V Ružinove vedie spor štátna a súkromná základná škola

26.4.2018
Základná škola Ružová dolina

Zdroj: wikipédia

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Ružinove vedú spor dve základné školy. Ide o Základnú školu Ružová dolina 29, ktorej zriaďovateľom je mestská časť, a Súkromnú základnú školu Ružová dolina 29, ktorá si od štátnej prenajíma časť jej priestorov. Problémom je plánované nepredĺženie prenájmu zo strany štátnej školy.

Štátna škola má sama kapacitné problémy, súkromná škola zasa žiada aspoň ročné preklenovacie obdobie. A to aj napriek tomu, že už od minulého roka vie o končiacom nájme a potrebe vysťahovania sa, keďže štátna škola nájom predĺžiť neplánuje.

Súkromná škola funguje v priestoroch štátnej školy už 15 rokov. Zameraná je na žiakov so špecifickými vývinovými poruchami učenia, poruchami správania i autistického spektra, Aspergerovým syndrómom, syndrómom ADHD a ADD či narušenou komunikačnou schopnosťou. Podľa jej zriaďovateľky a riaditeľky Veroniky Bisaki za ten čas investovali do prispôsobenia priestorov pre potreby detí z vlastných nákladov minimálne 100.000 eur. "Je pre nás nereálne odísť do 31. augusta. Preto sa snažíme dohodnúť. Žiadame naozaj iba jeden rok, preklenovacie obdobie, aby sme si našli priestory a vedeli si ich adekvátne prispôsobiť," uviedla Bisaki.

Priznala, že škola tajne dúfala, že im nájom predĺžený aj tentoraz bude, keďže doteraz im päťročná nájomná zmluva predĺžená bola. Škola sa taktiež podľa nej snažila nájsť vhodné priestory, avšak bezvýsledne, do úvahy neprichádzali ani ponuky zo strany miestneho úradu. "Vojnu " však s vedením štátnej školy viesť nechce, aj keď podotkla, že problémy hlásia učitelia i žiaci na oboch stranách. "Snažíme sa brániť slušne a čestne. Nechceme ísť do vojny, toto nie je cesta. To radšej zatvoriť, ako bojovať nečestným spôsobom," doplnila Bisaki s tým, že žiada len o možnosť na slušný odchod školy z priestorov. "Aby sme nemuseli skončiť niekde pred školou s hendikepovanými deťmi a učiť sa niekde na tráve," povedala.

Svoje rozhodnutie však obhajuje aj riaditeľka štátnej základnej školy Anna Tomčániová. "Som znepokojená, pretože si myslím, že som sa dostatočne vyjadrila pred rokom, že situácia v základnej škole nebude únosná a potrebujeme priestor, povedala Tomčániová. Ročné preklenovacie obdobie tak podľa nej neprichádza do úvahy. "Štátna aj súkromná škola má iný režim a nejde to dokopy," skonštatovala Tomčániová, ktorá sa snaží hájiť potreby "svojich" detí, ktorých počet stúpa. Na otázku, či nebol problém s prenájom v minulosti, uviedla, že vtedy mala súkromná škola menej detí, pričom v súčasnosti nemá súkromná škola i tak všetky ročníky v jednej budove a štátna škola má zasa nepostačujúce priestory pre svojich žiakov.

Starosta Ružinova Dušan Pekár v tejto súvislosti hovorí o manažérskom probléme. "Pretože súkromný subjekt v našich priestoroch už rok vie, že vedenie školy neuvažuje o predlžení nájmu," zdôraznil Pekár, ktorý odmieta tlaky zo strany súkromnej školy, čo považuje za neférový prístup. Je presvedčený, že spoločná chyba sa stala pri poslednom predlžovaní nájmu na päť rokov. "Škola vedela, že jej projekt bude dlhší, ako doba nájmu. Poslanci by vtedy určite nemali problém schváliť nájom nie na päť, ale šesť rokov," myslí si Pekár. Prisľúbil však, že vedenie mestskej časti bude naďalej hľadať spoločne vyhovujúce riešenie, hoci všetky doterajšie ponúkané alternatívy padli.

Na predĺženie nájmu vznikla medzičasom aj petícia, ktorú podpísalo viac ako 900 ľudí. Tú ružinovskí poslanci zobrali tento týždeň na vedomie. Zároveň miestne zastupiteľstvo schválilo vykonanie poslaneckého prieskumu a podanie informácií k problematike od vedení oboch škôl. Výsledky prieskumu by mali byť predložené na najbližšie rokovanie poslancov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie