Nový primátor chce riešiť dlžoby mesta

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O hodnotení výsledkov decembrových komunálnych volieb, ale aj o riešení konkrétnych problémov v hlavnom meste sme sa pozhovárali s doterajším starostom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a nastupujúcim primátorom mesta Bratislava Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Samozrejme, z môjho pohľadu je výsledok volieb vysoko pozitívny. Prvýkrát v komunálnych voľbách ľudia nevolili prevažne podľa politických tričiek, ale aj podľa konkrétnych výsledkov práce, ktorými sa mohli prezentovať jednotliví kandidáti. V Bratislave jednoznačne zvíťazila pravica, čo je dobrý základ na to, aby sa v mestskom zastupiteľstve prestalo politizovať a začalo predovšetkým pracovať. Z mojej strany je záujem zapojiť do tejto práce všetkých 80 poslancov, bez ohľadu na ich politickú príslušnosť.

Čo považujete za najdôležitejšiu úlohu, ktorú v meste treba predovšetkým riešiť?

- Kľúčovou pre ďalšiu existenciu mesta je otázka jeho zadlženosti. Na prvom pracovnom rokovaní, hneď v januári budúceho roku, chcem predložiť poslancom komplexnú informáciu o finančnom stave mesta a navrhnúť postup riešenia. Vzhľadom na lehotu splatnosti dlhov mesta sme viazaní termínom august 2003, a preto aj príslušné opatrenia musia byť rýchle a účinné. Druhým závažným problémom mesta je doprava, ktorej by som chcel venovať hlavnú pozornosť pri zostavovaní rozpočtu na rok 2003.

Ako vieme, mesto nemá schválený rozpočet na rok 2003. Aká je vaša predstava o hospodárení mesta?

- V januári budúceho roku bude mesto fungovať v rozpočtovom provizóriu až do schválenia rozpočtu. Predpokladám, že sa tak stane na prvom januárovom zastupiteľstve. Ďalšia finančná politika mesta musí vychádzať z odporúčaní finančných poradcov mesta, ktorých si zvolí mestské zastupiteľstvo. Predpokladám, že najmä v prvom polroku budúceho roku bude musieť mesto doriešiť kľúčové problémy vo financovaní, ale súčasne aj získať zdroje, napríklad podielom vo Vodárňach a kanalizáciách, prípadne aj v ďalších podnikoch.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?