Artmedia si vyskúšala slávneho súpera, na Tehelné pole prišiel slávny Celtic

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sen sa stal skutočnosťou! Futbalisti bratislavskej Artmedie prešli cez prvé predkolo Ligy majstrov a v čase našej uzávierky hostili na Tehelnom poli skutočný skvost európskeho futbalu - škótsky Celtic Glasgow.

Petržalskí priaznivci prežili v dvoch zápasoch s Kairatom Alma Ata všetky pocity. Po sklamaní z prehry v úvodnom stretnutí 0:2 prišla odveta, na ktorú sa asi dlho nezabudne. Artmedia síce v riadnom hracom čase stratu zmazala, ale keď hned v úvode predĺženia inkasovala gól, šanca na postup sa začala rozplývať. Na dva potrebné góly zostávala necelá polhodinka. Našťastie, futbalový Boh sa v tú stredu usmial na weissovcov. Kozák premenil pokutový kop a v samotnom závere Staňo hlavou rozjasal tri tisícovky divákov. Petržalčania vyhrali 4:1 a mohli myslieť na Celtic.

Škótsky veľkoklub tak nadviazal na slávne britské mužstvá, ktoré v minulom storočí chodili do Bratislavy. V 70. rokoch to boli Everton či Derby County, v 90. rokoch Aston Villa a Chelsea. Celtic však má pre slovenského fanúšika osobitnú príchuť, pretože svojho času tam trénoval Jozef Vengloš, v strede poľa kráľoval Ľuboš Moravčík a súčasnou oporou obrany je Stano Varga, bývalý hráč Slovana.

Tím, ktorý v stredu večer zavítal na Tehelné pole, najlepšie predstaví výpočet úspechov. Celtic má vo svojej vitríne 39 majstrovských titulov (o ten posledný prišiel v posledných minútach minulého ročníka), 33 národných pohárov a 12 ligových pohárov. Najvzácnejšou trofejou však zostáva Európsky pohár majstrov, ten sa zeleno-bielym podarilo získať pred takmer štyridsiatimi rokmi (1967). V domácej súťaži sa Celtic delí o tituly s Rangers, ich hegemónia trvá už dvadsať rokov, vtedy ju nakrátko prelomil Aberdeen.

Posledným veľkým úspechom Celticu bolo finále Pohára UEFA 2002/2003, keď sa však zverenci trénera Martina O´Neilla museli skloniť pred Portom vedeným ambicióznym Jose Mourinhom.

„Verím, že Celtic potrápime,“ tvrdil pred dvojstretnutím petržalský kormidelník Vladimír Weiss a vyjadril želanie, že Škóti nielenže zaplnia Tehelné pole, ale spolu s jeho zverencami aj pripravia futbalový sviatok. „Je to kvalitný súper, teším sa naň, ale nechceme si ísť iba zahrať futbal, Chceme, aby mal s nami problémy a minimálne doma by sme radi vyhrali,“ tvrdil pred prvým duelom Ján Kozák a strelec rozhodujúceho gólu s Kairatom Pavel Staňo doplnil: „Stretnutia s Celticom nebudú len zápasmi sezóny, ale možno aj zápasmi života!“ V tejto chvíli už viete, či sa želanie Vladimíra Weissa Jána Kozáka splnili a či Artmedia odcestuje na budúcotýždňovú odvetu s nádejou na postup...

Páčil sa vám článok?