Mestu hrozí množstvo súdnych sporov

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Veľká časť pozemkov, na ktorých sú mestské komunikácie, nepatrí mestu, ale má iných vlastníkov. Tí od istého času začali nástojiť na tom, aby ich mesto vyplatilo. O probléme sme sa porozprávali s vedúcim oddelenia správy nehnuteľností bratislavského magistrátu Jurajom KOČANOM.

- Problém vznikol v roku 1991, keď v zmysle zákona o Bratislave vzniklo mesto a prevzalo od štátu miestne komunikácie. Šlo o stavby, ktoré neboli majetkovo urovnané. V posledných rokoch sa vlastníci pozemkov pod komunikáciami stále viac domáhajú, aby ich mesto vyplatilo, či už formou kúpy alebo nájmu. Mesto túto situáciu nezavinilo, napriek tomu vlastnícke práva uznáva. Pozemky však nemôže vykupovať, pretože podľa  odhadov by muselo vynaložiť sumu 800 miliónov a viac. Preto ponúka vlastníkom v zmysle vyhlášky nájomnú cenu päť korún za štvorcový meter a rok. Vlastníci však takúto cenu neakceptujú a začali sa s mestom súdiť.

Koľko takýchto sporov mesto eviduje?

- Doteraz evidujeme viac ako desať súdnych sporov. Hrozí, že súdy budú rozhodovať v prospech vlastníkov a prisudzovať im oveľa vyššie ceny za nájom. Znamenalo by to neúnosný nápor na mestský rozpočet. V dvoch prípadoch už súd rozhodol, jeho rozhodnutie však nie je právoplatné, pretože mesto sa odvolalo. V jednom prípade súd určil cenu nájmu za meter štvorcový na rok 1500 korún, v druhom dokonca 2691 korún.

Čo to pre mesto znamená?

- Ak by sa mali uvedené sumy pohybovať okolo 1500 korún, vznikol by značný problém, či už pre mestský rozpočet alebo pre prevádzku  mesta ako takého. Hrozil by zánik niektorých komunikácií, čo však nie je z hľadiska prevádzky mesta možné. Tento problém sa mesto pokúšalo riešiť aj tým, že naň upozornilo najvyššie štátne orgány a požiadalo o pomoc. Bohužiaľ, zo všetkých strán sa nám dostalo odpovede, že mesto si musí pomôcť samo.

Mohli by ste uviesť konkrétne lokality, kde sa objavil tento problém?

- Dotknuté sú všetky cesty. Známy je prípad Matejkovej ulice na Dlhých dieloch, kde sú problémy dodnes, pretože tam nebolo dokončené kolaudačné konanie. Ďalší problém sa objavil v Rači, kde vlastník avizoval, že bude žiadať od mesta  1500 korún, v opačnom prípade pozemok zaberie. Chcem upozorniť, že vlastníci nemôžu v žiadnom prípade používať svojpomoc, ale musia postupovať v zmysle Občianskeho súdneho poriadku.

Zhováral sa Ivan Laurovský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?