Mesto založí spoločnosť Zájazdy Bratislava

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo o založení obchodnej spoločnosti Zájazdy Bratislava so 100-percentnou majetkovou účasťou mesta. O dôvodoch jej vzniku sme sa pozhovárali s námestníkom primátora pre dopravu a dopravné stavby Františkom DEJOM.

- Útvar nepravidelnej dopravy doteraz fungoval ako súčasť bratislavského dopravného podniku. Napriek tomu, že dosahoval zisk, bol tento zisk použitý na čiastočné krytie strát dopravného podniku a nebolo možné investovať finančné prostriedky do obnovy vozového parku. Autobusy, ktoré útvar používa, nespĺňajú európske normy, a preto nemôžu jazdiť v zahraničí. Čakať, kým doslúžia, nemá význam, preto sme sa rozhodli, že pokiaľ sa dajú zhodnotiť, treba to urobiť. Preto sme sa rozhodli založiť obchodnú spoločnosť, do ktorej vložíme 15 autobusov v hodnote takmer osem miliónov a ponúkneme potenciálnemu partnerovi obchodný podiel. Aj keď zo začiatku nebude môcť spoločnosť konkurovať veľkým dopravcom, vieme si predstaviť jej úspešné fungovanie. Už dnes naše autobusy zabezpečujú zmluvnú dopravu v Bratislave napríklad pre Slovnaft, Volkswagen, veľké obchodné reťazce.

Ako bude spoločnosť fungovať po vstupe strategického partnera?

- Vychádzame z toho, že útvar divízie autobusov v dopravnom podniku má dobré kontakty na cestovné kancelárie, ale aj školy, a preto si myslím, že nová spoločnosť si rýchlo nájde klientelu. Samozrejme hľadáme partnera, ktorý do spoločnosti prinesie buď finančné prostriedky alebo priamo nové autobusy, ktoré by mohli zabezpečovať aj do-volenkové cesty do zahraničia. Nakoniec spoločnosť Zájazdy Bratislava môže po čase konkurovať aj dopravnému podniku, pretože sa po malej úprave autobusov môže uchádzať o výkony v MHD na linkách v okrajových častiach mesta.

Niektorí mestskí poslanci však nesú-hlasia s tým, aby mesto podnikalo v tejto oblasti a prikláňajú sa k odpredaju autobusov...

- Samozrejme týmto by sa zhodnotilo, čo mesto do toho vložilo, no z dlhodobého hľadiska môže spoločnosť priniesť do mestského rozpočtu peniaze napríklad na dopravné prieskumy, výstavbu svetelnej signalizácie, nové linkovanie, grafikony, no v žiadnom prípade by sa už nepoužili na krytie straty dopravného podniku.

Zhováral sa Milan Šeršík


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?