11. sezónu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava otvárajú významné projekty

5.9.2019
V mestskom divadle p.o. hviezdoslava prichystali od 1. apríla týždeň komédie - MDPOH
Páčil sa vám článok?

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava vstupuje do svojej 11. divadelnej sezóny. Na návštevníkov čaká bohatý divadelný repertoár, ale aj výnimočné projekty venované zásadným spoločenským témam – Čítanie mien obetí holokaustu či vystúpenie českej hudobnej legendy The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno, ktoré odštartuje 20. ročník festivalu Konvergencie.

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava vstupuje do svojej 11. divadelnej sezóny. Na návštevníkov čaká bohatý divadelný repertoár, ale aj výnimočné projekty venované zásadným spoločenským témam – Čítanie mien obetí holokaustu či vystúpenie českej hudobnej legendy The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno, ktoré odštartuje 20. ročník festivalu Konvergencie.

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava, ako umelecká scéna Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ponúkne vo svojej 11. divadelnej sezóne kvalitné predstavenia z vlastného repertoáru. Dramaturgia MDPOH je založená na významných divadelných textoch svetových aj slovenských autorov. Divadelné tituly režírujú uznávaní slovenskí režiséri - Ľubomír Vajdička, Michal Spišák, Marián Pecko, Roman Polák, Valéria Schulczová a ďalší. Nechýbajú skvelí slovenskí herci – Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Marián Mitaš, Božidara Turzonovová a mnohí ďalší.

Novú divadelnú sezónu otvorí komédia o nevere a zároveň divácky najúspešnejšie predstavenie – Pravda (8.9.2019). O pokrytectve a falošných medziľudských vzťahoch hovorí posledná hra známeho českého autora Petra Zelenku - Job Interviews (16.9.2019). Večnej ľudskej nespokojnosti a skúmaniu lásky sa venuje aj jemne ironická komédia Tektonika citov (17.9.2019). Nebude chýbať ani nadčasová Čechovova klasika - Ujo Váňa (25.9.2019). Z pera najúspešnejšieho amerického dramatika Neila Simona pochádza trpko-smiešna komédia Perníková dáma (26.9.2019). A pripravené sú aj rozprávky pre najmenších – Tri prasiatka (14.9.) a príbeh spracovaný na motívy Pavla Dobšinského Koza rohatá (19.10.2019). Obe rozprávky sú z autorskej dielne Róberta Mankoveckého.

Spomienka na tragickú históriu a jej obete Už po desiaty raz si 9. septembra uctíme obete holokaustu čítaním ich mien z deportačných zoznamov. V Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava sa uskutoční 10. ročník Čítania mien obetí holokaustu, kde si nevinné obete prečítaním ich mien pripomenie a uctí pani prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, Viera Dubačová, Vladimír Grežo, Pavel Vilikovský, Marek Majeský, Peter Bárdy, Peter Vačok, Ján Fakla a mnohé ďalšie osobnosti spoločenského a kultúrneho života. Z Izraela príde aj Nathan Steiner, ktorého rodina prevádzkovala známy antikvariát Steiner, aby porozprával o strastiplných zážitkoch spojených s obdobím holokaustu.

„Z pobytu v Ludwigsluste mi utkvelo v pamäti len to, že baraky boli preplnené. Spali sme na zemi. Mŕtvoly už nepochovávali, ani nespaľovali. Boli nahromadené na “apellplatzi”, takže keď sa človek potreboval dostať na latrínu, musel prejsť cez hromadu mŕtvol. Dodnes cítim ten pocit v nohách, keď som musel šliapať po mŕtvolách, keď som musel ísť na potrebu. Mal som deväť a pol roka,” spomína na koncentračný tábor Peter Havaš. Bol jedným z 300 Slovákov, ktorí prežili. 300 z vyše 58 000. Tí ostatní sa už nikdy nevrátili. Muži, ženy, deti, celé rodiny. „Ak obetiam holokaustu neprinavrátime ich mená, ak ostanú bezmenní, naplní sa cieľ, ktorí mali neľudskí organizátori najohavnejšieho holokaustu, aký nemá v dejinách ľudstva obdobu – ostanú bez akejkoľvek stopy v nás, v našich životoch, v našej kultúre, ostanú vyhladení bez spomienok, ako zrnká prachu na púšti,“ hovorí iniciátorka podujatia Ľuba Lesná. Za uplynulých desať rokov prečítali známe osobnosti slovenského kultúrneho života asi 2 400 mien. Vladimír Grežo, riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré je spoluorganizátorom podujatia, hovorí: „Keď začnete na pódiu čítať mená a vek ľudí, často detí, ktorí zomreli v koncentračných táboroch, v plnej miere si uvedomíte hrôzu a absurditu holokaustu.“ Podujatie sa uskutoční v spolupráci s Medzinárodným kresťanským veľvyslanectvom Jeruzalem, Bratislavským kultúrnym a informačným centrom (BKIS), Dokumentačným strediskom holokaustu, Židovskou náboženskou obcou v Bratislave, Ústredným zväzom židovských náboženských obcí, Magistrátom Bratislavy a Bratislavským samosprávnym krajom.

Dve tematické výstavy a predstavenie Antikvariát V rovnaký deň – 9.9. sa v priestoroch MDPOH uskutočnia vernisáže dvoch výstav. Vo foyer na prízemí divadla to bude prehliadka plagátov k 10. výročiu Čítanie mien obetí holokaustu, ktorých autorkou je Tamara Lesná. A na 1. poschodí divadla to bude výstava fotografií autorskej dvojice Zdenka Dzurjanina a Pavla Demeša, ktorí zmapovali súčasný stav 80 synagóg nachádzajúcich sa na území Slovenska s názvom Sláva a smútok slovenských synagóg. Fotografie zachytávajú 80 slovenských synagóg, z ktorých sa len päť využíva na pôvodné účely, teda na konanie zhromaždení a modlitieb. „Ostatné synagógy sa využívajú na kultúrne, komerčné alebo administratívne účely, alebo sú opustené,“ hovorí jeden z autorov výstavy Pavol Demeš. Výstava, ktorá vznikla v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, bude sprístupnená vždy hodinu pred každým divadelným predstavením v MDPOH až do 30.9.2019. Na druhý deň, teda 10. septembra, sa v priestoroch CO krytu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava odohrá ďalšia repríza inscenácie Antikvariát, ktorú podľa literárnej predlohy Ľuby Lesnej zrežírovala Viera Dubačová. Rozpráva príbeh o arizácii steinerovského antikvariátu známym slovenským spisovateľom Ľudom Ondrejovom. Inscenácia je založená na pravdivých historických faktoch a emotívny príbeh predstavia: Emília Vášáryová, Lucia Lapišáková a Michal Ďuriš. Po predstavení sa uskutoční diskusia s historikmi Ivanom Kamencom a Jánom Hlavinkom, ale aj s členmi steinerovskej rodiny.

Kultová česká undergroundová kapela otvorí 20. ročník Konvergencií v MDPOH

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie oslávi svoje 20. výročie aj špeciálnym úvodným koncertom, 11. septembra o 19.00 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Na pozvanie festivalu príde premiérovo do Bratislavy kultová česká undergroundová kapela The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno. Dramaturgia Konvergencií poskytuje priestor pre spoluprácu domácich i zahraničných umelcov a prezentuje menej známe diela, ale tiež veľké klasické opusy v prekvapivých a nových kontextoch. Takýmto zážitkom bude aj program Co znamená vésti koně (pôvodne z roku 1981), za ktorým stála dvojica výrazných osobností kapely The Plastic People of the Universe - basgitarista Milan "Mejla" Hlavsa (hudba) a Vratislav Brabenec (poézia, spev). Nová podoba tohto projektu z roku 2014 je venovaná 30. výročiu Nežnej revolúcie a bola obohatená o orchestrálne aranžmány Michala Nejtka. Na úvod bratislavskej premiéry projektu bude premietnutý dokument o vzniku tohto nadčasového spojenia hudby a poézie v podaní legendárnej kapely a Filharmonie Brno. Festival bude pokračovať od 16. do 24. septembra 2019. Informácie o programe nájdete na www.konvergencie.sk

Páčil sa vám článok?