Spor primátora a starostov pokračuje

17.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Jozefa Moravčíka nedávno vyhlásil, že autonómnosť a právna subjektivita mestských častí vedú k rozdeleniu mesta ako celku a k jeho neefektívnemu riadeniu. Podľa neho by bol lepší model štyroch až piatich centrálnych mestských častí, ktoré by zabezpečovali služby pre ostatné mestské časti, čo by znamenalo zlacnenie správy.

Primátor J. Moravčík uviedol, že nemá v úmysle znížiť počet mestských častí, ale ide mu o úpravu ich vzťahu voči centrálnej samospráve. Nejde teda podľa neho o centralizáciu, ale o decentralizovaný, no nie autonómny systém.

Na primátorove vyjadrenia okamžite reagovali starostovia bratislavských mestských častí. Predseda Regionálneho združenia mestských častí Bratislavy a starosta Nového Mesta Richard Frimmel upozornil, že bratislavská mestská rada vlani v septembri väčšinou hlasov odsúhlasila ponechanie orgánov samosprávy v mestských častiach. Rovnaký názor vyjadrili aj poslanci všetkých 17 bratislavských mestských častí.

V prospech existencie samosprávy mestských častí podľa slov R. Frimmela vyznel aj prieskum verejnej mienky v štvrtom štvrťroku 2000. Až 72 percent obyvateľov Bratislavy sa vyslovilo za zachovanie samosprávy mestských častí. Tie nemôžu súhlasiť v prvom rade s neefektívnym riadením a narábaním s finančnými prostriedkami a majetkom hlavného mesta, pretože ony sa k tejto veci stavajú hospodárnejšie a ich činnosť zjednocuje Bratislavu ako celok, zdôraznil Frimmel.

(brn)

Páčil sa vám článok?