VIZUALIZÁCIE : Ukázali, ako budú vyzerať po rekonštrukcii dom kultúry na Trnávke a obecná radnica v Prievoze.

Dnes,
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Bratislavský Ružinov napreduje v príprave ďalších dvoch dlhoočakávaných projektov. Ide o rekonštrukciu domu kultúry na Trnávke (úvodná foto) a historickej pamiatky obecnej radnice v Prievoze. na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren, ktorý aj zverejnil vizualizácie budúcej podoby oboch budov.

Ako uviedol starosta, do konca roka plánujú pri oboch projektoch požiadať o stavebné povolenie a aktuálne už prebieha inžinierska činnosť, teda zbieranie všetkých potrebných pečiatok, súhlasov a vyjadrení. "Koncom jari budúceho roka by sme povolenia mohli získať a ešte na budúci rok aj vysúťažiť stavebné firmy, a, ak Boh dá, aj začať s prácami. Na obnovu DK Bulharská už máme schválený projektový zámer z fondov EÚ, na obecnú radnicu sa takisto pokúsime získať finančné krytie z rovnakých zdrojov," uviedol Chren.

DK na Bulharskej, ako dodal, je starší a dlhé roky nefunkčný kultúrny dom s veľmi peknou tanečnou sálou. Po obnove má slúžiť ako komunitný priestor pre obyvateľov Trnávky, miesto pre rôzne krúžky a záujmové činnosti, klub dôchodcov či pobočku knižnice. Nemá chýbať priestor pre rodiny s deťmi, spolupráca s vedľajšou základnou školou, či príležitostné divadelné predstavenia, menšie koncerty, stand upy, a podobne.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Budúca podoba DK na Bulharskej.

"Obecnú radnicu v Prievoze sa nám podarilo pred pár rokmi zachrániť odkúpením od súkromného majiteľa. Medzičasom sme ju nechali vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku a prebehli všetky možné pamiatkové prieskumy... v budúcnosti má byť v tejto budove najmä nová obradná sieň so zázemím, komunitné centrum pre Prievozčanov či miesto pre slávnostnejšie prijímanie oficiálnych návštev a rokovaní miestnej rady," informoval starosta.

Zdroj: google maps

Budova starej radnice vc Prievoze.

V prípade DK Bulharská architekti rátajú s miernou úpravou fasády, pribudne okno či malé balkóny, presvetlí sa vnútorný priestor. Hlavné vnútorné dispozície budú zachované, no hlavný vstup sa však kvôli debarierizácií presunie na prízemie a vnútri pribudne aj výťah. Prístavby terás zmiznú a objektu sa vráti pôvodný čistý tvar.

VIZUALIZÁCIE (Budúca podoba DK Bulharská):

"Pri obecnej radnici ide o NKP, takže všetky zásahy vyplývajú z pamiatkového prieskumu. Odstraňovať sa budú len priečky, ktoré umelo pribudli počas socializmu, keď objekt radnice slúžil ako zdravotné stredisko. Ako zaujímavosť určite zrekonštrujeme priestor bývalej obecnej “temnice”, akéhosi miniväzenia pre pre obecných hriešnikov. Komunitné centrum/kaviareň/priestor vznikne v prístavbe, ktorá kedysi slúžila ako dom notára. V jeho záhradke je dodnes aj funkčná studňa. V rámci projektu dorobíme aj štúdiu riešenia okolitých priestorov, najmä vedľajšie parčíka a prepojenia smerom k evanjelickému kostolu, aby tu raz naozaj vznikol centrálny verejný priestor, srdce Prievozu," zakončil Chren.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Budúca podoba starej radnice v Prievoze.

VIZUALIZÁCIE (budúce podoba starej radnice v Prievoze):

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie