Petržalská samospráva sa chce zbaviť Bytového podniku, viacerí poslanci sú proti

12.10.2024
0

Zdroj: Zastupiteľstvo.sk

Páčil sa vám článok?

Najdlhšia diskusia na septembrovom miestnom zastupiteľstve, a to takmer dvojhodinová, bola venovaná návrhu na vymenovanie nového konateľa Bytového podniku Petržalka, ktorého poslanci neschválili, takže BP je od 29. septembra bez konateľa.

Doterajší konateľ sa vzdal funkcie 30. júna, 29. septembra mu uplynula trojmesačná výpovedná lehota. Samospráva chcela ešte pred týmto termínom vymenovať aspoň dočasného konateľa. Navrhli svojho zamestnanca, aby získali čas rozhodnúť, čo s BP ďalej. Poslanci sa však s touto voľbou nestotožnili. Spoločnosť však môže byť bez štatutára len tri mesiace, potom by podľa starostu začalo jej formálne rušenie. V čom je problém?

„Nevidím momentálne nejaký zmysel alebo prínos fungovania Bytového podniku. Za posledných 5-6 rokov vykazoval zisk od 1500 do 7000 eur ročne aj vďaka tomu, že robil nejakú správu majetku mestskej časti, napríklad bytový dom na Medveďovej, areál na Haanovej, garáže,“ uviedol s tým, že tieto objekty si už vzala do vlastnej správy mestská časť.

Bytovému podniku tak zostala komerčná časť, v nej je však rentabilita BP v lepšom prípade na nule.

„Môj súkromný názor je taký, že nemá zmysel, aby Bytový podnik takto fungoval a je lepšie ho zrušiť. Máme niekoľko ponúk na odkúpenie kmeňa,“ uviedol starosta na zastupiteľstve. V pravidelnej diskusii online s obyvateľmi dodal: „Keby neexistovala alternatíva v Bratislave, povedal by som o.k.. Keby to bola nenahraditeľná služba, tiež. Keby som mal pocit, že o našu správu je eminentný záujem, o.k., ale nie, práve naopak, je viac sťažností ako pochvál. Nedáva mi zmysel prevádzkovať niečo, čo bude v budúcnosti stratové.“
Svoje bytové podniky zrušili už takmer všetky mestské časti. V Bratislave je veľká ponuka správcov a hoci má BP Petržalka najnižšiu cenu za správu a poslanec Milan Vetrák ju navrhol v záujme záchrany podniku zvýšiť, nie je isté, či by si ju vlastníci schválili. Ďalší poslanci, Adam Sarlós či Ladislav Točka, žiadali analýzu s právnymi a finančnými následkami. Samospráva však do analýzy aj do podniku odmieta investovať ďalšie peniaze. Bytový podnik nechce zachraňovať.
Poslanci si nakoniec odhlasovali, že žiadajú starostu o vyhlásenie výberového konania na nového konateľa Bytového podniku Petržalka. Vyberať ho chcú aj podľa ním vypracovanej ekonomickej stratégie pre BP.

(in)

Páčil sa vám článok?