Petržalka i Vajnory sú v hre o hokejový štadión, zakreslený je aj vo vizualizácii

14.9.2024
0

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Multifunkčnú halu s kapacitou 17-tisíc divákov v hlavnom meste by chcel postaviť štát v spolupráci so samosprávou. Hovorí o tom Andrej Danko, ktorého SNS má v gescii rezort športu.

O lokácii haly ešte nie je rozhodnuté, no Danko prezradil, že uvažujú o Vajnoroch alebo Petržalke. „My financovanie z ministerstva máme nastavené, ale určite budeme potrebovať za partnerov mesto alebo súkromný sektor,“ povedal nám Danko. Inšpiráciu vidí napríklad v Pardubiciach, kde stavajú halu za 300-miliónov. „Opláštenie je prispôsobené na komerčné účely, tam bude multifunkčná hala s obchodíkmi, pričom vnútorná časť je určená na kultúrno-športové účely, ale ako som povedal, na to je potrebná kooperácia“ uviedol.

Aktuálne podľa neho prebiehajú rokovania o športových projektoch so samosprávami aj s primátorom Vallom. Multifunkčná hala však ešte nebola témou. Danko by chcel, aby hala v roku 2029 mohla hosťovať majstrovstvá sveta v hokeji. Jej podoba a miesto, kde by mohla v Petržalke stáť, sa už dokonca objavila vo vizualizácii. Hala pripomína kruh alebo elipsu a podľa vizualizácie je umiestnená medzi Prístavným mostom a Mostom Apollo za plánovaným developerským projektom Southbank.

Nevedia o nej, ale majú záujem

Obrátili sme sa na mestskú časť Petržalka, hlavné mesto Bratislava a aj Bratislavský samosprávny kraj, aby sme zistili, či o budúcej multifunkčnej hale počuli a či si ju v Petržalke vedia predstaviť. „Mestská časť nateraz žiadne rokovania či diskusie o výstavbe hokejovej haly v Petržalke nevedie, neboli sme oslovení tak zo strany Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, ako ani zo strany predsedu SNS. Takejto myšlienke sa, samozrejme, ako mestská časť nebránime, otázkou by však bolo nájdenie pozemku, keďže samotná mestská časť aktuálne žiadny vhodný na takýto typ projektu vo vlastníctve nemá,“ zareagoval Dávid Pavlík z referátu komunikácie miestneho úradu v Petržalke. Dodal, že Petržalka pracuje na rozširovaní športovej infraštruktúry a doplnenie športovej infraštruktúry o takýto projekt by bolo vhodným doplnením skladačky.

Mesto sa zaujíma o financovanie

Ani na magistráte Bratislavy nemajú bližšie informácie o plánoch s multifunkčnou halou. Magistrát nebol oslovený ani účastný na žiadnom stretnutí k uvedenej téme. „V každom prípade platí, že Bratislava podporovala a aj do budúcnosti rada podporí zámery na budovanie novej a udržateľnej športovej infraštruktúry. Sme otvorení napríklad aj rokovaniam o vzniku spomínanej novej multifunkčnej haly na území mesta,“ napísal nám Peter Bubla z oddelenia komunikácie a marketingu a dodal, že ak ide o takýto typ infraštruktúry národného významu, je potrebná kooperácia všetkých relevantných aktérov, teda okrem mesta aj športových zväzov, štátu a Fondu na podporu športu. „Je rovnako potrebné si ujasniť, kto má financovať výstavbu a kto má financovať dlhodobú a udržateľnú prevádzku,“ uviedol P. Bubla.
Bratislavský samosprávny kraj je za podporu športu v kraji, aktuálne pracuje na projekte vybudovania Kampusu zdravia a športu na svojom pozemku v bratislavskej Petržalke. „Ten bude slúžiť aj žiakom, aj verejnosti a bude prepájať rôzne intraštruktúry. BSK samozrejme víta aj ďalšie projekty, ktoré by rozvíjali a podporovali šport,“ uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

(mc)

Páčil sa vám článok?