Petržalka investuje do troch do detských ihrísk 250-tisíc eur. Ako sa zmenia?

13.7.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej Petržalky Ján Hrčka musel nedávno vysvetľovať, prečo mestská časť neplní schválený plán obnovy petržalských verejných detských ihrísk. Tento rok sa obnovy majú dočkať tri ihriská.

Mestská časť Petržalka má vo svojej správe 55 verejných detských ihrísk. V roku 2020 vstúpil do účinnosti zákon, podľa ktorého musia obce a mestá prispôsobiť ihriská novým bezpečnostným požiadavkám. Úradníci v tom čase vypracovali zoznam ihrísk v mestskej časti a harmonogram ich obnovy. Podobný dokument sa dovtedy nespracovával. Plány na papieri však narazili na realitu, pretože obnova viacerých ihrísk sa zrealizovať nepodarila.

Petržalka to vysvetľuje aj tým, že akonáhle sa harmonogram objavil na internete, začali sa ozývať občania, ktorí s ním nesúhlasili a aj na základe výzvy niektorých poslankýň a poslancov v roku 2020-2021 sa prihlásili rodičia z detských ihrísk navrhnutých na „zmenu účelu využitia“, že nesúhlasia so zrušením. Harmonogram v danej podobe tak fakticky prestal platiť hneď, ako sa dostal na verejnosť. „K zrušeniu žiadnych detských ihrísk teda nedošlo a čo sa týka samotných revitalizácií, snažili sme sa ísť postupne, ale celý proces ovplyvnilo viacero okolností,“ povedala nám Mária Halašková, hovorkyňa Petržalky.

Zdroj: Matúš Husár

Ihriská čaká výmena hracích prvkov.

K nerealizácii plánovanej obnovy ihrísk došlo podľa nej aj pre zásadne sa meniace okolnosti, ako pandémia COVID-19, finančné zmeny na trhu – ceny materiálov a stavebných prác a ďalšie, preto harmonogram v uvedenej podobe nebolo možné dodržať. Aktuálne mestský úrad pracuje na aktualizácii harmonogramu. V tomto roku sa počíta s obnovou troch ihrísk, na ktorých majú vymeniť herné prvky v celkovom objeme 250 – tisíc eur. 

Čo sa zmení na ihriskách v roku 2024

1. Ihrisko Starhradská
- revitalizácia detského ihriska formou výmeny starých herných prvkov za nové (17 ks) + doplnenie lavičiek a drevených sedákov na betónové múriky
- aktuálne prebieha VO
- predpokladaný termín realizácie v prípade úspešného VO – august/september 2024

Zdroj: Matúš Husár

2. Ihrisko Šintavská
- revitalizácia detského ihriska formou výmeny starých herných prvkov za nové
- aktuálne prebieha prípravná projektová fáza – proces spracovania dokumentácie k revitalizácii (výber herných prvkov, nákresy, technická špecifikácia)
- predpokladaný termín realizácie v prípade úspešného VO – september 2024

3. Ihrisko Žehrianska
- revitalizácia detského ihriska formou výmeny starých herných prvkov za nové
- prípravná projektová fáza začne prebiehať po spracovaní dokumentácie pre VDI Šintavská
- predpokladaný termín realizácie v prípade úspešného VO – október 2024

(mc)

Páčil sa vám článok?