Bratislava získala zlaté olympijské medaily

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Olympiáda sa síce blíži k záveru, a mnohí z nás sa už teraz tešia na záverečný ceremoniál, ale streda 20. septembra zostane dňom, na ktorý slovenský šport nezabudne. Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci získali v penrithskej vode zlatú medailu v olympijskej súťaži C2.

Keďže išlo o súťaž dvojíc, medaily boli vlastne dve, a pretože Peter s Pavlom nevyrástli v niekdajšom jedinom stredisku vodného slalomu, Liptovskom Mikuláši, ale na Dunaji, obe medaily budú ,,bývať“ v Bratislave!

„Sme šťastní. Po prvom kole boli naše pocity zmiešané, pretože najmä Francúzi išli vynikajúco, ale len čo sme vyrazili do druhého kola, všetko z nás spadlo,“ opisoval v televízií svoje pocity Peter. Pavol doplnil: „Cítili sme, že nás okolie pasuje do úlohy favoritov, no nejaký väčší tlak sme si nepripúšťali. Záverečné metre boli najhoršie, dali sme do nich všetko.“

Finálová súťaž debloviek predstavila obrovskú drámu s niekoľkými ústrednými postavami. Po prvom kole viedli Francúzi Adisson a Forgues. Sydney malo byť pre nich rozlúčkou s aktívnou súťažou, a preto verili, že odídu so zlatými medailami na hrudi. Nestalo sa.

Najskôr Hoschornerovci predviedli jazdu, ktorá dvíhala divákov na nohy. Po ich dojazde Francúzi vedeli, že len stopercentný výkon potvrdí zlaté medaily. Prvú polovicu trate zvládli naozaj majstrovsky, ale v druhej vybuchli. Najskôr si pripísali dva trestné body a v závere, keď im do cieľa chýbalo pár desiatok metrov a dve bránky, spravili fatálnu chybu. Hlava sa nedostala medzi bránky a päťdesiat trestných sekúnd znamenalo francúzsky smútok a slovenskú radosť.

„Tušil som, že Francúzi nemôžu udržať fantastické tempo, ktoré nasadili,“ prezradil otec zlatých Petra a Pavla, ktorý sa na úspech svojich ratolestí díval priamo v dejisku oylmpiády a v Sydney im tuho držala palce aj sestra Eva. Doma tak zostala iba mamina, ktorá si pred televízorom určite poplakala. Pre jej deti bolo zlato vlastne druhým dôvodom na olympijské oslavy.

Tie prvé, oveľa skromnejšie sa udiali už 7. septembra, keď Peter s Pavlom oslávili narodeniny - dvadsiate prvé. Už vtedy mnohí gratulanti spomínali zlato, no oslávenci všetkých odkazovali na 20. septembra. O necelé dva týždne však už odchovanci mútneho Dunaja a perlivého Čunova plnými dúškami vychutnávali blahoželania k najväčšimu športovému úspechu. A Bratislava sa zaradila medzi mestá, kde bývajú olympijskí víťazi zo Sydney!

Michal Minďaš

Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci boli na austrálskej divokej vode najrýchlejší.
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?