Veľvyslanectvo USA zvažuje sťahovanie

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Betónové zátarasy pred budovou Veľvyslanectva USA na jednej strane pripomínajú, že šok vlaňajších teroristických útokov na americké mestá je stále živý, na druhej strane sa vedú diskusie, či sa sem hodia. O tom, kedy budú odstránené, ako aj o ďalších otázkach sme sa porozprávali s tlačovým tajomníkom Veľvyslanectva Spojených štátov amerických Paulom OGLESBYM.

- Pri odpovedaní na otázky, ktoré sa týkajú bezpečnostných opatrení, sme veľmi limitovaní, aby sme neohrozili bezpečnosť veľvyslanectva a rovnako ani okolia veľvyslanectva. Avšak všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré sme prijali a prijímame po 11. septembri, smerujú k zvýšenej bezpečnosti a boli zavedené po konzultáciách s Políciou SR, Ministerstvom vnútra SR a magistrátom.

Betónové zátarasy, ktoré sú rozmiestnené v okolí americkej ambasády po vlaňajších teroristických útokoch na USA, na práve rekonštruovanom Hviezdoslavovom námestí nepôsobia esteticky. Kedy ich hodláte odstrániť, prípadne nahradiť niečím iným?

- Veľvyslanectvo USA vedie rokovania s Magistrátom mesta Bratislava o permanentnejších a dokonalejších bezpečnostných opatreniach.

Do médií preniklo, že americká ambasáda chce, aby bol vjazd do podzemných garáží Carltonu premiestnený na opačný koniec Hviezdoslavovho námestia. Trváte na tomto zámere?

- Veľvyslanectvo rokuje aj s vedením hotela Carlton, ale z bezpečnostných dôvodov nemôžeme hovoriť o opatreniach, ktoré podnikáme na ochranu veľvyslanectva a okolia. S touto otázkou vám odporúčame obrátiť sa na manažment hotela Carlton.

Sídlo Veľvyslanectva Spojených štátov amerických stojí na exponovanom mieste v centre mesta. Neuvažujete z bezpečnostných dôvodov o jeho presťahovaní na iné miesto?

- Možnosť presťahovať veľvyslanectvo zvažujeme, ale do blízkej budúcnosti takéto plány nie sú.

Zhováral sa Ivan Laurovský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?