Tip od Kamily na cyklovýlet 3: Môžete navštíviť festival s vínnymi pivnicami a sprievodným programom

18.8.2024
0

Zdroj: Michaela Vanek

Páčil sa vám článok?

Prinášame tretí diel nášho seriálu, v ktorom vám poradíme, kam sa vybrať na cyklovýlet v Rakúsku neďaleko hraníc. Bratislavčanka Kamila Černáková tentokrát vybrala naozaj atraktívne miesto, na ktoré sa najviac oplatí vyraziť už budúci víkend. Koná sa tu totiž veľká slávnosť. Tento cyklovýlet zvládnu to aj tí menej zdatní.

Kamila sa cyklistike venuje viac ako desať rokov, na bicykli denne prejde od 120 do 160 kilometrov. Medzi jej obľúbené miesta patria i cyklotrasy v susednom Rakúsku neďaleko Bratislavy. S čitateľmi Bratislavských novín sa teraz podelí o svoj tretí tip, kam sa vybrať za krásou. Tentokrát nasadnete na bicykel už priamo v Bratislave, nemusíte sa k cyklotrase prepravovať autom či vlakom.

"Na ceste medzi Bratislavou a Viedňou je miesto, kde sa každý okoloidúci raz zastaví: Kellergasse (Ulička vínnych pivníc) v Prellenkirchene s prekrásnymi starými vínnymi pivnicami, z ktorých aspoň jedna je vždy otvorená. Cez víkend 24. a 25. augusta sa tu však koná veľká slávnosť Heurigenfest, ktorá je len raz v roku a spolu s pestrým sprievodným programom a prezentáciou ručných umeleckých výrobkov a šperkov budú návštevníkom všetky vínne pivnice ponúkať svoje domáce špeciality a kvalitné vína," prezrádza Kamila.  Práve preto pre čitateľov Bratislavských novín dnes pripravila tip na 40 km dlhú cyklotrasu určenú pre nenáročných cyklistov, ktorá začína priamo v Bratislave.

Zdroj: Google Maps

Na túto krásnu cyklotrasu sa pohodlne dostanete z Bratislavy.

Keď vyrazíte spod mosta SNP po cyklotrase sa pohodlne dostanete až po hraničný priechod Berg, kde zabočíte doľava na cestu L2239 a pokračujete po tejto ceste určenej len pre domácich vodičov a poľnohospodárske stroje do dedinky Berg. "Odtiaľ prejdete popri nádherných viniciach po pravej strane a poliach s veternými mlynmi po ľavej strane do Edelstalu. Cesta z Edelstalu vedie cez malý kopček priamo ku Kellergasse," radí Kamila.

VIDEO: Kamila Černáková na cyklotrase k Uličke vínnych pivníc v Prellenkirchene:

"Odtiaľ prejdete popri nádherných viniciach po pravej strane a poliach s veternými mlynmi po ľavej strane do Edelstalu. Cesta z Edelstalu vedie cez malý kopček priamo ku Kellergasse," radí Kamila.

Zdroj: Shutterstock

​Prellenkirchen.

Kellergasse Prellenkirchen sa nachádza v prírodnej rezervácii Spitzerberg, ktorá je súčasťou vinohradníckej oblasti Carnuntum s panónskym suchým podnebím, ktoré ponúka ideálne podmienky pre vinohradníctvo. Darí sa tu vynikajúcim červeným vínam, ako sú predovšetkým Zweigelt a Blaufränker. Bielym vínnym sortám dominujú Zelený Veltlíner, Welschriesling, Weissburgunder a Chardonnay.

FOTOGALÉRIA (Kamila Černáková - Kellergasse v Prellenkirchene):

​Vínne pivnice boli pôvodne zriadené na lisovanie hrozna a dnes sa tu podľa starej tradície podávajú jednoduché studené jedlá ako domáce nátierky, lisované klobásy a údené mäso. Pri uvoľnenom posedení na rustikálnej lavičke sa môžete kochať výhľadom na ďalšie polia s repkou a vinohradmi. Medzi pivničnými kopcami možno často pozorovať sysle a jašterice a na kopcoch srnky a zajace.

​Je tu zriadené aj malé múzeum vinohradníctva, ktoré názorne dokumentuje históriu vinohradníctva zo starých čias, keď výroba vína bola skutočne ručnou prácou a návšteva múzea sa dá realizovať po telefonickej dohode s miestnym obecným úradom. "Posilnení domácimi lahôdkami a nabití krásnymi výhľadmi a zážitkami bude cesta z Prellenkirchengasse domov veľmi príjemná a určite sa sem budete chcieť ešte vrátiť," zakončuje Kamila.

Zdroj: Shutterstock

Malebné zákutie v Prellenkirchene.

Zdroj: Shutterstock

Krajina v okolí ​Prellenkirchenu.

(kč, ms)

Tip od Kamily na cyklovýlet v Rakúsku 2: Cyklotrasa čerešňových kvetov ponúka prírodné scenérie aj vínne pivničky

Rady, kam sa vybrať na cyklovýlet od toho najpovolanejšieho. Bratislavčanka Kamila Černáková sa cyklistike venuje viac ako desať rokov, denne prejde na bicykli od 120 do 160 kilometrov. Medzi jej obľúbené miesta patria i cyklotrasy v susednom Rakúsku na skok od Bratislavy. S čitateľmi Bratislavských novín sa teraz podelí o svoj druhý tip, kam sa vybrať na cyklovýlet.

Páčil sa vám článok?