Prechod kompetencií bol bez problémov

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred rokom prebehli voľby, na základe ktorých vznikli vyššie územné celky a samosprávne kraje. O tom, čo sa odvtedy podarilo realizovať na úrovni vyšších územných celkov, ako aj o ďalších témach, sme sa pozhovárali s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Ľubom ROMANOM.

- Hovorilo sa o tom, že nábeh na nové samosprávne kraje bude trvať dva roky. V skutočnosti sa to zvládlo za rok. Okrem toho, že sa nám podarilo konštituovať úrad, ktorý je funkčný, podarilo sa nám etablovať aj v európskom priestore. Uzavreli sa všetky medzinárodné zmluvy, ktoré úrad má mať, a to nielen s prihraničnými oblasťami, ale napríklad aj s moskovskou oblasťou, pripravená je zmluva so Šanghajom. Pokračuje preberanie kompetencií v oblasti školstva, sociálnych zariadení a v kultúre. Pokiaľ ide o kultúru, do marca 2003 bude dobudovaná a skolaudovaná Aréna a začne fungovať ako regionálne divadlo. Školy sú v celkom dobrom stave, prognózy, že sa bude vypínať prúd, že sa deti nebudú mať kde učiť a podobne, sa nenaplnili. Naopak, myslím si, že prvé kroky sa nám podarilo urobiť tak, že sa stredné školstvo začína stabilizovať.

Čo si sľubujete od otvorenia kancelárie Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli?

- Sľubujem si od toho základnú vec - že v Bruseli budú vedieť, že nejaká Bratislava vôbec existuje. Nerobme si ilúzie: kým sa tam neetablujeme, nik nebude tušiť, že existuje. Máme tam zamestnankyňu, ktorá lobuje za tento kraj, robí mu propagáciu a buduje prvé styky, ktoré potrebujeme - nielen kultúrne, športové, ale aj ľudské a najmä ekonomické.

Vyšší územný celok chystá otvorenie útulku pre bezdomovcov v Bratislave. V akom štádiu je tento zámer?

- Nepôjde o útulok, teda ubytovacie zariadenie, ale nocľaháreň. Zariadenie, kde by títo ľudia mohli prespať, aby v zime nepomrzli, v meste chýba. Som rád, že k nášmu zámeru sa pripojilo aj mesto a chceli by sme ho otvoriť k 6. decembru. Nie je podstatné, kde bude, ale to, aby sme to dokázali a prispeli tak k tomu, aby bezdomovci namiesto vlámaní do chatiek mali alternatívu, kam ísť. Zariadenie by malo byť umiestnené v Petržalke v priestoroch bývalej vojenskej katedry.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?