FOTO: Medická záhrada prechádza obnovou, rekonštrukcie sa dočkali aj zničené lavičky

19.8.2021
0

Zdroj: Barbora Jančárová

Páčil sa vám článok?

Obľúbené miesto na trávenie voľného času v bratislavskom Starom Meste - Medická záhrada, prechádza revitalizáciou. Konečne sa zmeny dočkali aj lavičky, na ktoré si už mnohí ľudia radšej ani nesadali.

"Po úprave centrálnej časti okolo fontány Labute (dielo Pavla Mišíka, v záhrade stojí od roku 1986), pracujeme na obnove lavičiek (dielo akademického sochára Tibora Schottera), ale tiež na odstraňovaní graffiti. Zamestnanci Technických služieb Starého Mesta opravili už značnú časť oplotenia Medickej záhrady aj toalety pri detskom ihrisku," informovala mestská časť na sociálnej sieti.

Práce na postupnej revitalizácii Medickej záhrady sa začali už v máji. Nový vzhľad získavajú aj parkové lavičky, ktoré v minulosti mestská časť ošetrovala len novým náterom. „Nechali sme vyrobiť 4.000 drevených latiek, ktoré sa následne nainštalujú na lavičky. Už nebudú biele, ale v prírodnej farbe. Farbu zmení aj kovová konštrukcia lavičiek – z bielej na antracitovú. Samozrejme, všetky zmeny sú konzultované a odobrené Krajským pamiatkovým úradom,“ prezradila pred časom vedúca oddelenia životného prostredia Anna Calpašová.

V rámci revitalizácie sa upravuje aj zeleň. Staré tuje, ktoré nezvratne poškodili škodcovia, nahrádza cezmína japonská. 

FOTOGALÉRIA:

Záhrada prešla kompletnou rekonštrukciou v rokoch 1985-1988, projektovú dokumentáciu vtedy vypracoval uznávaný odborník Alfonz Torma. V roku 2006 bola zrekonštruovaná sieť komunikácií a chodníkov, v roku 2014 mestská časť vymenila štrkový povrch za mlátový - potom už boli komunikácie a chodníky opravované len na miestach, kde bol havarijný stav.

„Po viac ako štvrťstoročí od tejto zásadnej rekonštrukcie je samozrejmé, že pri takej návštevnosti je záhrada vrátane mobiliáru značne opotrebovaná. Mobiliár sa síce opravuje, vymenia sa zlomené dosky na lavičkách, premaľujú sa, ale nastal čas, aby sme to dali do poriadku komplexnejšie. Nebudeme však nič meniť (koncepciu a vzhľad záhrady) ani dopĺňať,“ vysvetlila ešte v máji starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Staré Mesto chce v revitalizácii Medickej záhrady pokračovať. „Veríme, že do konca roka 2021 sa nám podarí urobiť z Medickej záhrady park, ktorý spĺňa štandardy národnej kultúrnej pamiatky,“ uzavrela starostka.

(ms)

Páčil sa vám článok?