V Grasalkovičovej záhrade plánuje Staré Mesto vyrúbať 46 vzrastlých stromov

5.3.2023
0

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Rozruch v bratislavskom Starom Meste. Mestská časť plánuje vyrúbať v Prezidentskej (Grasalkovičovej) záhrade až 46 stromov. Ľudia sa právom pýtajú prečo.

Na zámer Starého Mesta,  ktorý sa objavil na úradnej tabuli Dúbravky, upozornil status na sociálnej sieti na stránke Ľudská mierka

Starosta mestskej časti Matej Vagač informácie potvrdil a vysvetlil nasledovne: "V tomto prípade ide o úplne štandardný proces v rámci revitalizácie Prezidentskej záhrady. Cieľom revitalizácie samozrejme nie je výrub stromov, Prezidentská záhrada je koncepčne založená záhrada s presne daným počtom stromov aj druhovou skladbou, preto budú s istotou adekvátne nahradené," uviedol Vagač.

Projekt revitalizácie ako takej bol podľa jeho slov predložený ešte bývalým vedením mestskej časti a schválený vtedajším zastupiteľstvom a súčasťou schváleného projektu bola aj revitalizácia drevín a zelene.

"Následne sa na predmetné stromy a zeleň dal urobiť dendrologický posudok, ktorý posúdil ich zdravotný stav a perspektívnosť z hľadiska ako zdravia, tak umiestnenia, podmienok a samotného druhu stromu. Výsledky tohto odborného posudku naše oddelenie životného prostredia vrátane orgánu ochranu prírody postúpilo vo forme žiadosti o výrubové konanie na orgán ochrany prírody inej mestskej časti - Dúbravky. Opäť ide o zákonne štandardný proces, nakoľko mestská časť nemôže, prirodzene, sama sebe udeliť povolenie na výrub. Podania máme napríklad aj v Karlovej Vsi či na Novom Meste," priblížil Vagač.

Ako dodal, následne sa do výrubového konania môže zapojiť aj verejnosť, napríklad občianske združenia. Súčasťou výrubového konania je aj určenie spoločenskej hodnoty stromov, čo je mimoriadne dôležitý bod celého procesu, v ktorom sa stanoví hodnota každej dreviny a určí sa náhradná výsadba v stanovenom objeme aj kvalite. "Výrub, ktorého žiadosť Staré Mesto podalo, môže mestská časť Bratislava-Dúbravka schváliť v plnom rozsahu, upraviť počty, prípadne neschváliť vôbec. Následne sa určí náhradná výsadba povoleného výrubu," dodal Vagač a v diskusii aj priblížil, o ktoré stromy pôjde.

Staré Mesto zažiadalo o výrub 32 ovocných stromov v tzv. štepnici na ploche od Banskobystrickej ulice, ktoré sú podľa slov starostu poškodené resp. vykazujú viacero známok hubových chorôb a posudok je zo strany Starého Mesta spracovaný. Na dané miesto budú v prípade schválenia dosadené nové, kvalitatívne lepšie dreviny - zmes kultivarov okrasnej jablone v rovnakom počte.

Zdroj: nc

Matej Vagač.

"Ďalej sú na zozname dve takmer suché lipy, ktoré rastú v stromoradiach, taktiež v prípade schválenia budú adekvátne nahradené na identické miesto rovnako vzrastlými stromami, aby bolo stromoradie zachované. Zvyšné stromy sú pagaštany konské a topole v zlom zdravotnom stave rastúce od strany Štefánikovej, ktoré by mali byť nahradené taktiež pagaštanmi, odolnejšími lipami a javormi. Na tieto stromy sme zadali aj tomografické posudky, ktoré by mali potvrdiť, prípadne vyvrátiť, zlý stav kmeňa - dutiny, hnilobu a pod." uviedol starosta.

V pondelok majú pokračovať odborné tomografické merania v záhrade. Starosta uvádza, že akonáhle ďalší odborný posudok nepotvrdí havarijný zdravotný stav stromov, dole nepôjdu. "Zároveň máme od 13. marca naplánované zdravotné orezy suchých a nalomených konárov viacerých stromov a vyvetvovanie po kmeni líp, aby sa zdvihla pochôdzna výška stromov. V záhrade v rámci revitalizácie vysadíme 84 nových stromov," zakončil starosta.

Do diskusie sa zapojil aj bývalý prednosta staromestského miestneho úradu Martin Mlýnek. "Pán Vagač v tejto veci hrubo zavádza (ako obvykle). V marci 2022 bola schválená zastupiteľstvom žiadosť o nenávratnú finančnú výpomoc a spolufinancovanie projektu, pričom nie samotný projekt revitalizácie – iba jeho zámer. Naviac zámer bol schválený ako komisiou Starého Mesta (Komisia pre územné plánovanie, miestny rozvoj a životné prostredie), ktorej bol pán Vagač členom, rovnako hlasoval za podporu zámeru na zastupiteľstve, keďže bol členom zastupiteľstva, rovnako za hlasovali: Mgr. art. Adam Berka, Bc. Ivan Bútora, Mgr. Petra Hitková, PhD., Mgr. art. Dana Kleinert, Mgr. Juraj Mikulášek či Ing. Petr Skalník. Inými slovami súčasné vedenie bolo naplno stotožnené so zámerom revitalizácie," prezradil Mlýnek.

"Pán Vagač je bojovník a ochranca zelene iba do momentu, dokedy mu to vyhovuje, rovnako ako vedenie magistrátu. Obdobné vyjadrenia, aké tu p. Vagáč predvádza, môžu mať rôzne dohry, takže žiadam vedenie mestskej časti, aby pravdivo informovalo občanov, ako sa zámer zmenil na projekt a prečo je výrub nutný (ak vôbec), keďže zámer dával možnosť uvažovať výhradne s odstránením neživých stromov a stromov, ktoré by ohrozili životy alebo majetok," dodal Mlýnek.

(ms)

Páčil sa vám článok?