V. Bajan chce zmeniť zákon o Bratislave

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Národnej rade SR sa objavila novela zákona o hlavnom meste SR. O dôvodoch jej predloženia a navrhovaných zmenách sme sa porozprávali s jej predkladateľom, poslancom Národnej rady SR a starostom Petržalky Vladimírom BAJANOM.

- Dôvodom bolo predovšetkým prijatie novely zákona č. 369/2000 o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a skutočnosť, že bolo potrebné minimálne niektoré základné ustanovenia zákona o Bratislave dať do súladu s touto novelou. Už dávnejšie sa hovorilo o takzvanej veľkej novele zákona o hlavnom meste, ale vedeli sme, že politická dohoda bude ťažká najmä v časti vzťahov medzi mestom a mestskými časťami. Preto som považoval za potrebné zosúladiť tieto dve právne normy aspoň v základných ustanoveniach tak, aby sme mali čo najmenej problémov predovšetkým pri konkrétnych krokoch reformy verejnej správy.

Za najvýznamnejšiu zmenu možno považovať to, že novela navrhuje zníženie počtu mestských poslancov z terajších 80 na 27 až 41. Myslíte si, že tento návrh je priechodný a získa podporu?

- Nepovažoval by som tento bod za najvýznamnejší, ale určite je najdiskutovanejší a politicky najproblémovejší. Politické strany sa snažia a zrejme aj budú snažiť mať v poslaneckom zbore čo najviac svojich zástupcov, čo je aj pochopiteľné. Zastávam však názor, že v zastupiteľstve by nemali pôsobiť zástupcovia politických strán, ale osobnosti, odborníci či už ekonómovia, právnici a podobne, teda ľudia, ku ktorým majú občania dôveru a ktorí sú ochotní pre svoje mesto či obec niečo spraviť aj bez príslušnosti k nejakej politickej strane. Som presvedčený, že práve toto bude kameň úrazu mojej terajšej novely. Z neoficiálnych zdrojov mám informácie o tom, že ministerstvo vnútra pripravuje negatívne stanovisko k tejto novele na rokovanie vlády, najproblematickejším je práve počet mestských poslancov.

Ako konkrétne by mohla novela ovplyvniť chod mesta a život jeho obyvateľov?

- Vyváženie vzťahov a súvislostí zákona o obecnom zriadení a zákona o Bratislave v tých záležitostiach, ktorých sa dotýka moja novela, by prinieslo zefektívnenie výkonu samosprávy, priamejšiu účasť starostov mestských častí na koncepčných a rozvojových projektoch mesta. V neposlednom rade by bolo predpokladom na prijatie nového zákona o Bratislave.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?