Petržalka ocenila svoje osobnosti, pozrite si cih profily

24.9.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Petržalka už po 26-krát ocenila významné osobnosti, ktoré sa zaslúžili o jej rozvoj Petržalky. Čestný titul si odnieslo ďalších päť osobností, udeľovalo sa aj ocenenie In memoriam, Cena verejnosti a Junior Osobnosť Petržalky.

"Oceňovanie osobností Petržalky patrí medzi tradičné podujatia, ktoré organizuje miestna samospráva od roku 1998. Odvtedy získalo tento zaslúžilý titul až 145 Petržalčanov, ktorí usilovnou prácou významne prispeli k rozvoju Mestskej časti Bratislava-Petržalka v rôznych oblastiach," informovala nás hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

K oceneným osobnostiam tak pribudlo tento rok ďalších päť. K nim sa pridala aj laureátka v kategórii Cena verejnosti, ocenenie zosnulej osobnosti In memoriam a prvýkrát Petržalka oceňovala aj detskú kategóriu Junior Osobnosť Petržalky. Dohromady tak tento rok titul získalo osem osobností.

Verejnosť mohla svojich favoritov nominovať v piatich hlavných kategóriách: Kultúra a rozvoj spoločenského života, Sociálna práca a ochrana života a zdravia, Šport a rozvoj aktívneho životného štýlu, Vzdelávanie a rozvoj kritického myslenia, Životné prostredie a ochrana prírody.

Laureáti, o ktorých rozhodla odborná poslanecká porota, boli oficiálne ocenení na slávnostnom galavečeri v piatok 20. septembra v Dome kultúry Zrkadlový háj. Z rúk zástupcov mestskej časti si prevzali pamätné sošky, kytice a ďalšie vecné dary.

Ocenení víťazi

Kultúra a rozvoj spoločenského života: Otakar Kořínek

Zdroj: MÚ Petržalka

​Je jedým z top slovenských prekladateľov. V Petržalke žije už od roku 1986. Vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave a istý čas pôsobil ako právnik. V roku 1991 bol tlačovým tajomníkom predsedu Federálneho zhromaždenia Alexandra Dubčeka. Pracoval ako novinár, spravodajca v Tlačovej agentúre SR v spojených štátoch amerických, pôsobil ako generálny konzul v Los Angeles a v Haagu. Z anglického jazyka preložil vyše 200 románov, kníh, esejí i divadelných hier. Za umelecký preklad bol dva razy odmenený Hollého cenou, čo je najvyššie ocenenie za preklad. V roku 1988 získal cenu Ludvík za najlepší preklad literatúry sci-fi vo vtedajšej ČSSR a bol zapísaný na Čestnú listinu IBBY za preklad Tolkienovho Pána prsteňov. Napísal prózy ako Washington – Sedem rokov v centre moci a Vtedy v Amerike. Z literatúry faktu napísal dielo Pozývací list a beletrizovaný cestopis z Talianska Do Amalfi na kávu.


Sociálna práca a ochrana života a zdravia: Janka Sebera Chládecká

Zdroj: MÚ Petržalka

​Dlhoročne sa venuje vzdelávaniu seniorov. Je zakladateľkou PLUS - Petržalskej letnej univerzity seniorov, na ktorej mestská časť Petržalka spolupracuje s Ekonomickou univerzitou Bratislava už od roku 2019. Je zakladateľkou a riaditeľkou Petržalskej klubovne aktívnych seniorov na Osuského ulici v Petržalke. Je dôležitým článkom v spolupráci medzi mestskou časťou a Ekonomickou univerzitou. Pre svojich kolegov a spolupracovníkov je pre svoj mimoriadne srdečný a aktívny prístup k problematike vzdelávania seniorov vzorom a inšpiráciou.

Šport a rozvoj aktívneho životného štýlu: Alica Grofová-Chladeková

Zdroj: MÚ Petržalka

Je bývalou šampiónkou v stolnom tenise, žije v Petržalke od roku 1981. Športovú kariéru začala v Rači a už v trinástich rokoch pôsobila v celoštátnej stolnotenisovej lige. Ako juniorka získala osem medailí a miesto v reprezentácii Československa. Najväčší úspech dosiahla na stolnotenisových Majstrovstvách sveta v Sarajeve v roku 1973, kde získala striebornú medailu v dvojhre a bronzovú v zmiešanej štvorhre. Odvtedy sa žiadnej Európanke nepodarilo prebojovať na svetovom šampionáte do finále. Od roku 1987 pôsobila v rakúskom stolnotenisovom klube. Počas kariéry získala 30 medailí na šampionátoch po celom svete. Od roku 2018 organizuje v rámci Slovenska podujatia k Svetovému dňu stolného tenisu, ktorý je 6. apríla.

Vzdelávanie a rozvoj kritického myslenia: Janette Motlová

Zdroj: MÚ Petržalka

Je riaditeľkou Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie. Vyštudovala sociálnu prácu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila na Úrade splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Založila Rómsky inštitút a venovala sa rozvoju rómskych detí a mládeže ako riaditeľka i manažérka pre oblasť rozvoja práce s rómskou mládežou. Za svoje blogy získala Novinársku cenu, ocenenie Gipsy Spirit v kategórii Médiá a ocenenie MOST za Dlhodobý prínos v oblasti práce s mládežou. Nadácia Orange jej udelila ocenenie za mimoriadny prínos v oblasti budovania občianskej spoločnosti. Je autorkou viacerých publikácií, metodík a inovatívnych prístupov v práci s ohrozenými skupinami ľudí. Napísala aj autobiografický román Cigánka. Je vydatá, má tri deti, z nich jedno adoptívne a žije dlhé roky v Petržalke.

Životné prostredie a ochrana prírody: Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ)

Zdroj: MÚ Petržalka

Vzniklo v roku 1997 a vedie ho Petržalčan Tomáš Kušík. Tvorí ho tím profesionálnych ochranárov, ktorí realizujú mnohé ochranárske opatrenia v chránených územiach, ale aj mimo nich. Zameriavajú sa na oblasť Podunajskej nížiny, ale mnohé projekty zasahujú aj do iných častí Slovenska. Na území Petržalky združenie realizuje ochranu lužných lesov. Zásluhou združenia bol zastavený veľkoplošný holorub v Ovsišti, rozsiahlym výrubom zabránili aj v ďalších lokalitách. Členovia BROZ vypracovali projekt ochrany, na základe ktorého bola vyhlásená prírodná rezervácia Starý háj. Podieľali sa na vyhlásení chránených areálov Chorvátske rameno, Pečniansky les a Soví les. V oblasti Ovsištskej riviéry vybudovali hniezdnu stenu, ktorú od roku 2021 využívajú vzácne vtáky brehule hnedé.

Junior Osobnosť Petržalky 2024: Natália Černohousová

Zdroj: MÚ Petržalka

Už teraz stredoškoláčka bola donedávna žiačkou 9. triedy na ZŠ Tupolevova, veľmi zodpovednou, usilovnou a dobrosrdečnou. Bola aktívna v spolupráci s učiteľmi i žiakmi, vždy ochotná pomôcť spolužiakom. Bola aktívnou členkou školského parlamentu. Ako dobrovoľníčka pomáhala pri zbierkach Biela pastelka, Deň narcisov či Modrý gombík. Bola všestranne úspešnou žiačkou. Školu reprezentovala predovšetkým v športových a vedomostných súťažiach. V školskom roku 2022/23 bola účastníčkou Ekoolympiády. Natália mestskú časť reprezentuje aj tým, že dlhodobo tancuje v detskom folklórnom súbore Hájenka.

Cena verejnosti: Viera Ripková

Zdroj: MÚ Petržalka

Je majiteľkou ženského fitnescentra v Petržalke, ktoré je už pätnásť rokov oázou zdravia a dobrej nálady pre ženy bez rozdielu veku. Najstaršia členka má 82 rokov. Okrem cvičenia sa venuje propagovaniu zdravej výživy, socializácii seniorov, charite, organizuje výlety, náučné pobyty, turistické, cyklistické akcie, otužovanie, spolu s členkami fitnescentra sa zapája do známych bratislavských behov. Veľa žien vďaka nej našlo nový zmysel života.

In memoriam: Jana Hrehorová

Zdroj: MÚ Petržalka

Posledné roky života pôsobila na pozícii vicestarostky Petržalky a tiež ako miestna a župná poslankyňa. Počas svojej kariéry sa dlhé roky angažovala i v neziskovom a dobrovoľnom sektore v snahe pomáhať tým, ktorí to potrebujú najviac. Bola jednou zo zakladateliek dnešného Materského centra Budatko v Petržalke, jeho dlhoročnou štatutárkou a jeho čestnou členkou. Iniciovala realizáciu vôbec prvého bezbariérového inkluzívneho ihriska pre deti so zdravotným znevýhodnením na Blagoevovej ulici. Milovala prírodu, ku ktorej s láskou viedla svoje aj naše deti v školách. A výrazne dbala aj o jej ochranu, či už iniciatívnym zapájaním sa do upratovania, alebo vytvorením projektu “Spoločne EKO” na posilnenie osvety v oblasti trvalo udržateľného rozvoja na pôde materských škôl aj úradu.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?