Stredná škola v Ivanke pri Dunaji bude mať modernejšie priestory aj vybavenie

21.4.2021
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Spojená škola v Ivanke pri Dunaji prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Týka sa Jazdeckej školy v Zálesí a jej deviatich objektov odborného teoretického a praktického vyučovania Centra odborného vzdelávania a prípravy (COVP).

„Posledných tridsať rokov bolo stredné odborné školstvo na vedľajšej koľaji. Pritom dopyt po absolventoch týchto škôl je veľmi veľký. V Bratislavskom kraji chýbajú napríklad strojní mechanici, technológovia kozmetiky a chemických liečiv, agropotravinári, ale aj informatici či grafickí dizajnéri. Preto do vzdelávania našich detí musíme investovať. V opačnom prípade nebude mať kto vykonávať odborné a remeselné práce. Utrpí aj konkurencieschopnosť Slovenska voči okolitým štátom a budeme odkázaní na ľudí zo zahraničia. Preto sme sa rozhodli investovať do našich škôl a spraviť ich modernejšie a atraktívnejšie,“ ozrejmil predseda BSK Juraj Droba. Projekt by mal byť dokončený začiatkom roka 2023. Škola je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). 

Jedným z projektov, ktoré sú už v realizácii, je aj Spojená škola v Ivanke pri Dunaji. Súčasné vybavenie a infraštruktúra pracoviska školy, ako aj požiadavky a štandardy praxe nevyhnutné pre budúce uplatnenie sa žiakov na trhu práce, boli nedostatočné. Župa preto pristúpila k rekonštrukcii a zvýšeniu kvality praktického odborného vyučovania. Samotná rekonštrukcia umožní škole lepšiu odbornú prípravu žiakov a ich zameranie sa na podmienky podnikateľského prostredia a absolvovanie praxe v súkromnom sektore. Zároveň prispeje aj k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju pedagógov.

FOTOGALÉRIA:

​„Projekt rekonštrukcie a investičnej podpory COVP Ivanka pri Dunaji zvýši počet žiakov v praktickom vyučovaní a zlepší prepojenie teórie s požiadavkami praxe. Modernizácia materiálno-technického vybavenia objektov odbornej výučby zahŕňa nové technológie pre výkrm v oblasti drobnochovu spĺňajúcej súčasné štandardy v oblasti poľnohospodárstva. Rovnako pribudnú odborné učebne s moderným vybavením stolárskych a kováčskych dielní. Technológia dodaná do objektu, ktorý bude plniť účely RTG pracoviska, zase podporí odbor veterinárne zdravotníctvo. V oblasti agropodnikania sa zatraktívnia učebné odbory zakúpením nových poľnohospodárskych strojov a doplnením zariadenia v objekte pre farmový chov zvierat,“ priblížila Barbora Lukáčová, riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK.
Projekt je spolufinancovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Celková výška investície je takmer 4 500 000 eur, z toho materiálovo technické vybavenie predstavuje vyše 720 000 eur. Spolufinancovanie bratislavskej župy je 5%.

„Naša škola je školou s celoslovenskou pôsobnosťou a dlhou tradíciou. Vzdeláva v 16 odboroch a medzi tie najzaujímavejšie patrí chov koní a jazdectvo, rybárstvo, kynológia a drobnochov. Takisto dlhodobo spolupracujeme s partnerskými školami v Rakúsku, Maďarsku, vo Fínsku a v Česku. Preto samotná rekonštrukcia ešte zvýši dobré renomé školy a veríme, že aj pripravované novinky žiaci ocenia. Napríklad žiaci kynológie si budú chovať školské šteniatko a štyri roky ho budú pripravovať na kynologické testy,“ doplnila Katarína Kubišová, riaditeľka Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?