Napísali ste nám 06/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Počas výstavby prepojenia Prístavného mosta na diaľnicu smerom na Senec je jeho prepojenie na Gagarinovu ulicu aspoň jednosmerne (smerom z Gagarinovej do mesta) prejazdné. Prístup je z Mierovej a Domkárskej ulice.

Táto doteraz málo frekventovaná cesta je hlavne v rannej špičke veľmi vyťažená. Tak neuveriteľne rozbitú cestu ste určite ešte doteraz nevideli. Ide pritom iba o asi 400-metrový úsek od Mierovej po budovu Policajného zboru na Domkárskej. Keďže je predpoklad, že ešte 2 roky bude veľmi frekventovaná, treba ju urýchlene opraviť. Je to asi miestna komunikácia, ale vzhľadom na uvedené skutočnosti by finančne malo vypomôcť mesto.

Nie som kompetentný to určiť. Ja a ostatní motoristi iba platíme dane a navyše cestnú daň. Neviem, kde sa to všetko rozkotúľa, od ktorej inštitúcie a z ktorej účtovnej položky treba tieto financie požadovať. A keď som už uvedený problém načal, navrhujem, aby sa riešil komplexne.

Ak bude tento úsek zrekonštruovaný, následne by mohlo byť prepojenie Prístavného mosta na Gagarinovu cez Domkársku počas výstavby diaľničného prepojenia prejazdné v oboch smeroch, iba pre osobné vozidlá. Veľmi by sa tým odľahčila výpadovka cez Slovnaft, ktorá je z uvedených dôvodov preťažená.

Jozef Križan, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
V rámci osláv 150.  výročia narodenia prvého prezidenta ČSR T. G. Masaryka sa uvažuje o pomenovaní niektorej bratislavskej tepny po ňom. Vraj bolo na tento účel navrhnuté Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu.

Samozrejme, že je to nevhodný návrh, pretože Svoboda predsa znamená demokraciu roku 1968, aj odpor proti zásahu „spriatelených“ armád, t.j. pokrokovú tradíciu, teda prečo vylučovať meno takéhoto človeka? V Práci z 20. marca sa objavil článok, ktorý odporúča menom T. G. Masaryka pomenovať Šancovú ulicu. Zaujímavé, ako sa chodí okolo horúcej kaše, hľadajú sa nové alternatívy a nevyberie sa tá, čo už bola.

Starší Bratislavčania vedia, že Masarykovo námestie bolo za predmníchovskej ČSR dnešné Hlavné námestie. Prečo sa nevrátiť k tomuto menu? Keď sa po nežnej revolúcii začali premenovávať ulice, resp. vracať im pôvodné mená, automaticky som predpokladal, že bývalé Námestie 4. apríla bude takto premenované. Treba tiež pri navracaní mien vyberať národne významné tradície, nie nič nehovoriace, ak aj niekedy v minulosti taký názov bol.

Názov námestia by vhodne zapadal do kolekcie názvov v Starom Meste ako: Hviezdoslavovo námestie - najväčší slovenský básnik, Komenského námestie - najväčší poloslovenský svetový pedagóg, Námestie SNP - najväčšia slovenská bojová a demokratická tradícia, Masarykovo námestie - prvý poloslovenský prezident ČSR a jej spolutvorca - Štefánikova ulica. A pripravovať Námestie slobody na premenovanie na Námestie Alexandra Dubčeka - najväčší slovenský politik svetového formátu - až sa tam vybuduje jeho socha na mieste zrušenej sochy.

Ivan Ruppeldt, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?