Mesto počíta s deficitom 275 miliónov korún

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy má na februárovom zasadnutí schváliť návrh rozpočtu hlavného mesta na rok 2000.

Ten počíta s celkovými príjmami vo výške 5,773 miliardy a s celkovými výdavkami vo výške 6,048 miliardy korún. To znamená, že tohtoročný deficit bratislavského mestského rozpočtu dosiahne 275 miliónov korún.

Vlastné príjmy mestského rozpočtu bez úverových zdrojov budú 2,335 miliardy korún. Daňové príjmy sú plánované vo výške 796,3 milióna korún, čo je v porovnaní s minulým rokom viac o 81,9 milióna korún. V rámci objemu predpokladaných výdavkov je zahrnutá aj splátka prvej emisie komunálnych obligácií vo výške 2,6 miliardy korún.

Priority rozpočtu sú orientované na zlepšenie mestskej hromadnej dopravy, cestnej komunikačnej siete, bývanie a bezpečnosť. Medzi dopravné stavby, ktoré si získali prioritu v návrhu rozpočtu patrí výstavba diaľničného napojenia Mierová - Senecká, výstavba prekládky Rybničnej ulice v mestskej časti Bratislava - Vajnory, ale aj prekládka koľají električiek pri tuneli v súvislosti s výstavbou pamätníka nad hrobkou rabína Chatama Sofera.

V rozpočtových ukazovateľoch na tento rok je zohľadnená zmena v metodike spôsobená zrušením hospodárskej činnosti mesta. Do roku 2000 boli obce daňovníkmi dane z príjmov. Podľa nového zákona o daniach z príjmov, ktorý nadobudol účinnosť od 1. januára tohto roku, sú od dane oslobodené príjmy obcí z prenájmu a predaja majetku. Nadväzne na to sa spravovanie a prenajímanie bytov, nebytových priestorov a pozemkov zabezpečuje a rozpočtuje rovnakým spôsobom ako ostatné hospodárenie hlavného mesta - formou rozpočtového hospodárenia. Navrhovaný rozpočet tak rieši len problémy hospodárstva spadajúceho do právomoci hlavného mesta bez účasti mestských častí, ktorým schvaľujú rozpočty príslušné miestne zastupiteľstvá.

Návrh mestského rozpočtu zverejnil magistrát 26. januára na informačnej tabuli magistrátu na Primaciálnom námestí s tým, že verejnosť ho mala možnosť pripomienkovať do najbližšieho zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré bolo zvolané na 10. februára. Žiaľ, naše noviny nemohli Bratislavčanov včas informovať o možnosti vyjadriť sa k spôsobu využitia ich peňazí, pretože sme sa to dozvedeli až po vyjdení predchádzajúceho vydania novín. Podľa zákona o obecnom zriadení a štatútu hlavného mesta má mestská samospráva povinnosť zoznámiť občanov s návrhom rozpočtu na príslušný rok ešte pred jeho prerokovávaním a schválením v mestskom zastupiteľstve. Jeho zverejnením na informačnej tabuli si mesto povinnosť splnilo, neurobilo však nič preto, aby sa o tom Bratislavčania aj dozvedeli. Alebo to bol zámer?

(brn)

Páčil sa vám článok?