Prezident Gašparovič má vybaviť počasie, hlavné prvenstvo obhajuje Juraj Hanulay

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Druhý augustový víkend má už niekoľko rokov v hlavnom meste tradičného nájomníka - jazdeckú Grand Prix Bratislavu CSIO-W. Nie síce okrúhly, ale určite príťažlivý 41. ročník sa v tradičnom termíne koná aj tento august a fanúšikovia pekného športu sa majú od 10. do 13. augusta na čo tešiť.

V tradičnom období a pod novým názvom, Aegon Mercedes Grand Prix Bratislava CSIO-W**** sa počas štyroch súťažných dní predstavia jazdci a kone z trinástich krajín, ďalšie tri (USA, Spojené arabské emiráty a Fínsko) museli organizátori z nedostatku kapacít s povzdychom odrieknuť. V areáli Slávie STU v Ovsišti sa teda predstavia účastníci z Belgicka, Slovinska, Poľska, Rakúska, Grécka, Nórska, Česka, Maďarska, Nemecka, Švajčiarska, Švédska, Talianska, Slovenska a Chorvátska.

Vlani zažilo slovenské parkúrové jazdectvo príjemný šok. Slovenský reprezentant Juraj Hanulay vyhral jednu z hlavných súťaží - skok. Tohto roku bude náš jazdec obhajovať prvenstvo, a keďže má rovnakého koňa, Lou Bega, s ktorým sa mu počas sezóny darilo, je možné, že sa dočkáme ďalšieho príjemného prekvapenia... Slovensko sa predstaví s osemnástimi jazdcami, v oficiálnej súťaži reprezentačných družstiev sa okrem Hanulaya ráta s manželmi Mariánom a Monikou Štangelovcami. kto bude štvrtý do partie, o tom zrejme rozhodne až momentálna forma v prvých súťažiach tohto podujatia.

„Bol by som naozaj rád, keby sa nám niečo podobné podarilo aj tento rok. Zostávam však realistom, beriem aj postup do 2. kola Pohára národov. Musíme si totiž uvedomiť, že zatiaľ čo my máme problémy s obsadením štvrtého člena tímu, Nemci si do družstva vyberajú spomedzi šesťdesiatich adeptov,“ tvrdil predseda organizačného výboru a riaditeľ pretekov Andrej Glatz.

Počas štvordňovej súťaže dostáva zabrať aj samotný areál v Ovsišti. Cyklisti a korčuliari po hrádzi si určite všimli, s akou pozornosťou sa organizátori venovali „obyčajnému“ trávniku. „Od októbra sme ho asi dvadsaťkrát kosili, každý deň sa polieval,“ prezradil Andrej Glatz a pridal niekoľko podrobností: „Diváci si možno spomenú, aký býval trávnik zničený po predchádzajúcich ročníkoch. Tie štyri dni mu dali vždy zabrať. Nedá sa však tomu veľmi zabrániť, pretože si musíme uvedomiť, že po každom skoku dopadne na 20 štvorcových centimetrov sila dvoch ton. Súčasný trávnik je však vo výbornom stave, veríme, že nám pomôže aj počasie.“ V súvislostí s týmto želaním mal Andrej Glatz ešte jedno úsmevné prianie: „V predchádzajúcich siedmich rokoch mal patronát nad podujatím bývalý predseda parlamentu Hrušovský, a vždy vybavil pekné počasie. Dúfame, že to isté sa podarí aj prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý má patronát nad týmto ročníkom.“

Kto teda bude mať čas a chuť, bude v Ovsišti vítaný. Vstupné je skôr symbolické, pre dospelých 60 korún, deti a seniori zaplatia polovičnú sumu - 30 Sk.

Najväčším ťahákom pretekov bude v piatok 11. augusta Pohár národov s dotáciou 10-tisíc eur a v nedeľu Grand Prix Bratislava s prekážkami do 150 cm. Divácky atraktívny však býva aj sobotňajší skok mohutnosti.

Páčil sa vám článok?