbieraný z prvého čistenia okolia Janíkovho dvora

​​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Objednávateľ: Jakub Kuruc, M. Curie Sklodowskej 23, 851 04 Bratislava
Dodávateľ: NIVEL PLUS s.r.o. Ivanská cesta 2D, 821 04 Bratislava 2 IČO: 35712058

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie