Čo sa deje v lokalite Filiálky? Už čoskoro tu pribudne oficiálne parkovisko

12.10.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Priestory bývalej železničnej stanice Filiálka (pri Trnavskom mýte) v bratislavskom Novom Meste sú dlhodobo boľavou stránkou Bratislavy. Okrem toho, že v časti spustnutého areálu sa zvyknú pohybovať drogovo závislí či ľudia bez domova, osobitnú "históriu" má i priestor, ktorý vodiči vo veľkom ilegálne využívali na parkovanie. Teraz sa tu však začnú práce na vytvorení oficiálneho parkoviska.

Viacerí vodiči si všimli, že betónové zábrany, ktoré od konca roka 2021 bránili vstupu do areálu zo Šancovej ulice, časom zmizli, no od októbra sa na miesto vrátili. O pár dní sa však medzi nimi objavila medzera, niektoré zábrany sú totiž posunuté. Cez túto medzeru pohodlne prejde auto a do areálu sa postupne opäť napriek zákazu začali vracať vodiči. Ak tu parkujete, mali by ste si však dať pozor, aby vás neodtiahli.

"Betónové zátarasy boli odsunuté z dôvodu začatia prípravných prác pre odstavné parkovisko, ktoré je v nájme. Nájomná zmluva bola podpísaná 29.9.2022 (následne boli zahájené všetky úkony spojené s možnosťami na úpravu terénu, momentálne sa čaká na stavebné povolenie). Túto situáciu využili vodiči a opätovne začali využívať túto plochu na nelegálne parkovanie. Majitelia áut boli vyzvaní na odstránenie stavu, v prípade, že tak nespravia, autá budú odtiahnuté," informovala nás hovorkyňa Železníc SR Ria Feik Achbergerová.

Zdroj: ms

Plochu začali vodiči opäť využívať na ilegálne na parkovanie, čoskoro tu vznikne legálne parkovisko, ktoré však nebude zdarma.

Nájomca, súkromná firma, už vypracoval a predložil projektovú dokumentáciu k parkovisku a "každú chvíľu" by malo byť vydané stavebné povolenie. "V priebehu 41. týždňa 2023 (do 15.10.2023) predpokladá nájomca začiatok stavebných prác na predmete nájmu," dodala hovorkyňa.

FOTOGALÉRIA (Filiálka v októbri 2023):

Rozľahlý areál bývalej železničnej stanice Filiálka je majetkom Železníc SR. Jeho časť pri Šancovej ulici celé roky vodiči ilegálne, napriek zákazovej značke, využívali na parkovanie áut (provizórne parkovisko tu vzniklo v roku 2011 pred majstrovstvami sveta v hokeji, keď starosta požiadal Železnice, aby časť Filiálky bola dočasne sprístupnená na parkovanie, no vodiči už neodišli). Koncom roka 2021 však Železnice SR betónovými zábranami definitívne uzavreli vstup do areálu pre autá. Samospráva sa však snažila dosiahnuť, aby sa sem autá mohli vrátiť, keďže situácia s parkovaním je v okolí Trnavského mýta naozaj komplikovaná. Železnice nakoniec areál rozdelili na tri časti s tým, že plochu pri Šancovej sa pokúsia prenajať a vznikne tu parkovisko. Autá sa sem teda vrátia, no už tu nebudú stáť zadarmo. A presne to sa v súčasnosti na Filiálke deje, jej časť sa čoskoro premení na oficiálne parkovisko.

Zdroj: ms

V tejto časti areálu má vzniknúť dočasný park.

Pokiaľ ide o ďalšie časti areálu, ešte bývalý starosta Rudolf Kusý v apríli 2022 podpísal so Železnicami Memorandum o vzájomnej spolupráci pri riešení otázok súvisiacich s Filiálkou. Na jeho základe má na obdobie päť rokov v časti areálu vzniknúť dočasný park (doba určitá je tu z toho dôvodu, že v budúcnosti tu má vyrásť nová železničná stanica). Zatiaľ sa tu však nedeje nič a po parku ani stopy. Minulý týždeň sa tu však uskutočnil zásah a vypratanie ilegálne obývaných garáží, ktorých vchody zavarili, aby sa sem ich obyvatelia nemohli vrátiť. 
(ms)

Páčil sa vám článok?