Mestská autobusová doprava v Pezinku bude zadarmo, rozhodli miestni poslanci

27.9.2024
0

Zdroj: pezinok.sk

Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva v Pezinku sa zišli vo štvrtok 26. septembra 2024, aby prerokovali 16 bodov programu. Viac nám prezradila PR špecialistka mestského úradu Jana Hrdličková.

"Zastupiteľský zbor odsúhlasil zavedenie bezplatnej mestskej autobusovej dopravy (MAD) v Pezinku s platnosťou od 1. januára 2025. Výsledkom transparentného verejného obstarávania bol dňa 2. augusta 2024 podpis zmluvy so spoločnosťou AZ-Lines, s.r.o. na prevádzkovanie mestskej autobusovej dopravy pre nasledujúcich 10 rokov. Obstarávacia cena predstavuje 33-percentnú úsporu voči predpokladanej hodnote zákazky. Navrhovaná bezplatná mestská autobusová doprava je benefitom v rámci plánovaného zavedenia parkovacej politiky v Pezinku," uviedla  Hrdličková.

Výnosy z predaja cestovných lístkov predstavujú 3 % z celkových nákladov prevádzkovania MAD, a teda nie sú významným zdrojom na krytie týchto nákladov. "Vysúťažená ročná cena je vo výške 526 176 eur s DPH a predstavuje významnú výdavkovú položku v prospech obyvateľstva v rámci sociálnych benefitov života v Pezinku. Bezplatná MAD má pozitívny dosah nielen na sociálny život, ale aj na kvalitu životného prostredia, pretože motivuje k využívaniu alternatívnych spôsobov dopravy a redukcii individuálnej automobilovej dopravy," dodala.

Poslanci zároveň schválili nový názov ulice v historickej časti Grinava, kde pribudne nová ulica Za potokom. Nadväzuje na ulicu Za panskou záhradou a je to lokalita, kde prebieha výstavba. Bude to v poradí 155. ulica v meste.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?