Nespokojnosť na Ostredkoch: Obyvatelia majú prísť o linky MHD 39 a 61

14.6.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Prídu o priame spojenie sídliska s mestom. Obyvatelia Ostredkov v bratislavskom Ružinove s veľkým prekvapením prijali správy o plánovaných zmenách v MHD, ktoré by mali začať platiť od júla. Miestni poslanci napísali primátorovi Matúšovi Vallovi list, v ktorom ho žiadajú zmenu zastaviť.

Dnes sa na Ostredky v Ružinove dostanete jednak linkou 61, ktorá veľmi prakticky premáva medzi Hlavnou stanicou a letiskom a ešte máte možnosť využiť linku 39, ktorá do Ružinova premáva z Mlynskej doliny. Športovejšie založení cestujúci môžu využiť i električku a vystúpiť na Ružinovskej na zastávke Súmračná, no k niektorým panelákom na  Ostredkoch to už budete mať minimálne desať i viac minút svižnej chôdze. Od júla by malo byť všetko inak.

"Linky 39 a 61 majú byť úplne odklonené z Ostredkov a nahradené linkou 63, ktorá však bude prichádzať z Trnávky na Clementisovu a nebude obsluhovať zástavky Súhvezdná a Planét a táto časť sídliska by ostala úplne bez obsluhy MHD," informujú o zámeroch magistrátu a DPB, ktoré sa rozhodli šetriť aj  zmenami v premávke MHD, na stránke ostredky.sk miestni poslanci  Martin Patoprstý, Maroš Mačuha a Vladimír Sirotka.

Tým by prišli obyvatelia o priame spojenie do mesta či na vlakovú stanicu, notoricky známa linka 39 by končila už na Trnavskom mýte. "Je to historicky jedna z najstarších a najznámejších liniek pre spojenie tejto časti Ružinova s celým frekventovaným územím mesta (námatkovo priame spojenia pre obyvateľov Ostredkov a Trnávky na Bajkalskú, Trnavské mýto, Račianske mýto, Námestie slobody, Kollárovo námestie, Zochová, ZOO, cintorín Slávičie údolie – toto všetko sú frekventované trasy a miesta s masovým cieľom určenia počas celého roka). Už tým, že z tejto trasy presuniete 61, stratia obyvatelia priame spojenie ďalej do mesta a na stanicu... Toto z nášho pohľadu bude mať presne opačný efekt, ako je požadovaný vo víziách mesta (dostať ľudí z osobných automobilov do MHD). To, čo by predtým absolvovali bez prestupu, budú musieť absolvovať po zrušení oboch liniek (39, 61) s jedným aj viac prestupmi a tým pádom je efektívnejšie ísť priamo autom," dodávajú poslanci. Okrem toho podľa nich zostáva veľká časť sídliska bez priamej dopravnej obsluhy. "Narátali sme to na minimálne 13 panelákov, ktoré sú priamo obsluhované linkou 39 a výrazne im skomplikujeme až znefunkčníme používanie MHD, čo bude mať za následok zase iba to, že budú používať osobné automobily. Žiadny iný efekt to mať nemôže, keď ľudom zoberiete linku, ktorá im stoji priamo alebo v tesnej pešej blízkosti pri dome," vysvetľujú ešte poslanci.

Zdroj: ostredky.sk

Plánované zmeny.

V pondelok preto napísali primátorovi Matúšovi Vallovi list,  v ktorom ho žiadajú prehodnotiť zrušenie linky číslo 39. Pri doterajších rokovaniach magistrát navrhoval presmerovať linku 78 z Astronomickej na Maximiliána Hella (ulica vedľa Martinského cintorína paralelná s Tomášikovou). Podmienkou tohto prelinkovania však bolo vylúčenie osobnej automobilovej dopravy z ulice Maximiliána Hella (okrem obyvateľov Radarovej, Kozmonautickej, Zimnej, Meteorovej a Jesennej), čo by podľa poslancov doslova spôsobilo dopravný kolaps.

O stanovisko sme požiadali magistrát a primátora Matúša Valla.

"DPB každé leto realizuje zmeny s cieľom zefektívniť verejnú dopravu. Tohtoročné zmeny sa ešte len finalizujú a budeme o nich včas informovať. Linka 39 na Ostredkoch nebude zrušená. V častiach Trnávky a Ostredkov dôjde k preorganizovaniu niektorých liniek a to najmä v súvislosti so zavedením nových hybridných trolejbusov. Na linke číslo 61 sa má mierne upraviť trasa, no určite nenastane situácia, že by sa zrušilo spojenie medzi Ostredkami a centrom mesta," reagovala na našu otázku hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Ako to s linkou 39 nakoniec dopadne, budeme sledovať. 

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie