Zoberie štát Bratislave hrad Devín?

24.7.2024
0

Zdroj: Koláž Marián Dekan/FB Tomáš Taraba

Páčil sa vám článok?

Jedna z najvýznamnejších kultúrnych a historických pamiatok Slovenska, hrad Devín, možno v budúcnosti nebude majetkom hlavného mesta, ale štátu. Vyplýva to z výrokov ministra životného prostredia Tomáša Tarabu.

Téma sa stala opäť aktuálnou po sobotňajšej akcii Dúhový Pride, keď ministra Tarabu rozčúlila dúhová vlajka so slovenským znakom na stožiari na Námestí slobody. Na generálnej prokuratúre dokonca podal trestne oznámenie za hanobenie štátnych symbolov. Ako upozorňuje Denník N, napäté vzťahy ministra životného prostredia s hlavným mestom môžu vyústiť do "odobratia" hradu Devín mestu.

Hrad Devín patrí Bratislave, spravuje ho príspevková organizácia mesta Múzeum mesta Bratislavy (MMB). V ostatných rokoch prešiel výraznými zmenami k lepšiemu, stal sa turisticky atraktívnejším, jeho areál prešiel rozsiahlou obnovou, ktorú ukončili v minulom roku.

O vynovenom Devínskom hrade sme písali tu:

Možnosť odobrať významné kultúrne pamiatky Bratislave naznačil Taraba už v nedeľu v súvislosti s vyvesenou dúhovou vlajkou so slovenským znakom na Námestí slobody. "Ak toleruje mesto vyvesiť na jednom z hlavných námestí hanobenie slovenskej zástavy, nič mu nie je sväté. O to väčšmi si treba spomenúť, ako pred rokom nám a Matici slovenskej chcel progresívny magistrát brániť vyniesť slovenskú zástavu na hrad Devín (múzeum argumentovalo, že išlo o stranícku akciu v čase otváracích hodín hradu pre širokú verejnosť - pozn. red.). Práve preto je najvyšší čas strategické kultúrne pamiatky zobrať naspäť do vlastníctva Slovenskej republiky, kým ich progresívne vedenie mesta nenechá zneuctiť rovnako. Taktiež v septembri predložíme nový zákon o štátnych symboloch," uviedol na sociálnej sieti minister.

Zdroj: FB Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS

Minister už oznámil, že podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie.

Denník N v tejto súvislosti pripomína ďalší výrok ministra, ktorý mal zaznieť po tom, ako pred rokom na Devín slovenskú vlajku nakoniec vyniesli: „Hrad Devín vrátime v budúcnosti do vlastníctva Slovenskej republiky, aby pán Vallo nebol jeho pánom, a vystaviame na ňom veľký stožiar, na ktorom hrdo bude viať zástava po celý rok.“ 

Ako presne by sa mal štát stať majiteľom hradu, zatiaľ jasné nie je. Mesto to odmieta, argumentuje, že o pamiatku je výborne postarané. Jednou z možností, ako by sa štát k hradu chcel dostať, je podľa úvah mesta jeho vyvlastnenie. „Vyvlastnenie je podľa našej legislatívy možné iba v nevyhnutnej miere, vo verejnom záujme a za primeranú náhradu, a to len vtedy, ak cieľ vyvlastnenia nemožno dosiahnuť dohodou alebo iným spôsobom,“ vyjadril sa pre Denník N hovorca magistrátu Peter Bubla s tým, že v prípade Devína nebola splnená ani jedna z podmienok.

K problému sa dnes opäť vyjadril minister Taraba. Potvrdil, že hrad Devín by mal podľa neho patriť štátu, ktorý dokáže zabezpečiť viac peňazí na údržbu a rozvoj pamiatok ako samosprávy (zmeny by sa teda netýkali iba hradu Devín, ale viacerých pamiatok, ktoré by boli vyhodnotené ako strategické). Predtým by však štát ešte mal určiť, ktoré budú strategické kultúrne pamiatky. "Myslím si, že na Slovensku existujú kultúrne pamiatky, ktoré by mali byť v rukách štátu. V strategických kultúrnych pamiatkach by mal mať štát stopercentný majetkový vplyv," vyhlásil.

Taraba však v spojitosti s hradom Devín argumentoval aj stavom chátrajúceho amfiteátra v Devíne, ktorý vyčítal mestu. Faktom však je, že amfiteáter, na rozdiel od hradu, bol donedávna v súkromných rukách. Pred viac ako 30 rokmi ho bezodplatne prenajali na 99 rokov súkromnej firme síddliacej vo Švédsku a mesto roky neúspešne bojovalo a jeho návrat do svojich rúk. Podarilo sa to až v tomto roku a magistrát už avizoval, že má záujem aj túto pamiatku zrekonštruovať.

VIDEO: Celé vyjadrenie ministra Tarabu:

K situácii sa na sociálnej sieti vyjadril aj viceprimátor Bratislavy Jakub Mrva. "Pán minister životného prostredia našiel po medveďoch novú tému – hrad Devín. A nie, nerieši ochranu biotopu výra skalného, ani zlepšenie ochrany pre vzácne orchidey rastúce na priľahlých svahoch Devínskej Kobyly. Rieši zástavu a chce hrad, o ktorý sa poctivo stará hlavné mesto, vyvlastniť," uviedol.

"Za ostatné roky sme do hradu Devín ako hlavné mesto investovali státisíce eur, podarilo sa nám získať financie z prostriedkov Slovensko – Rakúskeho Interregu, minulý rok som slávnostne otváral zrekonštruované časti spolu s pani veľvyslankyňou Rakúska. Do hradu a jeho okolia sme investovali veľa peňazí a energie, ročne nám sem príde 200 000 návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia. Som hrdý na to, ako hlavné mesto zodpovedne pristupuje k národným kultúrnym pamiatkam na svojom území," argumentuje Mrva.

"Pánovi ministrovi sa zapáčil zrekonštruovaný hrad, pričom na Slovensku sa nám pred očami strácajú a rozpadajú historické a kultúrne pamiatky vo vlastníctve štátu. Hrady, zámky, kaštiele, sýpky, mosty, divadlá, na ktoré by mala vláda zamerať svoju pozornosť ak jej naozaj ide o záchranu kultúrneho dedičstva na Slovensku," dodal Mrva s tým, že nerozumie, či má byť naozaj problémom to, ak na hrade neveje slovenská vlajka. "Osobne som vedeniu ministerstva prisľúbil, že ako mesto budeme hľadať možnosti ako vlajky do areálu hradu osadiť. A ministerstvo je informované o pokročilom štádiu tohto projektu. Nemám najmenší problém s tým, aby na ktoromkoľvek hrade na Slovensku viala slovenská vlajka. Je to bežná vec v zahraničí a rád prispejem k posilneniu štátnej symboliky aj na hrade Devín. Akákoľvek vlajka, akákoľvek konštrukcia (stĺp) však musí brať do úvahy pamiatkovo chránený areál hradu, estetiku územia, ako aj bezpečnosť pre návštevníkov tak, aby pravidelný silný vietor či pravidelné blesky pri búrkach nikoho neohrozili," uzavrel viceprimátor.

(ms)

Páčil sa vám článok?