ROZHOVOR Najrýchlejší Slovák Ján Volko: Atletika v Bratislave zaniká, je to obrovská škoda

8.7.2024
0

Zdroj: Archív J. V.

Páčil sa vám článok?

Už 26. júla začínajú v Paríži olympijské hry. O účasť na nich bojoval do poslednej chvíle aj bratislavský atlét a najrýchlejší Slovák v histórii Ján Volko. Rozhovor sme s ním robili ešte predtým, ako sa definitívne rozhodlo, že na OH nakoniec nepostupuje. O svojej aktuálnej forme aj o vzťahu k rodnej Bratislave nám viac prezradil v rozhovore.

Ako by ste zhodnotili olympijskú sezónu?

Olympijská sezóna zatiaľ prebieha so zmiešanými pocitmi, spôsobenými slabšou výkonnosťou, ale pozitívom je postupné zlepšovanie. Hry v Paríži sú vyvrcholením štvorročného cyklu, v ktorom sa pripravujeme najprv na splnenie kritérií pre účasť na letnej olympiáde a následne po ich splnení na konkrétnu disciplínu. Už samotná účasť by pre mňa bola splneným cieľom tejto sezóny a všetko ostatné bude len krásny bonus.

Atletika ale nebola vašou prvou voľbou...

Nie, v detstve som hrával futbal za SDM Domino na Trnávke a na to obdobie mám veľmi pekné a pozitívne spomienky. Bol to môj prvý kontakt so športom a určitým spôsobom ma nasmeroval k atletike. Keďže som však nikdy nemal ambíciu stať sa profesionálnym futbalovým hráčom, moje nadšenie z futbalu po čase vyprchalo a premenilo sa na nadšenie z atletiky.

Kedy nastal ten zlom?

S atletikou som začal v 14 rokoch, pričom počas prvých dvoch rokov som ju robil súčasne s futbalom. Potom ma však už futbal veľmi nenapĺňal, začal som sa viac venovať atletike a myslím, že nie je čo ľutovať. Som však vďačný za všetko, čo mi futbal dal, či už kamarátov na celý život alebo základy do atletiky.

Využili ste niekedy svoj rýchly beh aj na dobehnutie autobusu MHD?

Samozrejme, viac než len raz. S otcom sme sa vždy smiali, že moje atletické začiatky boli, keď som ráno po tom, ako ma priviezol pred školu, bežal k bráne asi 50 metrov, aby som stihol prísť načas.

Mali ste ako dieťa nejaký športový vzor?

Asi ako každý mladý atlét, aj ja som mal za vzor Usaina Bolta, ale postupom času som sa zoznámil aj s inými atlétmi a momentálne je pre mňa vzorom svetový rekordér v šprinte na 400 m Wayde van Niekerk. Tiež som sa už sám stal vzorom pre mladých atlétov na Slovensku, čo si veľmi vážim a snažím sa im ísť pozitívnym príkladom. Tiež sa nám podarilo s trénermi vybudovať úspešnú akadémiu, v ktorej vychovávame mladé talenty a vedieme deti a mládež k športu, za čo som veľmi vďačný.

Ako si spomínate na svoje detstvo?

Moje detstvo bolo skvelé, či už vďaka rodičom, alebo aj partii, ktorú som mal v škole alebo neskôr na futbale a atletike. Medzi moje obľúbené miesta vtedy patrili hlavne parky pri dome a pri škole, ktorú som navštevoval. Dnes mám rád aj Horský park, Karpaty a tiež centrum mesta. Dobre sa však cítim tam, kde sa nachádzajú moji blízki a rodina.

Koľko trávite času počas sezóny doma? Máte vôbec čas na rodinu a koníčky?

Počas prípravy a aj počas samotnej sezóny sa v Ružinove veľmi nezdržiavam, ale keď som doma, snažím sa byť čo najviac so svojimi najbližšími a venovať sa im. Na určité koníčky, ako napríklad čítanie alebo IT technológie, však mám čas aj počas prípravného obdobia, keď som na sústredeniach. Na iné mi zostáva čas až po sezóne, väčšinou v polovici septembra.

Bratislava v minulosti hostila pravidelné atletické podujatia, chodili sem špičkoví športovci. Nie je škoda, že na Interi už také niečo nie je?

Je to obrovská škoda, pretože Bratislava prišla o skvelé podujatie svetovej úrovne. Na Inter sa vrátili futbalisti a nám by veľmi pomohlo, keby sa podarilo zrekonštruovať atletickú dráhu, pretože v Bratislave nemáme kde trénovať. Takže nejde len o to, že už nie je kde robiť preteky, ale atletika kvôli absencii infraštruktúry v Bratislave zaniká.

Chceli by ste napriek tomu raz vychovávať deti v Bratislave?

Myslím, že áno. V Bratislave som vyrastal a ak sa niečo radikálne nezmení, tak by som tu chcel zostať aj naďalej. Dúfam však, že sa v Bratislave zmodernizuje a dostavia športová infra­štruktúra. Práve pre budúce generácie.

Ján Volko sa narodil 2. novembra 1996. V detstve začínal s futbalom v Domine Bratislava, neskôr prešiel do atletickej skupiny Nade Bendovej. Za svoj najväčší úspech považuje titul halového majstra Európy v šprinte na 60 m v Glasgowe v roku 2019, a tiež štvrté miesto v šprinte na 100 m z majstrovstiev Európy v Mníchove v roku 2022. Najrýchlejší Slovák v histórii študuje informačné technológie na STU.

(bk, ak)

Páčil sa vám článok?