Starosta Starého Mesta Peter Čiernik: Mnohé vyriešime v spolupráci s mestom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na rozdiel od väčšiny bratislavských mestských častí, kde ostali aj po komunálnych voľbách vo funkciách pôvodní starostovia, v Starom Meste nastala zmena - doterajší starosta tejto mestskej časti Andrej Ďurkovský sa stal primátorom Bratislavy a za nového starostu bol zvolený Peter Čiernik.

Ako si zvykáte na novú funkciu a na nové pomery v miestnom zastupiteľstve?

Nemal som kedy zvykať si na novú funkciu. Odkedy som vstúpil do úradu, začal som pracovať - hneď od prvého dňa, ako som prevzal žezlo po svojom predchodcovi. Pokiaľ ide o pomery v miestnom zastupiteľstve, nové sú v tom, že na rozdiel od predchádzajúcich volebných období v ňom nie je iba jedna predvolebná koalícia. Zvolené boli dve hlavné koalície, ktoré vo voľbách stáli proti sebe, ako aj jeden predstaviteľ ďalšej politickej strany a jedna nezávislá poslankyňa. Pre nás to znamená novú dimenziu v tom smere, že budeme musieť venovať podstatne viac času diskusiám s poslancami a s poslaneckými klubmi a hľadať spôsob, ako prekonať prípadné názorové rozdiely na riešenie jednotlivých problémov.

Váš predchodca Andrej Ďurkovský sa výrazne zaslúžil o obnovu centra mesta. V ktorých oblastiach chcete nadviazať na jeho prácu?

- Našťastie pre nás, funkčné obdobie Andreja Ďurkovského nestačilo na to, aby stihol pokryť úplne všetky potreby Starého Mesta. Ostalo nám dostatočne veľa priestoru na to, aby sme v tejto činnosti pokračovali a zároveň nadviazali spoluprácu medzi Starým Mestom a mestom. Najbližšou spoločnou témou, ktorou sa chceme zaoberať spolu s mestom, je otázka pokračovania pešej zóny v smere na nábrežie v časti Mostová ulica. Už sme predbežne rokovali s pánom primátorom o združení prostriedkov na to, aby sme tento úsek pešej zóny dokončili spoločne.

Máte aj nejaké ďalšie celkom konkrétne plány, ktoré by ste počas svojho funkčného obdobia chceli uskutočniť?

- Už v predvolebnej kampani som deklaroval, že chceme dotvoriť územnoplánovaciu dokumentáciu v Starom Meste na všetky zóny, aby boli jasne stanovené kritériá a pravidlá investičnej výstavby na území Starého Mesta. Ide o to, aby sme dokázali ovplyvňovať vzhľad Starého Mesta nielen z hľadiska súčasnosti, ale aj z hľadiska generácií, ktoré prídu po nás. Súčasťou tohto zámeru by malo byť aj dotvorenie dokumentácie týkajúcej sa Podhradia a celého dunajského nábrežia. Naším zámerom je - okrem spomenutého pokračovania pešej zóny - oživenie dunajského nábrežia, aby sme naň vrátili život a aby sa opäť stalo živou promenádou, ako si ju pamätám z čias svojho detstva.

Veľa sa diskutuje o novej výstavbe v Podhradí, kde sa angažujú dvaja investori - firmy J&T Global a Avant. Ako by podľa vás malo vyzerať Podhradie?

- Naším zámerom je, aby sa rozprúdila živá diskusia o budúcej podobe Podhradia. Isté je, že nie je možné, aby jednotlivec alebo úzky okruh ľudí dokázal vytvoriť taký projekt, ktorý by akceptovala väčšina obyvateľstva. Chceme pomôcť tomu, aby táto diskusia bola vecná a aby to, čo sa na jej základe zrodí, bolo skutočne v prospech tohto územia. Ide o to, aby tu vzniklo niečo, čo budú chcieť navštevovať naši obyvatelia, ale aj ľudia zo zahraničia. Domnievam sa, že by tam nemali existovať výškové budovy, ako sú napríklad vežiaky pri tuneli. Pokiaľ ide o to, aká architektúra by mala byť na tomto území, bol by som rád, keby odpoveď na túto otázku vyplynula z diskusie, o ktorej som hovoril. Očakávam, že výsledné riešenie bude istým kompromisom medzi záujmami postaviť tu hypermodernú architektúru a záujmami, aby tam stáli repliky domov, ktoré kedysi tvorili Vydricu a Zuckermandel.

V zóne Pribinova sa chystá rozsiahla výstavba a malo by tu byť nové mestské centrum. Hodláte tieto aktivity nejako podporiť?

- Táto téma sa zrejme týka skôr mesta, pretože pokiaľ viem, pozemky v zóne Pribinova pôvodne patrili mestu. Samozrejme, aj túto záležitosť mienim prediskutovať s tímom svojich spolupracovníkov. Isté je, že sa budem snažiť, aby to, čo sa vybuduje v tejto lokalite, korešpondovalo s ostatným územím mestskej časti, najmä s dunajským nábrežím.

Aké ďalšie veľké projekty a investície by sa mali v dohľadnej budúcnosti realizovať na území Starého Mesta?

- Otvorenou výzvou pre nás ostáva nedoriešená situácia v lokalite Lafranconi. V podstate ide o pokračovanie promenády na dunajskom nábreží. V uplynulom období sa tu podarilo v spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu vybudovať športoviská, ktoré boli odovzdané do užívania verejnosti. Tento priestor si žiada určité dotvorenie, čo si možno bude vyžadovať spoluprácu medzi Starým Mestom a susediacou mestskou časťou Karlova Ves.

Chronickým problémom Starého Mesta je parkovanie. Máte nejaké konkrétne predstavy, ako situáciu zlepšiť?

- Tento problém si vyžaduje intenzívnu spoluprácu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a magistrátu. Jedným z riešení, ktoré by mohlo pomôcť zlepšiť situáciu, je zavedenie navádzacieho systému do jestvujúcich parkovacích garáží. V súčasnosti sme oživili prácu našej koordinačnej komisie, ktorá sa vo svojej činnosti orientuje na problematiku parkovania v Starom Meste, nadviazali sme spoluprácu s príslušnými odbornými útvarmi magistrátu a rokovali sme aj s primátorom. Pripravujeme návrhy konkrétnych riešení, ale hovoriť o nich považujem zatiaľ za predčasné.

Kedy zmiznú z ulíc v centre parkovacie kolíky?

- Viem si predstaviť, že by bolo možné parkovacie kolíky odstrániť, alebo aspoň vylúčiť ich používanie vo večerných hodinách a cez víkendy, keď parkovacie miesta zabezpečené kolíkmi nemôžu využívať iní obyvatelia mesta, ktorí prídu do centra. Bude potrebné premyslieť aj otázku vynútiteľnosti možnosti parkovania pre tých, ktorí si svoje parkovacie miesto na určitý čas - v pracovné dni od ôsmej do osemnástej hodiny - zaplatili. To by bolo možné vyriešiť v spolupráci s políciou.

Aké ďalšie záležitosti súvisiace so životom v centre hodláte riešiť?

- Spomeniem jednu otázku, ktorá zdanlivo v súčasnosti nie je aktuálna, ale v skutočnosti ju musíme riešiť už teraz. Už teraz sa pripravuje letná sezóna prevádzky v pešej zóne. Našou ambíciou je dosiahnuť taký stav, aby záhradné sedenia kaviarní a reštaurácií, ktoré sú umiestnené na uliciach v pešej zóne, na jednej strane vytvárali možnosti príjemného pobytu a posedenia, ale na druhej strane boli primerané rozmerom ulíc a neprekážali chodcom v chôdzi. V spolupráci s magistrátom preto pripravujeme reguláciu týchto záhradných sedení v pešej zóne.

Aké sú vaše priority, o ktorých sme doteraz nehovorili?

- Mojou srdcovou záležitosťou je oživenie amfiteátra na Búdkovej ceste, ktorý je dnes mŕtvy. Uvedomujem si, že tento zámer by sme nemohli realizovať sami, pretože ide o majetok mesta, ale verím, že tak ako v iných záležitostiach aj v tomto prípade nájdeme spoločnú reč a podarí sa nám to vyriešiť.

Zhováral sa Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?