Ružinov prehral súd s obyvateľmi

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

So záujmom som si prečítal článok o výstavbe polyfunkčného domu. Radovému čitateľovi však tento článok z pera hovorkyne starostu veľa nepovie o už dvojročnej kauze. Preto zopár faktov.

Stavba, ktorá je umiestnená v zeleni a vyžiadala si výrub 70 stromov, sa stretla s veľkým odporom verejnosti. Petíciu proti výstavbe podpísalo 918 občanov. Obyvatelia susedných domov sa o zámere dozvedeli po jeho definitívnom schválení. Namietali zásah do svojho životného prostredia a do občianskych práv. Neboli totiž prizvaní ako účastníci stavebného konania, hoci od výstavby ich delí 30 metrov. Pri stavebných prácach boli poškodené ich byty - 26 vlastníkov si uplatňovalo náhradu škôd za praskliny v paneloch a výplniach balkónov. Viacerí majú v živej pamäti trasúce sa sklá vitrín a poskakujúce predmety.

Prípad je podaný na Súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Starosta Pavol Kubovič neskôr uzatvoril s investorom zmluvu o poskytnutí verejných prostriedkov vo výške 7,5 milióna korún na vybudovanie inžinierskych sietí. Zmluvu odmietol sprístupniť obyvateľom, čím porušil zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Krajský súd v Bratislave v januári tohto roku jeho rozhodnutie zrušil a určil zaplatiť mestskej časti súdne trovy. Príbeh sa však zďaleka nekončí. Výstavba ďalšieho domu pred oknami obyvateľov na Narcisovej ulici je pripravená.

Páčil sa vám článok?