Nájdete tu informácie z mnohých oblastí: Spustili nový Dátový portál Bratislavy

17.7.2024
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Cieľom je zlepšovať kvalitu života obyvateľov.  s týmto zámerom vznikol nový Dátový portál Bratislavy, ktorý prináša kvalitnejšie otvorené dáta o hlavnom meste, prístupné komukoľvek. Informoval nás o ňom hovorca magistrátu Peter Bubla.

Okrem rozhodovania na základe dát je podľa Bublu pre mesto dôležitá transparentnosť a otvorenosť. Preto bol už v roku 2019 spustený portál s otvorenými dátami Open Data Bratislava, prostredníctvom ktorého mesto začalo sprístupňovať dáta verejnosti. V roku 2021 bol spustený interaktívny mapový portál Geoportal Bratislava, ktorý umožňoval verejnosti jednoduchý prístup k mapám, mapovým aplikáciám a rôznym priestorovým údajom o hlavnom meste.

Nový Dátový portál hlavného mesta vznikol s cieľom zvýšiť kvalitu poskytovania otvorených dát. Nový portál umožňuje filtrovanie a sťahovanie dát (datasetov) v rôznych formátoch, a ich napojenie do aplikácií. Prináša tiež atraktívnejšiu vizualizáciu dát prostredníctvom interaktívnych grafov, živých „dashboardov“ a prepracovanejších mapových aplikácií. Sprístupňovanie informácií a dát cez portál podporuje politiku otvoreného vládnutia a zvyšuje transparentnosť mesta.

Dáta z rôznych oblastí

K dispozícii sú dáta z rôznych tematických kategórií, ako je napríklad doprava, životné prostredie, história a kultúra, vzdelávanie a šport a iné. „Ďalším príkladom dát na portáli sú dáta z Dopravného podniku Bratislava alebo dáta týkajúce sa vzdelávania v Bratislave. Súčasťou portálu je aj kategória o technickej mape mesta, kde sa nachádzajú mapy inžinierskych sietí, ale tiež návod na získanie výstupov z technickej mapy. Okrem toho sa na portáli nachádza aj mnoho zaujímavých mapových aplikácií, ako sú napr. Rajonizácia materských škôl či Majetok mesta. Vďaka spolupráci s Archívom mesta Bratislavy sa nám podarilo pripraviť mapové aplikácie georeferencovaných historických máp a plánov mesta,“ vysvetľuje vedúci oddelenia dát Viktor Robert Bederka.

Zaujímavé sú tiež dáta z cyklosčítačov, ktoré slúžia na monitorovanie počtu prejazdov cyklistov a chodcov vo vybraných lokalitách v rámci siete cyklistických komunikácií na území Bratislavy. Dáta z nich ukazujú napríklad to, že Dolnozemská je dnes najvyužívanejšou cyklotrasou v meste s takmer 80-tisíc cyklo prejazdmi za mesiac jún. Dáta zo sčítačov napríklad tiež ukazujú, že relatívne nová cyklotrasa na Vajanského nábreží už dnes patrí medzi najvyužívanejšie v meste. Kým v marci bolo na nej zaznamenaných obojsmerne viac ako 20-tisíc prejazdov, v júni to bolo už viac ako 42-tisíc. A to nie len cez víkend, ale aj počas pracovných dní – napríklad prvú júnovú stredu ňou prešlo viac ako 2100 cyklistov.

Ako už bolo uvedené, okrem datasetov samotných sú vytvorené pre verejnosť v rámci portálu vizualizácie rôznych oblastí života mesta alebo jeho administratívy. Príkladom týchto vizualizácií sú napríklad:

Vzdelávanie a šport s podrobnými prehľadmi o počte učiteľov či žiakov v bratislavských škôlkach, školách aj voľnočasových zariadeniach. V sekcii šport je zasa možné nájsť prehľady o počte návštevníkov v mestských telovýchovných, rekreačných a športových zariadeniach, ale napríklad aj prehľad o investičných výdavkoch mesta do športovej infraštruktúry.

Odpadové hospodárstvo so zaujímavými prehľadmi o množstve komunálneho odpadu, ktoré vyprodukovali Bratislavčania, Bratislavčanky v priebehu rokov, ako aj o spôsobe nakladania s odpadmi.

Kvalita ovzdušia so žiadanými a sledovanými údajmi o vývoji úrovne znečistenia ovzdušia v hlavnom meste, ale tiež rozpočet mesta, s dátami, ktoré obsahujú kľúčové informácie o rozpočtových aspektoch hlavného mesta.

Pozornosť si určite zaslúži aj podstránka k Archívu mesta Bratislava, kde sa podarilo pripraviť 16 aplikácií s referencovanými historickými plánmi mesta, na ktorých možno porovnávať historickú a súčasnú Bratislavu.

V najbližších mesiacoch pribudnú na portáli data.bratislava.sk podrobnejšie vizualizácie ďalších sčítačov cyklistov a tiež chodcov, pracuje sa už aj na spracovaní a vizualizácii dát o Mestskej polícii Bratislava či dát z parkovacej politiky. Na portáli môžete prostredníctvom formulára zanechať aj spätnú väzbu, aby ho bolo možné aj naďalej rozvíjať.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?