Areál hier Radosť na Štrkovci dočasne uzavreli, kontrola ihrisko vyhodnotila ako nebezpečné

11.11.2023
0

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Ťava je už celé desiatky rokov, ešte z čias socializmu, v pamätiach Bratislavčanov spojená s ihriskom pri Štrkoveckom jazere v Ružinove. Areál hier Radosť, veľké detské ihrisko na západnom brehu Štrkovca, prešiel mnohými zmenami, no so svojím symbolom - ťavou, prežil dodnes. Teraz ho však na istý čas uzavreli.

"Žiaľ, detské drevené ihrisko, ktoré síce v minulosti prešlo veľkou rekonštrukciou a snažíme sa oň naozaj starať (toto detské ihrisko je v podstate jediné s vlastným správcom) už dnes naozaj nevyhovuje normám a zub času sa pod ním veľmi podpísal. Posledná revízna kontrola ho vyhodnotila ako nebezpečné a z dôvodu ochrany zdravia malých Ružinovčanov pred úrazmi sme sa ho rozhodli dočasne uzavrieť," informoval na sociálnejsieti starosta Ružinova Martin Chren.

Ako vysvetlil, sprísňovanie bezpečnostných noriem pre detské ihriská a zlý technický stav preliezačiek, ktorých rozmiestnenie a vzájomné vzdialenosti už normám nezodpovedajú, nedal mestskej časti na výber a ihrisko je na zimnú sezónu uzavreté.

Nedávno sa Ružinovu podarilo získať do vlastníctva pozemky pod celým areálom , mestská časť ich odkúpila od štátu. Teraz plánuje veľkú obnovu celého areálu. "V spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy už pripravujeme architektonickú súťaž, ktorej cieľom je navrhnúť rekonštrukciu tak, aby tu vznikol jeden z najkrajších a najekolgickejších areálov pre rodiny s deťmi tak, aby tu mohli stráviť celý deň (čiže s dostatkom rôznych atrakcií, so sociálnym zázemím aj s možnosťou osviežiť sa či najesť)," priblížil Chren.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

S ihriskom na Štrkovci je neodmysliteľne spojená ťava.

Ako dodal, ide o vysokú investíciu, treba urobiť architektonickú súťaž, participovať s obyvateľmi, vybaviť povolenia a zohnať peniaze, preto ešte budúci rok so začiatkom výstavby rátať nemožno.

"Nechceme však nechať areál zatvorený na rok či dva, kým sa všetko navrhne, dohodne a vybaví. Preto sme sa rozhodli, že po zime sem nakúpime na dočasnú dobu nové, náhradné prvky pre deti, aby od jari mohlo byť ihrisko znova otvorené. Nečakajte prosím žiadnu veľkoleposť, pôjde o dočasné riešenie, nové hojdačky a preliezačky budú vybraté a umiestnené tak, aby do začiatku veľkej rekonštrukcie deťom poslúžili, a potom ich samozrejme nevyhodíme, ale presťahujeme ich na iné naše detské ihriská v Ružinove," dodal Chren s tým, že možno koncom budúceho leta budú už vedieť ukázať aj výsledky súťaže, ktorá zadefinuje  budúcnosť areálu.

(ms)

Páčil sa vám článok?