Tip od Kamily na cyklovýlet v Rakúsku 2: Cyklotrasa čerešňových kvetov ponúka prírodné scenérie aj vínne pivničky

4.8.2024
0

Zdroj: Vlasta Bolehradski

Páčil sa vám článok?

Rady, kam sa vybrať na cyklovýlet od toho najpovolanejšieho. Bratislavčanka Kamila Černáková sa cyklistike venuje viac ako desať rokov, denne prejde na bicykli od 120 do 160 kilometrov. Medzi jej obľúbené miesta patria i cyklotrasy v susednom Rakúsku na skok od Bratislavy. S čitateľmi Bratislavských novín sa teraz podelí o svoj druhý tip, kam sa vybrať na cyklovýlet.

Naposledy nám Kamila predstavila okruh okolo Neziderského jazera (Neusiedler See). "Ďalším mojím tipom na cyklovýlet je krásnych 43 kilometrov zážitkovej jazdy po jednej z najkrajších cyklotrás v Burgenlande - Cyklotrase čerešňových kvetov, teda okruhu medzi vinohradmi a pivničnými uličkami pri Neziderskom jazere," približuje Kamila Černáková. 

Táto cyklotrasa vedie po úpätí pohoria Leitha a pozdĺž Neziderského jazera z Purbachu cez Winden, Jois, Breitenbrunn do Donnerskirchenu a späť do východiskového bodu.

Zdroj: Google Maps

Táto cyklotrasa je okruhom pri Neziderskom jazere.

Zaujímavosťou je, se vo vinohradníckej oblasti Leithaberg fúka cez deň od Neziderského jazera teplý vietor a v noci zas chladný vietor z pohoria Leithaberg.

Najlepšie je začať jazdu v obci Jois, ktorá sa nachádza severne od Neziderského jazera vo viniciach pohoria Leitha, ktoré sa zvažujú k jazeru. Obec Jois je ľahko dostupná autom. Z Bratislavy pôjdete na Parndorf a kúsok za outletom smerujte na Neusiedler am See, no neodbočíte do mestečka, ale pokračujete rovno cez kruhový objazd smer Eisenstadt a najbližšia dedinka je Jois.

Prvý tip od Kamily si môžete prečítať tu:

Tip od Kamily na cyklovýlet v Rakúsku: Pri Neziderskom jazere nájdete krásne vinohrady, upravené dedinky a čarovnú prírodu

Rady, kam sa vybrať na cyklovýlet od toho najpovolanejšieho. Bratislavčanka Kamila Černáková sa cyklistike venuje viac ako desať rokov, denne prejde na bicykli od 120 do 160 kilometrov. Medzi jej obľúbené miesta patria i cyklotrasy v susednom Rakúsku v krajine Burgenland, ktoré sú na skok od Bratislavy. S čitateľmi Bratislavských novín sa rozhodla o svoje skúsenosti podeliť a dať všetkým pár dobrých tipov, kam sa vybrať na cyklovýlet do Rakúska.

​Ďalšou alternatívou je odviezť sa z Bratislavy vlakom do Parndorfu, pretože do vlaku si môžete pohodlne zobrať bicykel. Vlaky premávajú zo stanice Petržalka každú hodinu, cesta trvá iba 22 minút.

Jois v roku 1758 kúpil do habsburskej správy manžel Márie Terézie cisár František I. Štefan. Odvtedy sa tu okrem vína vysádzali aj čerešne, aby sa zintenzívnilo využívanie poľnohospodárskej pôdy.

FOTOGALÉRIA (Kamila Černáková):

Aj keď v auguste už nestihnete vidieť rozkvitnuté burgenlandské čerešne, cyklotrasa má svoje čaro aj inokedy. "Ovocné stromy pozdĺž cesty vytvárajú krásnu prírodnú scenériu a ovocie z nich ponúkajú v rôznych  formách v okolitých pohostinstvách. Na jeseň sa tu konajú prehliadky vína a jeho ochutnávky," približuje Kamila.

VIDEO: Kamila na cyklotrasách v Rakúsku:

Cyklotrasu čerešňových kvetov si zamilujete aj pre krásne vinohrady. Komu by sa nepáčilo bicyklovať sa pomedzi viničné sady a pozerať sa na vinohradníkov pri práci? K oddychu pozývajú aj pivničné uličky na čerešňových cyklochodníkoch.

Zdroj: Vlasta Bolehradski

Kamila Černáková v Rakúsku. 

"Najidylickejšie sú historické pivničné štvrte v Breitenbrunne a Purbachu. Pre výletných cyklistov odporúčam kulinárske zastávky v mnohých hostincoch a vinárňach v regióne, ktoré v závislosti od sezóny ponúkajú regionálne chutné jedlá a vynikajúce vína Leithaberg. Okrem tradičných sladkých jedál ako čerešňová torta, čerešňové palacinky či čerešňová štrúdľa sú v ponuke reštaurácií regiónu aj inovatívne kreácie ako čerešne v balíčkoch prosciutta, ovčí syr na čerešňovo-jahodovo-rajskom ragú či kačacie prsia s tymiánom," dodáva Kamila.

Z viníc, ale aj zo suchých trávnatých plôch južného svahu pohoria Leithaberg dovidíte cez Neziderské jazero až do Panónskej nížiny.

Počas cyklotúry nájdete veľa odpočívadiel. Cyklotrasa čerešňových kvetov je zaplnená lavičkami všetkých veľkostí a variácií, ktoré pozývajú ku krátkej prestávke pod stromami. Cestu však lemuje aj veľa výstavných náučných tabúľ o miestnej faune a flóre.
Trasa vedie nepretržite po asfalte a je podľa Kamily perfektne značená a dá ľahko prejsť aj s pojazdným kočíkom.

FOTOGALÉRIA:

"Keďže cyklotrasa je okružná, môžete si vybrať aj smer. Je užitočné venovať pozornosť poveternostným podmienkam - rakúske centrum pre plachtenie poskytuje informácie a predpovedá trendy na niekoľko nasledujúcich hodín," radí Kamila.

Takže si zvoľte čas a smer tak, aby vám fúkal ten správny vietor a môžete vyraziť. 

Rozhovor s Kamilou si môžete prečítať tu:

(kč, ms)

Páčil sa vám článok?