ROZHOVOR Starosta Michal Vlček: Vajnory sa zapísali na mapu svetových metropol

7.9.2024
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Bratislavskú mestskú časť Vajnory dnes pozná vďaka obrovským koncertom a festivalu Lovestream na starom letisku celé Slovensko. Napriek masám domácich a zahraničných návštevníkov nápor na bezpečnosť a infraštruktúru zvládli so vztýčenou hlavou, hoci sú dedinou v meste. A také chcú Vajnory zostať, prezradil v rozhovore starosta Michal Vlček.

Máte za sebou už druhý ročník festivalu. Spokojný?

Vajnory - dedina v meste je znova svetová. A to ma teší. Môžeme si to pokojne povedať aj po tomto LOVESTREAM festivale, na ktorom okrem iných vystúpili také hviezdy globálnej svetovej hudobnej scény ako napríklad Rita Ora, 50 cent, Macklemore, The Kolors, Inna, Tiesto a mnohí ďalší. Vznikla nám tam síce aj krízová situácia s prichádzajúcou búrkou, ale práve tu by som chcel oceniť rozhodnutie všetkých zainteresovaných, že bezpečnosť je na prvom mieste a koncert sa v čase, keď hrozilo riziko, prerušil. Pokračoval až vtedy, keď bola situácia naozaj bezpečná a neexistovalo riziko ohrozenia života a zdravia. Dostali sa ku mne aj obavy ľudí, ako to bude s dopravou, ale v konečnom dôsledku ani tu nedošlo počas festivalu k zásadným problémom. Doprava takmer vôbec nekolabovala, väčšinu času, až na pár výnimiek a krátkych zdržaní, bola plynulá, preto okrem ciest priľahlých k Starému letisku nebolo potrebné robiť žiadne uzávery.

Minulý rok bol festival prvýkrát. Mali ste obavy, ako to Vajnory zvládnu?

Samozrejme, obavy boli namieste. Všetci sme mali rešpekt. Nakoniec to ale vypálilo nad očakávanie dobre, aj vďaka príprave, ktorú sme tomu venovali. A dnes, priamo za našimi oknami, vystupujú hviezdy svetových mien. Keby mi to bol niekto povedal napríklad len pred takými dvoma rokmi, sám by som neveril. Teší ma tiež množstvo pozitívnych príspevkov, ktoré od Vajnorákov dostávam. Utvrdzujú ma v tom, že mať takéto festivaly na ploche Starého letiska je skvelé aj pre propagáciu našej mestskej časti, a hlavne pre rozvoj kultúry u nás.

Boli ste na koncerte AC/DC?

Áno, ale pracovne. Je skutočne veľkolepé mať vyše 100-tisíc ľudí na jednom mieste. Je s tým však spojená aj veľmi veľká zodpovednosť. Na jednej strane ide o bezpečnosť návštevníkov a na druhej strane, aby naši obyvatelia boli v bezpečí a zostali zachované všetky opatrenia. A, samozrejme, aby negatívne dopady na našich ľudí boli čo najnižšie.

Ako reagujú obyvatelia Vajnor na takéto koncerty a festival, ktorý je celý víkend?

Keď minulý rok prišla myšlienka zorganizovať u nás LOVESTREAM, kde vystúpila aj populárna kapela Imagine Dragons, čakali sme obrovskú návštevnosť. V nedeľu tu bolo až 70-tisíc ľudí. Pri takom obrovskom čísle sme vôbec netušili, čo nás čaká. Čo to spraví s infra­štruktúrou, ako sa s tým vysporiadajú obyvatelia a ako to zvládne doprava. Mal som vtedy rešpekt. Preto sme tiež trvali na tom, aby sme participovali na prípravách, hoci nie sme priamo organizátorom festivalu.

Bolo niečo, čo vás naozaj prekvapilo?

Pozitívne ma prekvapilo, ako naši obyvatelia prijali takúto veľkolepú akciu. Nemusíme si klamať, ten dopad na Vajnory bol. Počas koncertu Imagine Dragons bolo paralyzované celé okolie Bratislavy, návštevníci parkovali v uliciach Vajnor. Koncert sa skončil o pol dvanástej večer a bolo to naozaj počuť v celej mestskej časti a širokom okolí. Naozaj príjemne ma prekvapili reakcie našich obyvateľov. Veľkú pozornosť sme však už vopred venovali tomu, aby boli o všetkom detailne informovaní. Takmer žiadne sťažnosti sme nezaregistrovali a ak aj nejaké boli, tak ľudia pripomienkovali, že to mohlo byť viac počuť, lebo si v záhradách organizovali grilovačky (úsmev).

Zdroj: BN

A čo doprava, ktorá je problémom celej Bratislavy už roky?

Áno, to bola téma číslo jeden. Nevieme sa s ňou vysporiadať. Bratislava nemá metro a asi ho mať ani nebude. Napriek tomu, že k nám prišlo 70-tisíc ľudí, zvládli sme to perfektne. Napríklad v Trenčíne, kde koncertoval Rammstein, trvalo uvoľnenie áut z areálu až do ranných hodín. Vo Vajnoroch sme mali po Imagine Dragons už o štvrť na štyri prázdne parkoviská a cesty. Akciu polícia oficiálne ukončila. Celý čas som bol pri policajných zložkách, aby som mal istotu, že všetko je zabezpečené. To bol pozitívny moment prekvapenia, že aj infraštruktúra Vajnor a cestné napojenia takýto nápor dokážu zvládnuť. Dovolím si preto tvrdiť, že priestor starého letiska je na celom Slovensku miestom pre takéto koncerty a festivaly. Veď Vajnory vždy boli kultúrnou dedinou v meste. Takto sa nám ich podarilo dostať ešte na vyšší level.

Máte pocit, že festival Vajnorom pomohol?

Bez akéhokoľvek začervenania si dovolím tvrdiť, že o Vajnoroch vie celé Slovensko. Zapísali sme sa na mapu svetových metropol v organizovaní koncertov a festivalov.

Získavajú Vajnory z koncertov a festivalu aj peniaze?

Minulý rok áno, tento rok sme sa však dohodli inak. Organizátor LOVESTREAMU nám pomôže zabezpečiť kultúru vo Vajnoroch, čo má pozitívny dopad na náš rozpočet. Je to na úrovni 60- až 80-tisíc eur ročne.

Samosprávy nemajú veľa peňazí vo svojom rozpočte. Veľa peňazí ste čerpali z eurofondov. Na čo ste ich minuli?

Napriek posledným rokom, ktoré samosprávy zažívali, sme v dobrej kondícii. Najdôležitejšími oblasťami sú školstvo, sociálna oblasť a šport a na tieto segmenty sme sa zamerali v našich projektoch. Urobili sme prístavbu a rozšírenie základnej školy, lebo záujem o bývanie vo Vajnoroch rastie a my chceme vytvoriť zázemie pre všetky rodiny s deťmi. Od septembra sme tiež rozšírili kapacitu školy, čím sme pokryli záujem. Vďaka eurofondom sme takto zainvestovali 3,5 milióna eur, čo by sme si z nášho rozpočtu nemohli dovoliť. Rovnako sme 1,05 milióna eur z eurofondov využili na výstavbu zariadenia pre seniorov v celkovej hodnote 1,3 milióna eur. Uvedomujeme si, že toto nie je naša kompetencia a tieto zariadenia by mali byť v kompetencii mesta, VUC-ky. Na druhej strane ale cítime zodpovednosť aj my, chceme uspokojiť našich obyvateľov. V týchto dňoch prebieha kolaudácia a od januára otvoríme komfortné nové miesto pre seniorov, ktorí si zaslúžia dôstojnú jeseň života.

Čo je najväčším problémom vašej mestskej časti?

Sme súčasťou Bratislavy a tým najväčším problémom je doprava. Rozšírenie diaľnice D4 nám pomohlo, aj keď nie je prepojená s D1. Máme tvrdé merania dát o autách, ktoré tranzitujú cez Vajnory, a naozaj to výrazne pomáha. Snažíme sa budovať a rozširovať cyklotrasy. Bez začervenania môžem povedať, že Vajnory boli lídrom v cyklo­trasách. Pripravujeme cyklo koncept Rybničná, ktorý prepojí centrum Vajnor s Račou, a pracujeme aj na cyklotrase na Zlaté Piesky, kde sa ľudia napoja na električku.

Vajnory majú zastávku vlaku...

Áno, dlhodobo poukazujem na potenciál vlakovej dopravy, ktorou sa viete dostať do Bratislavy za desať minút bez akýchkoľvek zápch. Pracujeme na tom, aby sme mali vo Vajnoroch prestupový terminál. Vrátim sa na začiatok. Práve festivaly a koncerty svetových formátov nám ukázali, že vlaky sú dôležité. Počas koncertov sme sa sústredili práve na túto dopravu, posilnili sa vlakové spoje a zafungovalo to.

Ako by mala vyzerať nová vlaková stanica vo Vajnoroch?

Na tomto zámere pracujeme v spolupráci s ministerstvom dopravy, s dopravným podnikom aj so železnicami dlhodobejšie. Pripravujeme projekt, s ktorým by sme sa chceli uchádzať o príspevok z eurofondov v rámci Programu Slovensko. Už dnes máme spracovanú dokumentáciu a platné stavebné povolenie na odstavné parkoviská a prístup a obnovu autobusového nástupiska. So železnicami pripravujeme bezpečnejší prístup na nástupisko vlakov. Toto je podľa mňa cesta, ktorá bude motivovať ľudí prestúpiť z áut a viac využívať verejnú dopravu. Inak dopravu v Bratislave nevyriešime.

Vajnory sa majú rozširovať. Plánuje sa väčšia výstavba?

Tá sa plánuje dlhodobo. Veľmi tvrdo sa snažíme, aby Vajnory zostali dedinou v meste. No rozvoj určite nezastavíme a nie je to ani naša motivácia. Ľudia chcú u nás bývať, chcú tu mať rodiny. Potrebujeme sa preto rozširovať, avšak regulovane. Máme niekoľko lokalít, ktoré sú na rozvoj vhodné. V budúcnosti bude veľmi peknou lokalitou na bývanie Nemecká dolina a rovnako novou lokalitou budú Nové Šuty a dlhodobý projekt CEPIT.

Nedávno starosta Rusoviec čelil developerovi, že chcel mať vyššie budovy a starosta s tým nesúhlasil. Riešite podobné situácie?

Tento problém súvisí s neaktuálnosťou územného plánu v Bratislave. Toto je ten základný problém. Územný plán by mal byť nástrojom pre samosprávu, ktorým si dokážu regulovať želaný urbanizmus vo svojich mestských častiach. Tým, že územný plán je zastaraný, mnohokrát starostovia čelia tlakom developerov. Navyše, starostovia nemajú legislatívny rámec, o ktorý by sa vedeli komfortne oprieť v snahe regulovať budúci vývoj. Klopem, nám sa to zatiaľ darí. Darí sa nám komunikovať s developermi a investormi, aby zachovali Vajnory také, aké sú. Privítal by som ale, keby sa územný plán aktualizoval a vedeli by sme sa oň oprieť.

(lb)

Páčil sa vám článok?