Napísali ste nám 07/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už od detstva ako školáci sme si všímali a uvedomovali, že sa pohybujeme v peknom, upravovanom a udržiavanom prostredí, napríklad Horského parku, kam sme si vybehli aj cez prestávku vyučovania z blízkej školy.

Priestory okolo železnice boli vzorne udržiavané zamestnancami bývajúcimi v tzv. strážnych domoch. Železničná zastávka Červený most, teraz Železná studnička, bola obsypaná kvetmi. Naše výbehy smerovali aj na Železnú studničku, čo bol jednoliaty udržiavaný parkový priestor. Ešte po nástupe socializmu som obdivoval ako zmysluplne sa budoval a udržiaval celý lesopark od Koliby, Lamača, cez Kačín po Biely Kríž. Chodníky, lavičky, altánky aj s prispením prázdninových brigád.

Nezapieram, že v rámci ranných pubertálnych protestov sme mnohí mali aj rôzne sklony narušiť tento priestor devastačnými prejavmi. Avšak vplyv prostredia bol taký, že sme si rýchlo uvedomili nezmyselnosť našich činov. Vždy, keď som bol na iných miestach u nás aj v zahraničí, vyhľadával som a posudzoval prostredie cez objektív môjho pohľadu z detstva. Väčšinou som zisťoval, že v mnohom bola úroveň porovnateľná, čo sa však dnes nedá povedať.

Vždy som si uvedomoval, že za upraveným verejným životným prostredím sú ľudia, ktorí majú o to záujem. Ktorí využijú svoje možnosti a schopnosti urobiť to pre seba a pre iných, majú z toho dobrý pocit, je to moderné, poteší a vychováva to všetkých. Sú tu ešte takí ľudia?

P. Sidinský, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Určite väčšina Bratislavčanov chodí aspoň z času na čas nakupovať na verejné trhovisko na Miletičovej ulici.  Istotne nikomu neuniklo, že je v prevažnej miere obsadené vietnamskými obchodníkmi.

Okrem toho, že všetci predávajú to isté a rovnakej kvality, majú aj rovnaké metódy na okrádanie ľudí. Niežeby vám nenápadne siahli do tašky a vybrali z nej peňaženku (na to sa špecializuje zasa iná skupina občanov), oni to robia oveľa rafinovanejšie. Tak, že si to mnohí kupujúci ani neuvedomia. Všimnite si na čo používajú registračné pokladnice. Väčšinou len na to, aby vedeli, koľko je hodín. A to je ten problém

Ak si sami nevypýtate pokladničný blok, jednoducho vám ho nedajú. Ak oň požiadate, nebodaj, aby ste mali výčitky svedomia. Takýmto spôsobom denne okrádajú oni nás a my sami seba o nemalé finančné čiastky. Určite to nerobia len Vietnamci, ale u nich je to najzjavnejšie. Sú to všetko obrovské daňové úniky, ktoré zrejme nikomu neprekážajú. Postarajú sa o nižšie príjmy do štátneho rozpočtu a na to doplatíme zasa len my.

A pritom stačí málo, aby sme to zmenili. Skúste si pri každom nákupe na to spomenúť a vypýtajte si pokladničný blok. Aj keď ho nebudete potrebovať, vždy to robíte pre seba. Nenechajte podvodníkov, ktorí vidia len zisk a žiadne pravidlá, aby nám prerástli cez hlavu. Peniaze sa stále točia dokola, tak to koleso neprerušujme.

Miroslava Štrosová, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?