Nábrežie by malo zostať nepremenované

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čísle ma mimoriadne zaujal článok „Jedna z ulíc sa bude volať po Masarykovi“. Môj záujem bol o to väčší, že pred niekoľkými dňami k 150. výročiu narodenia T. G. Masaryka sa objavili dva krátke články, keď v jednom sa hovorilo, že Masaryk je rodom Čech - Moravan narodený v Hodoníne a druhý, že je Slovák narodený v Kopčanoch.

Vieme o tom, že sa narodil v Kopčanoch, teda na Slovensku. Žiada sa však, aby historici túto problematiku spracovali a vydali o tom knihu. Vážim si, že Česi zbožňujú Masaryka a hodnotia ho ako svojho rodáka - čo nie je pravda. Masaryk má veľkú zásluhu na zriadení ČSR, ale keby nebolo Štefánika, Masaryk by sa nebol dostal do kuloárov, ktoré o tom rozhodovali. Túto skutočnosť treba veľmi jednoznačne vysvetliť a uviesť na pravú mieru. Rozhodnutie, že mestskí poslanci rozhodli o pomenovaní niektorej z ulíc po Masarykovi je výsostne správne, ale návrh DS, že treba premenovať Nábrežie arm. gen. L. Svobodu na Masarykovo nábrežie je prinajmenej nezodpovedné a naivné. Tí, čo to navrhujú, si neuvedomujú, kto bol generál Svoboda. Som presvedčený, že v Bratislave sa nájde vhodné miesto na pomenovanie po Masarykovi, napríklad Kamenné námestie, Dunajská alebo Špitálska ulica.
Silvester Brázdovič, Dúbravka

Mám pripomienku k premenovávaniu ulíc, čo sa týka teraz ulice pre T. G. Masaryka, resp. premenovania Nábrežia arm. gen. L. Svobodu. Určite obstojí, aby Nábrežie arm. gen. L. Svobodu zostalo. Ak máme teraz Hlavné námestie, ktoré bolo predtým Masarykovo, určite by ním mohlo byť aj teraz.
Oľga Oravcová, Petržalka

Neviem pochopiť, čo viedlo k návrhu premenovať Nábrežie L. Svobodu na T. G. Masaryka. Veď generál Svoboda oslobodzoval aj Slovensko, bol ozajstným hrdinom, bol prezidentom ČSR, podpísal federáciu, čo Slovensku moc pomohlo. On si plným právom zaslúži mať ulicu v Bratislave. Nepochybujem, že prezident T. G. Masaryk si to tiež zaslúži, veď mal námestie v Bratislave, prečo by sa to nemalo premenovať znova na Námestie T. G. Masaryka.
Andrej Kováč, Bratislava
AD: JEDNA Z ULÍC SA BUDE VOLAŤ PO MASARYKOVI (BN 06/2000)

Páčil sa vám článok?