Smutné výročie: Pripomíname si dva roky od vraždy z nenávisti pred Teplárňou

12.10.2024
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Uplynuli dva roky. Večer 12. októbra 2022 pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v bratislavskom Starom Meste zastrelil vrah dvoch mladých ľudí- príslušníkov LGBTI komunity Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Pred podnikom sa nachádzala i Radka Trokšiarová, ktorá po teroristickom útoku skončila v nemocnici. Dnes si toto smutné výročie pripomíname.

"Vrahom bol len 19-ročný chlapec. Kde sa v ňom zobralo toľko nenávisti, že sa rozhodol popraviť troch ľudí? Odpoveď tušíme, aj keď sa nepriznáva ľahko - deti sa nerodia s nenávisťou, tej ich učíme my," uviedol pri príležitosti smutného výročia na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým,  že mesto sa rozhodlo pridať k iniciatíve Iniciatívy Inakosť Sen o láskavom Slovensku na pamiatku Matúša a Juraja.

Postoj Bratislavy symbolizuje aj aktuálne nasvietenie Primaciálneho paláca posolstvom "Snívame o Slovensku, v ktorom nenávisť nebude mať miesto". 

"Záleží nám na tom, aby Bratislava bola mestom nielen tolerancie, ale najmä mestom vzájomného prijatia, pochopenia, láskavosti a rešpektu. Nedávajme preto nenávisti miesto v našich životoch - začína sa to pri slovách, no ak má nenávisť priestor rásť, ľahko sa mení na agresívne správanie a útoky. Odmietnutie nenávisti a citlivosť na jej prejavy sú tak úlohou každého jedného z nás," uviedol magistrát na sociálnej sieti. 

(ms)

Páčil sa vám článok?