Odčlenenie mestských častí by bolo chybou

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Starostovia bratislavských okrajových mestských častí zvažujú možnosť vyhlásenia referenda o odčlenení sa od Bratislavy. O príčinách sme sa pozhovárali so starostom Lamača Ľubomírom PLAIOM.

- Celý ten problém súvisí najmä s nedostatkom financií na zabezpečenie základných funkcií Bratislavy. Mesto sa snaží prenášať časť zodpovednosti za tento stav aj na mestské časti a to najmä tým, že očakáva finančnú podporu z ich strany. Najviac sa to dotýka malých okrajových mestských častí, ktoré každú požiadavku na spolufinancovanie celomestských kompetencií vnímajú veľmi citlivo. Je to teda reakcia na veľkú zadlženosť mesta a na spôsob, akým chce tento problém riešiť. V pripravovanom zákone o Bratislave preto hľadáme nové riešenia, hovorí sa napríklad o inom prerozdeľovaní finančných prostriedkov. V každom prípade by bolo nešťastné obmedzovať samosprávu mestských častí, skôr by sa malo nájsť riešenie, ako rozdeliť kompetencie a financie medzi ne a mesto.

Aká je predstava mestských častí?

- Presnejšie rozdeliť kompetencie, zachovať samosprávu mestských častí, zistiť všetky možné zdroje príjmov a vytvoriť taký finančný mechanizmus, ktorý bude garantovať tak mestu, ako aj mestským častiam, že môžu na štandardnej úrovni poskytovať služby obyvateľom.

Ak by bolo referendum úspešné, viete si predstaviť fungovanie Lamača ako samostatnej obce?

- Je to nerealistická predstava. Vyplýva z nespokojnosti mestských častí, ktoré nevidia možnosť, že by sa z úrovne hlavného mesta navrhovali obojstranne výhodné riešenia. Tendencia je však skôr opačná, napríklad obyvatelia Mariánky nedávno prejavili záujem o pričlenenie k Bratislave. Hlavné mesto musí mať svoje jadro a širšie zázemie. Akékoľvek zmenšovanie tohto územia, v ktorom sa v rámci hlavného mesta poskytujú verejné služby obyvateľom, by znamenalo ich predražovanie, čo by sa prejavilo zvyšovaním finančného deficitu mesta. Momentálne sa o myšlienke referenda uvažuje ako o jednej z možností, ale z môjho pohľadu je nereálna a jej ďalšie rozvíjanie by bolo pre obyvateľov mestských častí v konečnom dôsledku len negatívne.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?