Budova bývalého „Braníka“ je bližšie k rekonštrukcii. Mestské zastupiteľstvo schválilo jeho zverenie mestskej časti

27.9.2024
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na včerajšom zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva schválili poslanci zverenie známeho petržalského komplexu Braník na Beňadickej 21 do správy mestskej časti Petržalka. Cieľom je dosiahnuť postupnú obnovu schátranej budovy so zachovaním funkcie občianskej vybavenosti. S pôvodným zámerom magistrátu o predaji objektu samospráva nesúhlasila.

"Mestská časť požiadala hlavné mesto o zverenie Braníka do jej správy približne pred polrokom. Magistrát avizoval, že do konca roka by mohol byť zverovací proces ukončený bez väčších problémov," informoval pred pár dňami starosta Petržalky Ján Hrčka. Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa tak aj stalo. 

Krok Petržalky dostať Braník do správy podporovali aj petržalskí miestni poslanci, ktorí na mieste vykonali prieskum.„Kolegovia sa pozitívne vyjadrili nielen po osobnej obhliadke objektu, ale po tom, čo starosta deklaroval, že si vie predstaviť postupnú obnovu objektu a jeho využitie,“ uvádza mestský a petržalský miestny poslanec Adam Sarlós.

„V prípade postupnej obnovy objektu „Braník“ pôjde o dôležitú investíciu mestskej časti v lokalite Lúky, ktorú obyvatelia Petržalky pozitívne pocítia. Verím, že mestská časť a starosta príde s cielenou víziou a presnejšie definovaným účelom využitia. V rozumných prípadoch budeme s kolegami kroky na obnovu objektu podporovať,“ dodal Sarlós.

FOTOGALÉRIA:

Ako informoval starosta Ján Hrčka, vnútorné priestory objektu sú napadnuté plesňou a premočené, zateká do nich. Obáva sa, že ak do objektu v najbližšom čase nikto neinvestuje, stane sa z neho nepoužiteľná ruina. 

Podotkol zároveň, že všetky problémy súvisiace so zanedbaným stavom Braníka znášajú obyvatelia Petržalky. Mestská časť by preto do budovy chcela istým dielom investovať, v prvom rade ju však zabezpečiť a sanovať, aby nedochádzalo k ďalšej degradácii. Nevyhnutná bude oprava strechy, kontrola statiky či vypratanie a uzatvorenie priestorov. Kým Petržalka nebola vlastníkom ani správcom budovy či pozemkov (tú doteraz spravovalo mesto), z vlastnej iniciatívy tak urobiť nemohla, teraz už áno. 

Podľa starostu dostať budovu do lepšieho stavu nebude jednoduché ani lacné. Len samotná sanácia je podľa neho odhadovaná na približne 250.000 eur. Rádovo niekoľko miliónov eur bude potrebných na obnovu a sfunkčnenie objektu. Mestská časť má financie len na sanáciu a tvorbu projektovej dokumentácie. Tá by poslúžila na zapojenie sa do externých výziev a uchádzanie sa o eurofondy. Možnosťou by bol prípadne aj tretí subjekt ochotný investovať do opravy. Steny a stropy sú však podľa neho tak nasiaknuté vlhkosťou, že budú musieť minimálne rok schnúť, až potom bude možné realizovať nejakú investičnú činnosť. 

Celý objekt pozostáva z troch poschodí, Veľkého Braníka, Malého Braníka a priestorov pod terasou. Časť podterasových priestorov slúžila pred rokmi na predaj textilného tovaru, naďalej je v prevádzke pohostinstvo a predajňa zmrzliny či zákuskov. Vrchné priestory začali z dôvodu zatekania chátrať ako prvé, tie sú zatvorené dlhé roky. V budove sa nachádza bývalé kino, športová hala či spoločenské miestnosti, v minulosti tam bolo napríklad aj mäsiarstvo či veľkopredajňa potravín.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?