Napísali ste nám 10/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Často som vo vašich novinách čítal o Grassalkovichovom paláci. Buď o plechovom plote za éry prezidenta Kováča alebo o Schusterovom geste odstrániť tento neestetický plot a nahradiť ho krajším a nákladnejším.

To ma však netrápi. Keďže mám 52 rokov a vyrastal som blízko vtedy Pionierskeho paláca, neviem, prečo nechceme vidieť pravdu, že sme zobrali v centre mesta deťom záhradu na hry, zábavu a šport. Čo to nikto nevidí, že pre starších je dosť lavičiek, trávnikov pre psov a pod.

Ešte nikto neprišiel na to, že prezidentovi stačí palác a nie celá záhrada? Deti nepotrebujú záhony a lavičky. Nech si ohradia okolie paláca pre bezpečnosť prezidenta a jeho vzácnych hostí. Treba však postaviť aspoň v zadnej časti záhrady hojdačky, šmykľavky, preliezačky a podobne. Veď nestavajme parky pre EÚ, ale pre deti. My s vnúčatami tam nechodíme, veď načo?

Ivan Bőrčők, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Na zastávke električiek a autobusov sú nádoby na smeti preplnené, následne sú odpadky rozsypané po trávniku, resp. vysokej burine, kde leží mnoho špinavého šatstva a iných nechutností. Prístrešky z francúzskeho skla sú opakovane rozbité.

Ešte strašnejšie pôsobí prístupová chodba k vlakom, kde dážď urobilo svoje: podmyl dlaždice, zo stropu opadáva maľovka. Steny však tzv. ľudia popísali rasistickými výzvami a kresbami. A nebezpečenstvo úrazov hrozí na schodoch, ktoré sú úplne rozbité.

M. H., Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Som žiačkou 8. ročníka základnej školy. Zaujímam sa o životné prostredie a nie je mi ľahostajné, čo vidíme okolo seba. Bývam na Pošni a najbližšou rekreačnou oblasťou môjho bydliska je Vrakunský lesík. Chodím tam s rodičmi a súrodencami skoro každý týždeň na prechádzku. Park má slúžiť na bežnú rekreáciu obyvateľov Vrakune, Pošne, Ostredkov a Dolných honov. Žiaľ, len má, pretože nie všetci obyvatelia si vážia túto možnosť. Pred šiestimi rokmi, keď bol môj brat ešte malý, boli v parku drevené hojdačky, lavičky, pieskovisko, ohnisko.

Park bol zrekonštruovaný zo starého Vrakunského lesa. Jeho rekonštrukcia istotne stála veľa peňazí. Dnes zo zariadenia parku zostalo len niekoľko dolámaných driev. Peniaze, ktoré investovali do tohto zariadenia, vyšli navnivoč pre nedisciplinovanosť a ľahostajnosť nás všetkých. Ako riešiť tento problém? Často premýšľam. Je tu jar a park chýba nám všetkým. Ako dobre by bolo posedieť na lavičke, zohriať sa na slniečku, odpočinúť si pri hre. Jednou z možností by bolo, keby školy v našej mestskej časti park vyčistili a priebežne by sa oň starali.

Pomôcť by mohla aj mestská polícia, ktorá by náhodne hliadkovala v parku a trestala nedisciplinovaných návštevníkov. Ak sa nám podarí park vrátiť opäť na rekreačné účely, zlepšíme naše životné prostredie a okrem dobrého pocitu urobíme niečo aj pre svoje zdravie. Teším sa, že sa s vami stretnem v našom parku.

Zuzana Pallaghyová, ZŠ Borodáčova
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?